Jak dobrze pamiętam jemu przypisuje się ich odkrycie, niemniej jednak obiło mi się o uszy nazwisko niejakiego Meriusa? Mariusa? Coś takiego, i miał on także je w międzyczasie odkryć... O niego pytasz?
Zawsze wydawało mi się, że odkrywcy przysługuje prawo nazwania czegoś:D, a skoro oficjalnie jest nim Galileusz...
No dobra, może tak. Gdzie najprawdopodobniej uderzyło ciało niebieskie, które zakończyło panowanie dinozaurów na naszej planecie?
Księżyce galileuszowe zostały odkryte przez Galileusza nazwy jednak zostały faktycznie nadane przez Mariusa, który rzekomo odkrył je niezależnie. Na całe szczęście, bo nazwa proponowana przez Galileusza była imho o wiele gorsza
Jeśli chodzi o rozbłysk zarejestrowany, to rozbłysk z listopada 2003 który miał siłę ponad X30 (dokładnie nie wiadomo, bo urządzenia pomiarowe zostały oślepione jego siłą). Jeśli chodzi o zdarzenia sprzed ery pomiarów, to w słojach drzew z 774 roku występuje duże nagromadzenie izotopu węgla C14, które zostało spowodowane prawdopodobnie przez potężny rozbłysk na Słońcu, około 20 razy silniejszy niż słynna burza magnetyczna z 1859 roku.
OGame.pl Z Życia Uniwersów Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
Faktycznie, ten z 774 roku był mocniejszy. Miałem jednak na myśli rozbłysk z 1859 roku, który to jako pierwszy w historii został bezpośrednio zaobserwowany.
Dodaj jeszcze w jaki sposób oraz w skrócie skutki burzy magnetycznej powstałej w wyniku CME, które nastąpiło po tym rozbłysku i możesz od razu lecieć z pytaniem
Powyższe zdjęcie przedstawia ślady uderzenia pewnego ciała niebieskiego w Jowisza. Co to było za ciało niebieskie, jak się nazywało i kiedy owe zderzenie miało miejsce?
Z tego co czytałem, to jego oddziaływanie grawitacyjne "ściąga" na siebie wiele obiektów i ryzyko uderzenia asteroid i komet w Ziemię jest bodajże 1000 razy mniejsze niż byłoby gdyby Jowisza nie było. Spełnia on więc rolę ochroniarza, bo gdyby różne kosmiczne obiekty ciągle waliły w Ziemię to masowe wymierania powodowałyby pewnie spore trudności w ewolucji organizmów.
Jedna z jaśniejszych gwiazd na niebie, jasność bezwzględna około 250 000 razy większa niż Słońca. Z dwoma jaśniejszymi gwiazdami tworzy jeden z bardziej znanych asteryzmów. Jak się nazywa?