Nie o ten księżyc mi chodzi :). Ten, który mam na myśli jest znacznie mniejszy :).
Astronomiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Enceladus?Podrzuć własne marzenia swoim wrogom, może zginą przy ich realizacji.
[09:01] <PabLo> nie poczebuje laski pffff [09:01] <PabLo> sam se poradze
[14:27] <cptK> kocham Cie [14:27] <cptK> wyjdz za mnie -
Tak. Zadajesz :).
-
Gdzie znajduje się największy krater uderzeniowy w Układzie Słonecznym, jaką nosi nazwę i jaką ma średnicę?Podrzuć własne marzenia swoim wrogom, może zginą przy ich realizacji.
Nikt nie wie?
Dodam, że znajduje się blisko ZiemiPodrzuć własne marzenia swoim wrogom, może zginą przy ich realizacji.
Basen Biegun Południowy – Aitken znajdujący się na naturalnym satelicie Ziemi o średnicy 2500km.
:evil: -
Brawo, Twoja kolejPodrzuć własne marzenia swoim wrogom, może zginą przy ich realizacji.
W Układzie Słonecznym na pewnej planecie istnieje ogromna burza - jest tak wielka, że swymi rozmiarami przewyższa rozmiar naszej planety. W dodatku jest widoczna z Ziemi. Jak nazywa się owa burza i gdzie się znajduje?
Chodzi pewnie o czerwoną plamę na Jowiszu.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Oczywiście:).
Jak się nazywa część gwiazdozbioru lub zbiór gwiazd z różnych gwiazdozbiorów nie zaliczana do którejkolwiek z 88 oficjalnych konstelacji ale mająca własną nazwę? Gwiazdy tworzące te zbiory zwykle nie są w żaden sposób fizyczne powiązane, ich bliskość jest tylko pozorna.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Konstelacja?
Gromada otwarta
-
Obie odpowiedzi są błędne. W pytaniu zaznaczyłem, że chodzi o coś co konstelacją nie jest a ma swoją nazwę. Co do gromady otwartej to tam bliskość gwiazd nie jest pozorna.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
-
-
Tym razem obaj poprawnie MacAbra zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Podaj potoczą oraz systematyczną nazwę gwiazdy którą możemy z ziemi obserwować nawet przez słaby teleskop jako DYSK (tarczę) a nie punkt. NIE JEST to nasze słońce.
-
Betelgeuse, α Ori?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
No wreszcie, oczywiście poprawnie. Widzę że raczej mało uczęszczane są te quizy.
-
Quiz astronomiczny nigdy nie był najpopularniejszym z quizów, ale jakoś ciągle żyje
Jakie jest najsilniejsze źródło promieniowania rentgenowskiego widziane z Ziemi?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
-
Tak, zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Pan X ma samochód i córkę. Kupił córce balonik wypełniony helem. Wracając samochodem do domu zauważył, że balonik działa odwrotnie niż powinno. Przy przyśpieszaniu balonik "ucieka" do przodu, a przy hamowaniu do tyłu. Dlaczego ?
-
No siła wyporu zależy od siły ciążenia. I w samochodzie jak działa przeciążenie to zmienia się nijako siła ciążenia a co za tym idzie siła wyporu czy tam kierunek działania jego.
Nie traćmy czasu. Pytanie:
Dla czego widmo świetle oddalonych obiektów przesuwa się w stronę czerwieni? (gwiazd etc.)Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez MacAbra ().
-
Jest to głównie spowodowane rozszerzaniem się wszechświata co powoduje oddalanie się źródła światła dające w efekcie przesuniecie ku czerwieni, jakiś tam wpływ na to ma też grawitacja powodująca zmniejszenie energii światła.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Tak, a konkretnie to oddalanie się powoduje pośrednio oprócz odległości to że fale stają się bardziej płaskie płaskie stąd przesunięcie. Zadawaj.
-
Jak się nazywają dwa punkty na sklepieniu niebieskim które nie podlegają precesji osi Ziemi?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Północny i południowy biegun ekliptyczny?
Lwica jest boska :) -
Oczywiście, zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 14
14 gości