Historyczny

• Quiz

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Jak Lordigla nie zadaje to zadam ja :)
      Pewna Królowa zjednoczyła trzy państwa pewną unią. Unia ta trwała ponad 130 lat zanim się rozpadła. Państwa unijne zobowiązały wspólnie powadzić wojny. Formalnie zachowały niezależność ale jedno z nich wiodło prym w ów uni. O jaką unię chodzi i która królowa doprowadziła do niej :)
    • Członkinie rodu panującego w pewnym królestwie germańskim, miały udział w dwóch ważnych wydarzeniach w dziejach historii. Pierwsza z nich, według legendy, doprowadziła do śmierci najpotęzniejszego z ówczesnych wodzów barbarzyńskich. Druga doprowadziła w zemście do podobicia swojego rodzimego królestwa i, również według legendy, doprowadziła do chrztu swojego męża. Jak miały na imię te dwie kobiety i z jakiego królestwa pochodziły??
      Strąconych moonów - 54 :E
      Strąconych GS-ów - 1051 ]:-D
      Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%

Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.

13

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez lordigla ().

• Hmm... Drugą chyba mam - do chrztu przynajmniej pasuje Chrodechilda (św. Klotylda). Ale podbicia chyba wtedy nie było, tylko najazd. Pierwsza w takim razie musiałaby być Hildegundą (Ildico), która ponoć zamordowała Attylę w czasie nocy poślubnej. Z tym, że nie wiedziałem, że była Burgundką. Według wiki łacińskiej i hiszpańskiej była Gotką, według niemieckiej - Gotką lub Burgundką, według rosyjskiej - Burgundką, Gotką lub Frankonką, według polskiej enigmatycznie Germanką:) Ale tylko to pasuje mi do koncepcji^^

Lwica jest boska :)
    • Myślę, że Diderot byłby akurat zachwycony tak powszechnym dostępem do wiedzy:)

Z powodu nawiązania do Diderota pytanie będzie związane z Wielką Rewolucją Francuską. Po zwołaniu Stanów Generalnych zaczęła krążyć po Francji pewna broszura napisana przez znanego kapłana. Jakie było najbardziej znane zdanie z tego dzieła?

Pytanie wbrew pozorom dosyć proste:)

• Broszura nazywała się "Czym jest stan trzeci?"
      A słynne zdanie to "Czym jest stan trzeci? Wszystkim. Czym był dotąd? Niczym. Czego żąda? Być czymś."
      Autor to katolicki duchowny Emmanuel Joseph Sieyès
    • Pytanie nie ma jednej poprawnej odpowiedzi ;)
      Napisz i uzasadnij, który ze znanych traktatów, w której jedną ze stron była Rzeczpospolita Obojga Narodów, był dla tego najbardziej "haniebny". Niepotrzebna jest długa rozprawka, ale trzeba uzasadnić, np, traktat a był najgorszy, bo Rzeczpospolita musiała płacić trybut krajowi b, i była jego lennikiem etc.
      Z powodu, iż nie ma jednej dobrej odpowiedzi to osobę, która napiszę najlepiej wybiorę ja, powiedzmy we środę, czwartek, no chyba, że odzew będzie duży, że nie będzie koniecznie tak długie czekanie.
    • Dla mnie jednym z takich dziwnych aktów był Rozejm w Andruszowie oraz jego następstwo czyli Pokój Grzymułtowskiego. Sytuacja była dla I RP nieciekawa, owszem - sama wojna z Rosją była długa, po drodze potopy i inne powstania Chmiela ale ... Generalnie mimo iż, praktycznie do I rozbioru zabezpieczył on granicę na wschodzie to pozwolił on na ekspansję Rosji na wschód no i oddaliśmy im niebagatelnie wielkie terytoria. Sam rozejm w Andruszowie miał być tymczasowy, Kijów oddany na 2 lata - wyszło jak wyszło. Ponadto nasza sytuacja w tej wojnie nie była tragiczna - podczas ostatniej ofensywy z tego co pamiętam było kilka sukcesów, 100k żołnierzy to jak na tamte czasy niezła siła nawet jak na Rosję która rzeczywiście miała z nami problem. I nagle oddajemy im ...

W praktyce ten pokój, dla mnie za darmo, sprawił, że Rosja już na zawsze przejęła inicjatywę na wschodnich rubieżach RP i skończyło się jak się skończyło.
    • Według mnie chodzi o pokój w Buczaczu
      Korybut Wiśniowiecki po tym jak Turcja zaatakowała Polskę w liczbie 80 tys żołnierzy przestraszył się i oddał województwa podolskie, bracławskie i południową część Kijowszczyzny oraz zgodził się płacić haracz w wysokości 22 000 talarów rocznie w zamian za pokój

Cytat za Wiki:
      Traktat ten jest nazywany często "Haniebnym pokojem w Buczaczu". Zrzeknięcie się bowiem tylu ziem na rzecz najeźdźców oraz płacenie haraczu, co czyniło z Rzeczpospolitej lennika Turcji było przyjęte przez szlachtę jako upokorzenie.
    • Moim zdaniem najbardziej hańbiącymi Polskę traktatami są: Pokój w Buczczu, traktaty welawsko-Bydgoskie i wszelkie ugody zawarte z kozakami.
      Z racji, że dwa wcześniejsze zostały już wymienione uzasadnię mój wybór w stosunku do kozaków. Niech będzie to np. Ugoda zborowska. Kozacy nie byli siłą obcą, byli mieszkańcami RPON, nie zaś obcym mocarstwem posiadającym wyekwipowaną armię i fundusze na prowadzenie wojny. Nie, to byli w dużej mierze zwykli chłopi, a mimo to zmusili Rzeczpospolitą do ugięcia się przed nimi. Innymi słowy: po pierwsze ukazało to, że RP jest nieudolna, bo nawet na własnym podwórku nie potrafi zrobić porządku, oraz, że armia wręcz chłopska potrafi zniszczyć jej cały wysiłek militarny.
    • Traktaty welawsko-bydgoskie to przykład zwycięstwa polityki bieżącej nad dalekosiężną. Utracono lenno Prus Książęcych, co doprowadziło do powstania potęgi pruskiej, która w XVIII wieku przyczyniła się do rozbioru Polski. Traktaty były dla nas geopolitycznie niekorzystne ze względu na połączenie się Prus i Brandenburgii. Nietrudno przewidzieć konsekwencje połączenia się dwóch krajów przygranicznych.

• Niezłą zagwozdkę mam, bo każdy dobrze uzasadnił wybór haniebnego traktatu. Hm jednak w mojej subiektywnej opinii wybieram, że następnie pytanie zada...
      Tu chwila napięcia... K A S T O R
    • Oblęzenie Konstantynopola :)
      Uwielbiam szkolną propagandę o Poitiers ;P
      Pod Poitiers Karol Młot rozbił tylną straż wucofującego się oddziału łupieskiego, z resztą nie był to ostatni atak na Francję Arabów :D
      Pod Konstantynopolem załamało się główne natarcie Arabów w kierunku Europy.

13

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez lordigla ().

• Mi te pytanie wydawało się aż za banalne... no ale Lordigla to nie tylko szkolna propaganda... to znajdziesz wszędzie w większości książek a w dziale największe bitwy średniowiecza na historycy org ta z tego co pamiętam była po za Grunwaldem wymieniana najczęściej. No cóż naciąłem się ja, teraz będę pamiętał
    • Poitiers - kilkanaście tysięcy lekkiej jazdy
      Konstantynopol - około 200 tysięcy żołnierzy
      Same dysproporcje sił świadczą o tym co było "łupieską wycieczką"

Zostając w klimatach, Cesarstwo bizantyjskie nie było w stanie spełnic żądań finansowych pewnego mnicha, dlatego opuścił on miasto wraz ze swoim dziełem. Mnich ten, z resztą bliski nam z pochodzenia, udał się dalej, aż znalazł "sponsora" i zapisał się wraz ze swoim pomysłem na kartach historii. Jak miał na imię, co to był za pomysł i jak zapisał się w historii?? :)

13
    • Nie jestem pewien, ale pewnego wskazówki przywodzą mi na myśl św. Cyryla. Jego dziełem była głagolica, jego matką była prawdopodobnie Słowianka. Tym 'sponsorem' był papież Hadrian II.

Edit:
      Zapomniałem wspomnieć jak się zapisał na kartach historii. Przede wszystkim alfabetem (głagolicą) zwanym później od jego imienia cyrylicą. Poza tym jest znany razem ze swym bratem z misji chrześcijańskich wśród Słowian.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Old Shatterhand ().