Astronomiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Twój ruch!
-
Oddaję pytanie, nie mam czasu i pomysłu
-
To ja przejmę, jaka gwiazda była drugą najjaśniejszą gwiazdą nocnego nieba w 1843 roku?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Eta Carinae.
Kolejna gwiazda której dopinguje w umieraniu :P.
:evil: -
Zgadza się, zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Wybacz Toadie, że goniłem na IRC jednak wpadła mi do głowy zagadka na czasie:P.
Dziś patrząc i szukając Lovejoy'a na tle Bliźniąt zobaczyłem bardzo jasny obiekt. Znajdował się praktycznie na linii ekliptyki a gdyby połączyć go z Polluksem uzyskalibyśmy kąt ostry. Blask tego obiektu był największy(rzecz jasna, "przyrządem pomiarowym" były moje oczy:P) względem obserwowanego nieba. Na co patrzałem?
//EDIT: kąt o którym wspomniałem to przecięcie ekliptyki przez linie od Polluksa do Wasata.
:evil:Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez Heksogen ().
-
Jeśli na linii ekliptyki to może jakaś planeta, a jeśli jasna to może Jowisz, ewentualnie Mars (bo na obserwowanie Wenus w okolicach Bliźniąt o tej porze roku nie ma chyba szans)?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
-
Jaka planeta w układzie słonecznym jest na drugim miejscu pod względem średniej gęstości?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Merkury
-
Tak, czajnik twój
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
oddaję
-
Jak nazywa się punkt z którego, z perspektywy Ziemi, "wylatują" meteoryty podczas danego roju?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
strzelam
punkt Lagrange'a? -
Nie o to chodzi, strzelaj dalej
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Zazwyczaj o perseidach, geminidach czy innych leonidach mówi się, że ich "radiant leży", więc podejrzewam, że chodzi o radiant.
-
No jasne, zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Czy możliwe jest zaobserwowanie prędkości nadświetlnej (wyjaśnij)?
-
Możliwe. Niemniej nie jest to prędkość, którą może osiągnąć materia, ale prędkość ekspansji przestrzeni. Czyli możemy (teoretycznie, być może za jakiś czas) zaobserwować obiekty oddalające się od nas szybciej niż światło.
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez menel984345 ().
-
Jeżeli mówisz o prędkości rozszerzania wszechświata to ona nie przekracza prędkości światła.
menel984345 napisał(a):
Niemniej nie jest to prędkość, którą może osiągnąć materia
Jest eksperyment, który udowadnia, że cząstka posiadająca masę może osiągnąć prędkość nadświetlną. Związane jest to z małym oszustwem. -
Jeżeli chodzi o projekt OPERA, to tym oszustwem był luźny kabel.
Mi natomiast chodzi o to, że sama materia i promieniowanie nie mogą ekspandować szybciej od prędkości światła, natomiast przestrzeń jak najbardziej. Czyli struktury niezwiązane grawitacją mogą osiągnąć względem siebie prędkość większą od prędkości światła. -
Niestety - lużny kabel w CERNie to błąd a nie oszustwo. Swoją drogą co za dekle, żeby odtrąbić takiego newsa a potem cichaczem się z niego wycofać.
menel984345 napisał(a):
Czyli struktury niezwiązane grawitacją mogą osiągnąć względem siebie prędkość większą od prędkości światła -
-
W podanym filmiku autor popełnia błąd logiczny bowiem punkt odniesienia dla obserwatora obrotu kołka z laserem jest inny niż dla obserwującego kropkę lasera na krawędzi domniemanej miski. Prędkość oznacza zmianę położenia w jednostce czasu. W tym eksperymencie nie można porównać obu wielkości bo odległość do pokonania w przypadku kołka a kropki lasera jest zgoła inna (inny wektor). Poza tym wyobraź sobie, że siedzisz na tej misce oddalony od środka o te 600.000 kilometrów. Kropka lasera dotrze do Ciebie w identycznym czasie, co obraz obrotu kołka (zakładając, że odbija lub emituje światło).
Hmmm - kiedyś była już mowa o tym, że gdyby zbudować wystarczająco duży
wiatrak to prędkość na końcówkach jego skrzydeł byłaby zwielokrotnieniem
prędkości nadawanej u podstawy silnika i mogłaby przekroczyć prędkość
światła. Owszem, tyle tylko, że nie posiadamy materiałów, które by takie
przeciążenie wytrzymały. Poza tym wybudowanie czegoś takiego nadal pozostaje w sferze teorii, a ja pytam o eksperyment, który daje faktyczny dowód na to, że cząstki posiadające masę mogą przekroczyć prędkość światła.
Podpowiedź: Trzeba zmienić środowisko. -
Słyszałem o eksperymencie w którym promień lasera w ośrodku zawierającym pary cezu poruszał się szybciej niż światło, ale jak eksperyment wyglądał i jaką techniką mierzyli tą prędkość to nie pamiętam, albo czytałem tylko krótką "notkę".
Natomiast o cząstki obdarzone masą (wg Einsteina) nie mogą szybciej, chyba że by jednocześnie przestrzeń przesuwać w kierunku przeciwnym, ale takie rzeczy to tylko w Star Trek-u.... alleluja i do przodu -
dareczek napisał(a):
Natomiast o cząstki obdarzone masą (wg Einsteina) nie mogą szybciej, -
Hipotetyczne cząsteczki tachiony mogą się poruszać z prędkością nie mniejszą niż prędkość światła (górny limit prędkości nie istnieje). Zaobserwować ich nie możemy.
-
A Wy ciągle o teorii...
Kolejna podpowiedź: Jak najlepiej przekroczyć prędkość światła? Obniżyć tę prędkość! Dodajcie do tego poprzednią podpowiedź o zmianie środowisko i już powinno być łatwiej. -
Odpowiadam: Prędkość światła można przekroczyć np w środowisku wodnym ;x
Oddaję pytanko :XP:
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 1
1 gość