Z rodu Agiadów i Eurypontydów.
Historyczny
- Quiz
-
-
Zgadza się, Twoja Kolej
-
Jaką substancję, która miała zapewnić nieśmiertelność, a paradoksalnie przyczyniła się do jego szybszej śmierci, zażywał Szy Huang Ti?
-
Chodzi o złoto albo jakieś jego związki?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
płynne srebro czyli rtęć podawana to jako mieszankę, ciężko to nazwać tabletki/ciasteczkaCOMA Rzondzi
-
Zgadza się, Szy Huang Ti zażywał rtęć.
-
W historii wojen Anglii z Francją odbyła się pewna paradoksalna bitwa(jedyna w dziejach), gdzie Anglikami dowodził Francuz a Francuzami Anglik.
Co to za bitwa, kiedy miała miejsce i jaki był tego efekt ???COMA Rzondzi -
hmm może mała podpowiedź bo już 6 dzień nikt nic nie napisał
-
bitwa wyglądała tak :
[url]http://www.freha.pl/uploads/monthly_10_2010/post-2016-1286362634_thumb.jpg[/url][/img]
ciężko dać podpowiedź: bitwa odbyła się w Hiszpani, a dokładniej w Almansa, 25 IV 1707, zwycięskimi francuzami i hiszpanami (Burbonami) dowodził Berwick, a pokonanymi anglikami (Habsburgami) - Galway.
pytanie oddaję teraz ja chcę po zgadywaćCOMA RzondziPost był edytowany 2 razy, ostatnio przez Warna ().
-
Biorę
może coś łatwego. Wyjaśnij na przykładzie że nie każdy Spartanin był Spartiatą ... -
Pierwsza myśl jaka mi się nasunęła wiec strzelam, obywatel Sparty czyli Spartanin, wojownik/żołnierz Spartiata ?COMA Rzondzi
-
dobrze a możesz to rozwinąć, bo owszem myślisz prawidłowo lecz to nie wszystko. Zważ na pochodzenie również... jednak najważniejszy kierunek to żołnierz
-
Właściwie odpowiedź została już udzielona, ale żeby przyspieszyć cały proces.
Społeczeństwo Sparty dzieliło się na trzy grupy społeczne:
- Spartian- Najmniejszej grupy społecznej. Spartiaccy mężczyźni powyżej trzydziestego roku życia posiadali pełnie praw obywatelskich (powyżej 60 roku życia mieli też możliwość zasiadania w geruzji).
- Helotów- zależnych chłopów bez praw politycznych, ośmiokrotnie liczniejszych od Spartian.
-Periojków- wolność osobista, brak praw politycznych, znikomy wpływ na politykę. Ponadto zajmowali się pracami zabronionymi Spartiatom.
Stąd odpowiedź prosta: Mogłeś być Spartaninem, ale należeć np. do grupy Helotów.Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Old Shatterhand ().
-
Pięknie przedstawiłeś wszystko tyle że tak obok tematu. lub dodatkowo, Najpierw ważne było urodzenie potem chłopak musiał przetrwać agogę, krypteję a po niej do lat 30 znaleźć żonę - spartankę i spłodzić syna. Gdy tego nie wykonał tracił przywileje
a poźniej owszem można było należeć do Geruzji
zaliczam -
Co do urodzenia i agoge, które wynikają same z siebie, zgadzam się. Jeśli chodzi o żonę, Spartiata mógł znaleźć i w 30 roku życia (jeżeli masz inne źródło prosiłbym o podanie go), ale faktem jest, że jego obowiązkiem był ożenek. Nie słyszałem natomiast o wymogu posiadania syna, ani w ogóle dziecka, i tu ponownie prosiłbym o źródło. Także krypteje nie dotyczyły każdego Spartianina a najlepszych spośród nich (mówimy wciąż o młodzieży w trakcie agoge), zresztą przeczytałem gdzieś, że krypteje odbywały się tylko jeżeli wciągu służby młodzieńca nie odbyła się żadna wojna. Ponadto można by dyskutować o rzeczywistym istnieniu Kryptei w postaci przedstawionych przez ówczesnych historyków, gdyż wydaje się to dość nielogiczne.
Pytanie: Nie jestem pewien czy czasem nie było, ale...
Napoleon Bonaparte wrócił z Egiptu porzuciwszy swoją armię. Dlaczego wrócił jako bohater, i dlaczego nie wyciągnięto konsekwencji za tę dezercję?Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Old Shatterhand ().
-
źrodła Ci nie podam bo to takowego nie mam
podtrzymuje wszystko co napisałem: źle jednak się wyraziłem; miał mieć dziecko syn nie był aż tak konieczny Mi się wydaje a w zasadzie uważam że krypteja była testem po agoge. tego :
gdzieś, że krypteje odbywały się tylko jeżeli wciągu służby młodzieńca nie odbyła się żadna wojna
nie wiedzialem mówiąc szczerze
Ponadto można by dyskutować o rzeczywistym istnieniu Kryptei w postaci przedstawionych przez ówczesnych historyków, gdyż wydaje się to dość nielogiczne.
i to zdanie jest bardzo dobrym podsumowaniem... różne są źródła, róźne zdania, nie wiem czy są jakieś źródła pisane dlatego nasze rozumowanie tego również może być różne
co do odpowiedzi to nie jestem pewien może być źle
czyż dlatego że po powrocie obalił rząd?Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez K A S T O R ().
-
Odpowiedź na pytanie zła. Rząd istniał jeszcze, ponadto uczynił go nawet dowódcą wojskowym Paryża.
Co do żony nadal będę się upierał, że obowiązkiem było ożenienie się do trzydziestego roku włącznie. O dziecku się nie wypowiem bo szczerze mówiąc, nie słyszałem.
Kontynuując o Kryptejach, to istnieją źródła pisane jakiś historyków, z tym, że jak już mówiłem są wbrew logicznemu myśleniu, i według mnie w przedstawionej formie są po prostu pogłoską mającą gloryfikować system spartański.
Ale wracając do meritum, krypteje miały oswoić wybraną młodzież z zabijaniem wrogów, dlatego też w czasie wojny nie organizowano ich. Choć spotkałem się z cytatem jakiegoś historyka z tamtego okresu, że odbywały się co roku, gdyż co roku wybrany efor wypowiadał wojnę helotom. Ile z tego prawdy? Nie wiem, natomiast faktem jest, że podczas wojen peloponeskich heloci służyli nawet w wojsku jako hoplici.
Swoją drogą temat dość zajmujący. -
Cóż pogadam z moim źródłem i dam Ci odpowiedź jak nie zapomnę to nawet jutro
co do pytania o Napoleona to nie mam pojęcia - będę szukał
pozdrawiam
EDIT: w sumie moją jedyną koncepcją było obalenie rządu
strzelam raz drugi... zawarcie pokoju z Austrią zaraz po powrocie
Moje źródło powiedziało że inf dotyczące potomka i ożenku są pewne... a co do krypteji to źródło jest prawie pewne i poszuka mi inf ktore gdzieś czytało
EDIT; jak nie, a domyślam że nie to poproszę podpowiedźPost był edytowany 2 razy, ostatnio przez K A S T O R ().
-
Pudło ;).
hmmm, podpowiedź?
Może- miało to związek z II koalicją. -
W sumie nie mam pojęcia... moje pomysł y się wyczerpały... może kolejna podpowiedź
chyba że czekamy -
zdaje się, że miał zostać wtedy koronowany na cesarza Francuzów (nie Francji ;)), a gdy powrócił do Paryża ogłosił sukces w wyprawie egipskiej co było nie prawdą gdyż jego armia została zdziesiątkowana przez turków i zarazeu4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
u7 - 18291% - 34 ST - średnia 537%
u35 - 53941% - 43 ST - średnia 1254%
"Honor nie szpeci godnego, ani godny honoru." -
sorry, że się wtrącam, ale muszę wyprowadzić was z błędu dotyczącego Spartiatów
Spartiaci - pełnoprawni obywatele Sparty, zostawali nimi dopiero po ukończeniu 30 roku życia i od tego czasu mogli brać udział w Zgromadzeniu Ludowym, jak również się ożenić. Niezawarcie związku małżeńskiego groziło utratą praw.
Chyba stąd wasze niedomówienia
tak czy owak zdecydowana większość na owy ślub się decydowała. -
Moje źrodła mówią do nie od 30 roku... no ale cóż... różne źródła róźne opinie... a co do reszty to się zgadzam ;D
-
nie będę się z Tobą kłócić :D, egzamin z tego miałam w czerwcu coś jeszcze pamiętam, nawet się do książki pofatygowałam
ps. jeszcze zależy jakie są te Twoje źródła -
No ja też nie będę się kłócił... są to czasy bardzo odległe więc nie dziwota że są sprzeczne informacje
dobranoc -
Krwawy Tapicer napisał(a):
zdaje się, że miał zostać wtedy koronowany na cesarza Francuzów (nie Francji ;)), a gdy powrócił do Paryża ogłosił sukces w wyprawie egipskiej co było nie prawdą gdyż jego armia została zdziesiątkowana przez turków i zaraze
Hmmm, zerknij na daty obu wydarzeń. Źle.
Spartiaci - pełnoprawni obywatele Sparty, zostawali nimi dopiero po ukończeniu 30 roku życia i od tego czasu mogli brać udział w Zgromadzeniu Ludowym, jak również się ożenić. Niezawarcie związku małżeńskiego groziło utratą praw.
Błąd. Spartiaci mogli się żenić i po 20. roku życia, ale żyć musieli nadal w koszarach. Poza tym sądzę, że znam źródło tego tekstu, bo sam się na nim uczyłem, i mogę stwierdzić, że podręcznik był do niczego (poucinane informacje, często błędy, albo niedomówienia wprowadzające w błąd).
Edit:
Kolejna podpowiedź, teraz powinno być już bardzo łatwo. Chodziło o działania armii rosyjskiej w europie.Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Old Shatterhand ().
-
-
no ale data się nie zgadza... chyba bo jak mi się zdaje Napoleon wrócil znacznie później, ale mog.ę się mylić
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez K A S T O R ().
-
wydaję mi się, że wrócił już w tym roku bo wtedy przeprowadził zamach stanu. Choć pewien nie jestem bo historii już dawno nie miałem
-
A to nie było w 1801?
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 1
1 gość