Dimidium (51 Pegasi)
Astronomiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
of course________________________________________________________________________________________________________________________________
• Multikonto (1/2) z b4el •
"Nie wiedziałem , że na świecie jest tylu idiotów , dopóki nie poznałem internetu"
-Stanisław Lem- -
Jedna z najgorętszych gromada galaktyk w odległości 320 mln lat świetlnych
-
Abel 1656 ?________________________________________________________________________________________________________________________________
"Nie wiedziałem , że na świecie jest tylu idiotów , dopóki nie poznałem internetu"
-Stanisław Lem- -
Tak. Twoja kolej
-
Karlowata galaktyka nieregularna znajdujaca sie w odleglosci okolo 25000 lat swietlnych od Slonca oraz 42000 lat swietlnych od centrum Drogi mlecznej. Zostala odkryta w 2003 roku________________________________________________________________________________________________________________________________
-Stanisław Lem- -
karzeł Wielkiego Psa
-
zgadza sie________________________________________________________________________________________________________________________________
-Stanisław Lem- -
Zwarta gromada gwiazd, powstała około 4 mln lat temu,. Odkryta w 1990 roku. Skojarz z teleskopem Chandra
-
Quintuplet?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
tak jest. Twoja kolej
-
Księżyc, przez kilkadziesiąt lat był jedynym znanym naturalnym satelitą pewnej planety. Kolejne księżyce tej planety odkryto kilkadziesiąt lat później, ale nie dzięki obserwacjom przez teleskop. Jak się zwie ten księżyc?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Tryton
-
Ech, popsułem pytanie. Miało być, że jest jednym z dwóch znanych księżyców pewnej planety. Ale ponieważ chodziło o Nereidę, czyli również księżyc Neptuna, to zaliczam. Zadawaj.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Nereidę trzymałem jak asa w rękawie:)
Efekt wypalenia się białego karła -
Hipotetycznie czarny karzeł?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
prawidłowo. Zadajesz
-
Skoro o hipotetycznych typach gwiazd, to za 101500 lat (o ile protony są absolutnie trwałe) powinien powstać pewien typ gwiazd. Ma to związek z tym w jakim kierunku "zmierza" cała materia i wszystkie pierwiastki. Jak nazwano ten typ gwiazd?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
gwiazda żelazna
-
Tak, zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Mgławica odkryta przez Williama Herschella, w odległości 1500-2000 lat świetlnych
-
Mglawica Ameryka Polnocna czyli NGC 7000________________________________________________________________________________________________________________________________
-Stanisław Lem- -
to właśnie ta. Twoja kolej
-
Mala galaktyka zawierajaca od miliona do kilku miliardow gwiazd o srednicy ponizej 40.000 lat swietlnych________________________________________________________________________________________________________________________________
-Stanisław Lem- -
galaktyka karłowata
-
twoja kolej________________________________________________________________________________________________________________________________
-Stanisław Lem- -
Gromada kulista w odległości 61,9 tys lat świetlnych. Odkryta w 1953 roku
-
Palomar 12?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Zgadza się. Zadajesz
-
Około 20 lat temu, w przeciągu mniej więcej jednego roku gołym okiem można było obserwować dwie jasne komety. Jak one się nazywają?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0