Mikrosoczewkowanie grawitacyjne?
Astronomiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Niestety nie
Podobne zjawisko wykorzystuje się na Ziemi do osiągania ekstremalnych temperatur. -
Jedyne skojarzenie, które teraz mi przychodzi, to... zjawisko tunelowe, chociaż na 99% nie o to chodzi, bo piszesz czasami...
Jeszcze jakaś podpowiedź?Multikonto megalomania 1/2 z b4el
Multikonto 2/2 z Denior
[22:58] <Witcher> czy Cie szatan opuscil?! -
Zjawisko:
-co nieintuicyjne, występuje w naturze
-może zostać zaobserwowane z pobliża gwiazd
-ekstremalnie zawyża faktyczną temperaturę ośrodka przy gwieździe(pozornie)
-daje nadmiar skupionych fotonów
-jest wykorzystywane przez człowieka na masową skalę(także do otrzymywania ekstremalnych temperatur)
-nie jest zjawiskiem "grawitacyjnym"; tunelowanie jest blisko, ale to nie to
-odpowiedź jest ukryta w WiŻ-6/2010, ale łatwiej wykombinować niż to tam znaleźć
Odpowiedź dam, gdy następnym razem odwiedzę forum...szykujcie już swoje własne pytania Może ktoś pociągnie QUIZ w wakacje( ) -
Ja pierwsze skojarzenie miałem z laserami, a właśnie zauważyłem, że w tym numerze WiŻ jest artykuł o tym
Myślę, że chodzi o ten kawałek:
Elektron w atomie może przebywać w stanie podstawowym, o najniższej energii, lub w którymś ze wzbudzonych. Obliczenia wskazywały, że jeśli elektron jest w stanie wzbudzonym, a na atom padnie kwant promieniowania o energii odpowiadającej różnicy między poziomem wzbudzonym a niższym, wówczas elektron przejdzie do tego stanu, emitując kwant promieniowania identyczny z padającym. Na „wejściu" mamy więc jeden foton, na „wyjściu" już dwa, o tej samej energii, fazie i polaryzacji, poruszające się w tym samym kierunku. Nowe zjawisko jest zatem naturalną metodą powielania fotonów.
Tyle że nie jestem pewien, czy w pobliżu gwiazd mogą wystąpić elektrony w stanie wzbudzonym, ale...
Współcześni ocenili odkrycie jako mało przydatne, przecież atomy najczęściej przebywają w stanie podstawowym! Inwersja obsadzeń, czyli sytuacja, gdy w układzie fizycznym mamy więcej atomów wzbudzonych niż w stanie podstawowym, wydawała się skrajnie mało prawdopodobna (warto tu dodać, że dziś znamy przypadki gazów i ciał stałych, gdzie wskutek efektów kwantowych inwersja obsadzeń nie jest konieczna do zaistnienia akcji laserowej i nawet 80% atomów przebywa w stanie podstawowym).
Niestety wciąż nie jestem pewien co do NAZWY tego zjawiska
No ale coś napisać trzeba, więc... obstawiam akcję laserową albo kwantowe powielenie fotonów.
Źródło: wiz.pl/main.php?go=1&op=2&id=249
Sygna by Madzia
Klub Finezyjnego Złomiarza - 10 pkt
Speed x1: 124 ST - 143847%
Speed x2: 42 ST - 155826%
uJupiter - top1 (off)
uXalynth - top20 (off)
uJanice - top5 (on)Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Marvin ().
-
Marvin brak czytania ze zrozumieniem
moim zdaniem jest to emisja wymuszona którą powoduje inwersja obsadzeń
jeśli odpowiedź jest dobra,oddaję pytaniePost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Lamare ().
-
Lamare napisał(a):
Marvin brak czytania ze zrozumieniem
Jeśli już oskarżasz o brak czytania ze zrozumieniem, to mógłbyś podać powód...
Lamare napisał(a):
moim zdaniem jest to emisja wymuszona którą powoduje inwersja obsadzeń
...i nie mówić praktycznie o tym samym, co ja.
EDIT:
Lamare napisał(a):
skoro nie potrafisz w artykule znaleźć nazwy zjawiska to co to może innego być
a kopiować tekst to każdy umie
Nie czytałem całego artykułu.
A kopiowałem kluczowe fragmenty w celu uwiarygodnienia i potwierdzenia tego, o czym piszę.
PS właśnie widzę, że kopiować każdy umie z mojej strony koniec tematu.
Sygna by Madzia
uJupiter - top1 (off)
uXalynth - top20 (off)
-
skoro nie potrafisz w artykule znaleźć nazwy zjawiska to co to może innego być
a kopiować tekst to każdy umie -
Tak, to oczywiście emisja wymuszona, czyli zasada działania laserów. Gwiazda czasami, w odpowiednich warunkach, może "napompować" pobliski obłok gazu, wywołać inwersję obsadzeń, a następnie zostaje sprowokowana emisja fotonów. Ta skupiona wiązka zawyża obserwowaną temperaturę.
Cytaty są chyba z dobrego numeru, ale nie o tych fragmentach myślałem...
Odpowiedź padła, czekamy na ochotnika z pytaniem -
Łatwa zagadka na ożywienie tematu
Jakie jest najzimniejsze miejsce w układzie słonecznym ? -
obłok oorta
-
Nie to nie jest to. To jest naprawdę łatwa zagadka
-
hmm na plutonie w aphelium temp spada już do -230 st. C. A to tylko 49 j.a.
obłok oorta rozciąga się teoretycznie nawet do roku swietlnego od słońca. Więc gdzie może być zimniej, niż gdzieś, gdzie ze słońca nie dociera praktycznie żadna energia, ani gdzie nie ma żadnych innych jej źródeł ? -
Triton has a surface temperature of -390 degrees F (-235 degrees C), the coldest known temperature in the solar system
Żródło : NASA . -
Specjalne laboratoria, otrzymujące kondensat Bosego-Einsteina, a znajdujące się na...Ziemi
EDIT: Hehe, kto da więcej? Poniżej -270st.C z mojej strony. Nie było chyba zastrzeżenia, że ma być temperatura powstała w sposób naturalnyPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Dexter14 ().
-
Najbardziej schłodzony kondensat Bosego-Einstenina miał temperaturę 0,000000001 K Czyli około -273,15 stopni Celsjusza czyli wygląda na to, że Ziemia. Jeżeli mamy natomiast mówić o temperaturze występującej naturalnie to o dziwo jest to nasz Księżyc krater Hermite i -249 stopni Celsjusza
-
W pewnym roku dwaj naukowcy odkryli zjawisko. Dostali za to odkrycie nagrodę Nobla. Różnica lat pomiędzy odkryciem a otrzymaniem nagrody to liczba pechowa dla przesądnych ludzi. Pierwsze trzy litery nazwiska jednego z nich to pewne angielskie słowo (bardzo znane zresztą). Nazwisko drugiego kojarzyć się może ze znanym amerykańskim serialem.
Proszę o podanie imion i nazwisk naukowców, nazwy zjawiska i dat jego odkrycia i nagrodzenia jego odkrycia:) Kilka podpowiedzi mam już gotowych^^
Mam nadzieję, że ten quiz ożyje, a na forum ostało się kilku astronomów i pasjonatów łamigłówek.
Lwica jest boska :) -
Arno Penzias, Robert W. Wilson
Mikrofalowe promieniowanie reliktowe
Data odkrycia: 1964-1965
Data otrzymania nagrody Nobla: 1978
Dobrze?
Sygna by Madzia
uJupiter - top1 (off)
uXalynth - top20 (off)
-
Tak, przyjąłem rok 1965 jako datę odkrycia. Zadajesz:)
Prawie każdego roku możemy podziwiać opozycje dwóch największych planet w Układzie Słonecznym, Saturna i Jowisza. W tym roku jednak różnica między opozycją Saturna a opozycją Jowisza wynosiła prawie pół roku. Za ile lat różnica ta zmniejszy się do mniej niż tygodnia?
Sygna by Madzia
uJupiter - top1 (off)
uXalynth - top20 (off)
uJanice - top5 (on) -
Hmm... Opozycja Saturna idzie do przodu o dwa tygodnie co roku, a opozycja Jowisza - ech... 2014 albo 2015:)
Pomyliłeś się o kilka lat
Sygna by Madzia
uJupiter - top1 (off)
uXalynth - top20 (off)
uJanice - top5 (on) -
Kilkanaście nawet. Poniżej tygodnia będzie dopiero w 2041 roku:)
cybermoon.pl/kalen/opozycje/saturn.html <--- 10 IV 15:11
cybermoon.pl/kalen/opozycje/jowisz.html <--- 16 IV 12:20
W 2021 będą w jednym miesiącu - sierpniu:)
Nie wiem na co ja wcześniej patrzyłem^^
buleon napisał(a):
Kilkanaście nawet. Poniżej tygodnia będzie dopiero w 2041 roku:)
cybermoon.pl/kalen/opozycje/saturn.html <--- 10 IV 15:11
cybermoon.pl/kalen/opozycje/jowisz.html <--- 16 IV 12:20
W 2021 będą w jednym miesiącu - sierpniu:)
Nie wiem na co ja wcześniej patrzyłem^^
Przejrzyj jeszcze raz linki, które sam podałeś
Sygna by Madzia
uJupiter - top1 (off)
uXalynth - top20 (off)
uJanice - top5 (on) -
Ech... Do trzech razy sztuka^^ Śpię chyba przed tym komputerem. Teraz wyspany stwierdzę, że chodziło o rok 2020, Saturn 20 VII 20:27, a Jowisz 14 VII 7:58. Teraz będzie ok^^
Zgadza się
Sygna by Madzia
uJupiter - top1 (off)
uXalynth - top20 (off)
uJanice - top5 (on) -
Moje pytanie będzie z konieczności łatwe. Który z satelitów Układu Słonecznego został odkryty najwcześniej?^^
A bo ja wiem, może Księżyc ? W zasadzie dostrzegano go już baaaardzo dawno temu.
-
Dokładnie, chodziło mi o Księżyc^^
Jako że obiecałem Marvinowi zagadkę, której nie rozgryzie - oddaję kolejkę. Muszę się dobrze zastanowić
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0