Peryhelium to najbliższy punkt dla Słońca i okrążającego je obiektu a peryastron to taki dla dowolnej gwiazdy i obiegającego ja obiektu
To teraz zadam podobne, jak się nazywa punkt znajdujący się w miejscu największego zbliżenia czarnej dziury i obiegającego ją obiektu? Można spotkać dwie nazwy, ale wystarczy mi jedna.
OGame.pl Z Życia Uniwersów Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
Jak się nazywa jednostka energii używana do określania ilości energii wyzwolonej w czasie wybuchu Supernowej? Gdy używamy tej jednostki to wartość energii wyzwalanej w czasie wybuchu może wynosić wynosić od 0,1 do ponad 5, ale w przypadku najczęściej spotykanych wybuchów jest to prawie dokładnie 1.
OGame.pl Z Życia Uniwersów Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
Kolejny raz technika "a zadam jutro to pytanie w quizie" wyprowadziła mnie w pole ... dzięki Toadie
Nie mam pomysłu na coś bardziej ambitnego ale ciekawostka którą odnalazłem jest intrygująca.
Pewne towarzystwa astronomiczne zaproponowały flagi Ziemi i Marsa. Jak one wyglądają ? Ponieważ koncepcji jest kilka wystarczy jedna dla Marsa i jedna dla Ziemi ( Można opisać słownie lub wkleić je tutaj )
Flaga Ziemii - Na niebieskim tle znajduje się Blue Marble
Flaga Marsa - wzór francuskiej Tricolore z kolorami: (od masztu do skraju) czerwonym, zielonym i niebieskim.