jeżeli 9 mag to jasność absolutna to w Twoim zakresie mieści się parenaście do paruset milionów gwiazd i innych obiektów
A jeśli to jasność wizualna to posługujac się Twoim przykładem: klik
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Wektorus89 ().
Wektorus wybacz, że nie uściśliłem, ale ja zwyczajowo stosuję magnitudo do wyrażania jasności obserwowanej. Dzięki za spostrzeżenie
A twoja odpowiedź się zgadza
Chodzi o akrecję? Powstawanie gwiazdy to dość skomplikowany proces, a pytanie jest szerokie. Jeśli napiszę, że musi istnieć materia i energia, to też będę miał rację - ale nie o to chodzi
Może jeszcze jakaś podpowiedź o co dokładnie chodzi w pytaniu, bo wydaje się ono za szerokie. Bo bardzo ogólnie rzecz biorąc gwiazdy powstają gdy obłok molekularny zapada się pod wpływem grawitacji ale podejrzewam, że tobie chodzi w pytaniu o jakieś szczegóły a tych jest sporo.
OGame.pl Z Życia Uniwersów Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Toadie ().
niech ktoś zada ja nie mam głowy do wymyślania nowych zagadek
edit://
a jednak coś mi się wymyśliło
podaj nazwe satelity którego urodziny są 1 kwietnia, misja trwała 188 godzin i był pierwszym w swojej kategorii satelit.
ps. jako kategorie rozumiem przeznaczenie
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Mouzer ().
chodzi pewnie o czujniki temperatury w próbniku Huygens. Stworzone przez centrum badan kosmicznych PAN ale jeżeli chodzi ci o nazwisko osoby co je stworzyła to już nie wiem
a to może takie prościutkie
Stosunkowo niedawno nasz rodak odkrył planetę pozasłoneczną. Odkrycie było ważne ze względu na fakt że nowa planeta zajmuje się w strefie zamieszkiwalnej.
Podaj imię, nazwisko, nazwę odkrytej planety i sposób w jaki została ona odkryta
Vim nie zdecydował się na zadanie pytania, zignorował też moje PW, więc pozwolę sobie go zreaktywować
Pewna wielkość fizyczna ma dwie nazwy, z których jedna brzmi podobnie do postawy człowieka odróżniającego się od innych ludzi. Ta wielkość fizyczna często bywa związana z orbitami. Proszę o podanie tej drugiej nazwy opisanej wielkości fizycznej.