Salutowanie dwoma palcami? Polska przypadłość, reszta Zachodu salutowała całą ręką. Alianci myśleli, że Polacy żartują w ten sposób z nich (takie salutowanie mogło być odbierano jako sugestia strzału w głowę skierowana do oficerów np. brytyjskich;)).
Historyczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Tadam! idealnie zadajeszCOMA Rzondzi
-
Rok 1915, I WŚ, ententa ląduje na pewnej plaży na pewnym półwyspie, skąd zostali wykopani przez gospodarzy. Nazwa półwyspa?
-
Galipoliu4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
u7 - 18291% - 34 ST - średnia 537%
u35 - 53941% - 43 ST - średnia 1254%
"Honor nie szpeci godnego, ani godny honoru." -
Tak jest.
-
Nikt się nie kwapi więc może ja coś zadam:
Ktoś umie mi powiedzieć o kogo chodzi poniżej?
(Co jakiś czas będę dodawał wers aż ktoś zgadnie)
Choć nie spoczął w poświęconej ziemi
świętym ogłoszony,
A choć ekskomuniką nie był
za życia obłożony,
Po latach czterdziestu i czterech
spokój jego zmącony...
Plebsu umiłowanie
pięciokroć potępione,
popioły jego ciała
przez rzekę rozniesone.Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez ZaxHunter ().
-
tu może chodzić tylko o John'a Wycliffe'a
Nigdy nie został ekskomunikowany ale pochowano go w niepoświęconej ziemi
Po 44 latach od smierci a więc w 1428 roku wykopano jego szczątki na polecenie papieża Marcina V które spalono i wrzucono do rzeki
Papież Grzegorz XI wydał pięć bulli potępiających Wycliffe'a za tłumeczenie Biblii na język angielski.
ps. bardzo ciekawa zagadkaPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez yamamoto ().
-
Zgadza się... Myślałem że jeszcze kilka wersów będzie trzeba dodać zanim ktoś zgadnie a tu proszę... Zadajesz
-
a możesz zamieścić całość wierszowanej zagadki?
moje pytanie
Żył w XIX wieku. Był bratem cesarza, ale pewnego dnia szczęście się do niego uśmiechnęło - sam został cesarzem. Z życiem rozstał się w sposób dla cesarzy niezwyczajny co było zresztą motywem jednego z obrazów Maneta.
o kogo chodzi? -
Ferdinand Maximilian Joseph Maria von Österreich, hiszp. Maximiliano I de México, Fernando Maximiliano José de Habsburgo-Lorena - w skrócie: Maksymilian I
-
yamamoto napisał(a):
a możesz zamieścić całość wierszowanej zagadki?
Nie mogę bo reszta nie powstała... Wersy są mojego autorstwa i powstawały w trakcie... Zgadłeś więc moja twórczość odnośnie Wiklefa zatrzymała się na tylu wersach ile masz powyżejPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez ZaxHunter ().
-
Musician napisał(a):
Ferdinand Maximilian Joseph Maria von Österreich, hiszp. Maximiliano I de México, Fernando Maximiliano José de Habsburgo-Lorena - w skrócie: Maksymilian I
zadajesz
ZaxHunter gartuluję twórczości Gdybym wiedział to bym dał na wstrzymanie byś mógł dopisać wiersz do końca -
To może proste, który polski władca dokonał zbrodni na swoim bracie i co to było?
-
yamamoto napisał(a):
ZaxHunter gartuluję twórczości Gdybym wiedział to bym dał na wstrzymanie byś mógł dopisać wiersz do końca
Spokojnie... Zazwyczaj im dalej tym gorzej mi idzie...
Jak jeszcze kiedyś coś zgadnę to może znów coś ułożę... -
Bolesław Krzywousty - oślepienie Zbigniewa?
-
-
Konfederaci barscy, powstania chłopskie i Zawisza Czarny mają ze sobą coś wspólnego. Dokładniej chodzi o pewien zamek. Gdzie się znajdował?
-
Hmm Zamek w Lubowli? ;>Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%
Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.
13 -
Spróbuj wytłumaczyć, bo Lubowla nie była tym zamkiem, o który mi chodziło^^
-
Zamek Czorsztyn może?
-
Tak, chodziło o Czorsztyn:) Igła, w razie czego tłumacz:)
-
Sorry... Jakoś tak się zagapiłem z pytaniem... Dzięki za PW Buleon...
To może tak:
Jaki zamek dostaliśmy w zamian za Węgierski zamek który "kupiliśmy" ale nam zabrali?
(My - oczywiście Polska)
A tak w ogóle Czorsztyn był czystym strzałem... Wiedziałem tylko że należał do Zawiszy... Wyjaśnij Buleon co mieli z nim wspólnego konfederaci barscy i powstania chłopskie bo mnie to ciekawi...Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez ZaxHunter ().
-
pl.wikipedia.org/wiki/Czorsztyn#Historia - akapit czwarty:)
A co do odpowiedzi, to Orawa pasuje mi w drugą stronę, Żywiec troszeczkę, a Spisz nieszczególnie. Nic innego wymyślić na razie nie jestem w stanie:) -
W jednym z tych trzech podanych przez Ciebie regionów ów zameczek się znajduje...
-
Stara Lubownia?
-
-
Kolejna podpowiedź jest taka że zamek ów znajduje się w bezpośredniej bliskości zamku o który pytał Buleon... I teraz to już powinno być banalne...
-
będzie to zatem Niedzica
-
Zdecydowanie... Niedzica na Spiszu... Zamek w Starej Lubowni (między innymi) dostaliśmy pod zastaw w zamian za pożyczkę udzieloną Węgrom (Jagiełło pożyczył kaskę Luksemburczykowi - 1412r.)... A że pożyczka nie została nigdy spłacona zamek jak i jeszcze kawał Spisza zostały przyłączone do Polski i aż po zabory tam zostały... Po odzyskaniu niepodległości stwierdzono że coś się jednak Polsce należy bo nadal pieniędzy nie zobaczyliśmy więc przyznano nam 14 wioseczek (których wcześniej zastaw nie obejmował) a w tym jeden zamek - w Niedzicy właśnie...
Tak więc zamek w Niedzicy (też były Węgierski) dostaliśmy w zamian za Węgierski zamek w Starej Lubowni który trafił do nas pod niespłacony zastaw czyli można powiedzieć że został kupiony... -
to pozostając w regionie
Zamek ten był przez wieki mocną kartą w walce o koronę węgierską oraz brał udział w powstaniach. Również polski król wiązał nadzieje z tym zamkiem. Malowniczo położony, był sceną dla znanego horroru i serialu.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 18
18 gości