Kiedy umrze Ogame ? Jak będzie wyglądać za lat kilka/naście ?

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• wiktor95 napisał(a)
      Wg. Mnie OGame za parę lat będzie miało odświeżony domyślny skin ;) najlepiej we Flashu, oraz dodadzą parę statków i obrony

I myślisz, że dzięki temu OG "nie umrze"?? :>

Już teraz na większości uni aktywnie nie gra nawet te 700-800 osób, to co będzie za kilka lat... :rolleyes:
    • Ogame nigdy nie umrze... zawsze bedzie istnialo chociazby w googlach xD
      no chyba ze Chiny lub Korea lub inne demokratyczne (xD) panstwo odpali rakiety xDDD
      A jak bedzie wyglądało?
      napewno znow cos dodadzą platnego :)
    • Messi_asz napisał(a)
      wiktor95 napisał(a)
      Wg. Mnie OGame za parę lat będzie miało odświeżony domyślny skin ;) najlepiej we Flashu, oraz dodadzą parę statków i obrony

I myślisz, że dzięki temu OG "nie umrze"?? :>

Już teraz na większości uni aktywnie nie gra nawet te 700-800 osób, to co będzie za kilka lat... :rolleyes:

hmm...będzie musiało się zmienić na lepsze, ponieważ teraz Ugamele stały się poważną konkurencją
    • Messi_asz napisał(a)

Z ogame będzie tak jak z Tibią, poważni gracze będą omijać , pozostanie tylko grupa nałogowców. Wielkich zmian raczej nie będzie, co najwyżej drobne usprawnienia, co jakiś czas reset serwera na którym jest za mało graczy. Nie łudźmy się, nie da się w nieskończoność mnożyć uniwersów.
    • Ludzie grają w grę, bo jest w niej COŚ. Ja to nazywam fabułą. Statki, budynki, takie tam - ok, sztuką jest zbalansować to wszystko (i balansowi chyba miało służyć dodanie pancerników), ale samym dokładaniem nic się nie zrobi (popatrzcie na StarCrafta - tam tuż po stworzeniu gry balansowano statystyki jednostek, tak by żadna rasa nie miała wyraźnej przewagi - a potem to się już kręci bez takich udziwnień; Dlaczego? Bo są gracze!)

Ja dochodzę w moim życiu do przekonania, że jakiekolwiek gry online - no, może z wyjątkiem EVE Online, zgadnijcie dlaczego :> - są stratą czasu. No i bardzo uszkadzają tryb życia, co z czasem przekłada się na naukę, pracę, relacje z ludźmi. No, chyba że ktoś sobie pyknie raz na jakiś czas i gra bez wysiłku, ale wtedy niewiele osiągnie.

Kiedy zakładałem swoje konto na Uni 14, było super. Dużo się wokół działo. Samo znalezienie miejsca pod kolonię było wyzwaniem. A teraz? Założyłem 2 tygodnie temu konto na Uni 48 i co? Grając od zera, mam już 8 kolonii, wszystkie o wielkości powyżej 250. I to bez wysiłku.
      Kiedy grałem na uniwersum na którym było 11 tys. graczy, gra miała sens. Był ktoś do farmienia, ktoś kogo można było pobić, ktoś kto był w stanie mnie pobić - cały wachlarz sytuacji i możliwości!

A teraz? Farmy jak są, to kiepskie (bo to są planety ludzi którzy po 2 dniach grania zrezygnowali z gry), wszyscy inni mają takie floty że po pół roku ostrego robienia uników może któregoś będę miał czym złapać... a poza tym nic. Nuda.

I gdyby nie wyższy cel który mnie sprowadził na U48, to tym to wszystko zostawił.
    • Ludzie graja w ta gre bo nie ma tu za grosz fabuły ale mozna zniszczyć dorobek innej osoby ;P bo zdobywasz tu popularność niczym w polityce, z tą różnicą że tu wstawiasz St co jest miarą Twoich umiejętności. Bo im wyżej jestes w statystykach tym większy szacunek ma do Ciebie Ogamowa społeczność. Oczywiście to tylko przykład, gra powinna cieszyć ,dawać odprężenie, ale kiedy przeszkadza Ci w normalnym życiu,(złomować kogos o 4 w nocy ?, rzucać wszystko bo fS ) to czas najwyższy się zastanowić czy watro iść na opór w ten nałóg :). Gre zapiszesz, server wyłączą ale życia nie cofniesz ;) tyle ode mnie :D
    • von eliminator napisał(a)
      asesor3_ napisał(a)
      Jak OGame przestanie istnieć to przestane grać.
      Prosta logika myślenia.

Bez OGame nie będzie gry, a więc i spokój

Moje zdanie.

to sobie pogramy w coś innego :)

co masz na myśli von? tibia czy plemiona? :lol:
      nic nie zastąpi ogame bo ono jako jedyna gra GF różni się kategorycznie
      posiada swój klimat, którego nic nie zastąpi

ogame umrze tylko wtedy jak zacznie przynosić stratę dla niemców - czyli jednym słowem = nigdy
    • Minie wiele czasu, zanim upadnie w całości, ale niektóre Universa już się kończą. Ignorancja GF bądź teamu Ogame.pl (w zależności od tego, kto jest za to odpowiedzialny, nie jestem pewien) doprowadza do frustracji. Ilość graczy na Universach 2-50 maleje w zastraszającym tempie. Nie ma innej rady, niż łączenie Uni. Tymczasem zamiast logicznej i potrzebnej dyskusji na ten temat mamy wyścig z Ogame.fr w ilości universów :/ Wiadomo, że w tym pomyśle jest wiele niewiadomych ale nie można o tym nawet normalnie podyskutować, bo jest to temat zakazany w PiP. Nie wierzę, że przy zainteresowaniu dużej ilości użytkowników nie dałoby sie osiągnąć rozsądnego kompromisu dotyczącego sposobu połączenia. I mam tu na myśli dyskusję w PiP, gdzie wiadome by było, że dobry pomysł miałby szansę przejść a nie przebąkiwania i pogaduchy w PoO. Kiedyś były głosy, że ponoć Niemcy już mieli coś takiego (notabene do dziś nie wiem, czy to prawda), ale to było jak na obu Uni było 2k graczy. No i tak samo jest u nas. Na Uni 18 jest "aż" 2219 graczy. Spadek o ponad 13%! Wiem, że nie piszę nic nowego, ale jestem po prostu kolejnym, który stracił cierpliwość.
    • dla mnie gra skończyła się wraz z wprowadzeniem tych debilnych dodatków. Teraz nie ma już rywalizacji w grze, ona jest tylko w realu. Kto ma więcej kasy ten prowadzi. Żenada.
    • Gra =Kasa Proste i logiczne a ludzie zawsze beda i znajda sie co beda w to grali nawet jak bedzie juz 100 univ dopuki ludzie beda kupowali komandory.oficerow.antymaterie itd bedzie sie krecilo maja na to wywalone i znajac zycie wprowadza jeszcze moze inne odplatne dodatki ile ludzi jest na univ nawet moze byc 1000 ale ci co na nowym univ rozpoczeciu jego ludzie nabili im kasy to jest ich i ze mimo po miesiacu odechciewa im sie grac tylko konta nieaktywne i farmy to nikogo nie obchodzi bardziej to zmartwienie flociarzy i ludzi chcacych grac i rozwijac sie .Naprawde musi byc duze B U M tzn jak ludzi naprawde duzo odpusci mniejsze bedzie zainteresowanie nowymi univ otwieranymi a nie na kazde nowe otwarte po 15 tys ludzi ok jest kont :> stare univ wyludnia sie to zrobia laczenie univ bo nie oszukujmy sie wszystko jest do zrobienia i ominiecia jak galaktyki swieca pustakami to nawet 3 univ daloby sie wkleic w jedno ale to uz zmartwienie informatykow w przyszlosci
    • Originally posted by ^.:Wraith:.^
      dla mnie gra skończyła się wraz z wprowadzeniem tych debilnych dodatków. Teraz nie ma już rywalizacji w grze, ona jest tylko w realu. Kto ma więcej kasy ten prowadzi. Żenada.

Prawda choć gra jest na prawdę tak super, że nawet to mnie nie zniechęca:) i jeśli bym chciał to też bym jeździł na oficerach, ale wole grać uczciwie:)
    • W poddziale handel, a dokładniej konto wymienie możemy zaobserwowac następujący dział : Konto wymienie uni 60-75. Czy to oznacza, że w planach są kolejne uni ?

Na nasze słowa, protesty na nowe uni GF planuje 15 kolejnych ? Tu widać jak bardzo Niemcy liczą się z naszym zdaniem -- nie robią nic, ale to kompletnie nic satysfakcjonującego dla nas .
    • No może w końcu ja się wypowiem :P

koniec lipca 2006 w ogame gra 293kk osób na 44 uni (średnia na uni 6,65k)
      koniec sierpnia 2008 w ogame gra 208kk osób na 61 uni (średnio na uni 3,4k)

różnica 2 lat i miesiąca daje nam minus 85kk graczy ,co w następstwie daję zmniejszenie średniej na uni populacji o prawie połowę (!). Więc co będzie za 2 lata 1,7k graczy średnio na jedno uni ,za 4 lata 850 graczy na jedno uni. To są tylko szacunkowe dane ale biorąc pod uwagę to że są idlerzy i ludzie na urlopie i że gra się coraz większej rzeszy ludzi nudzi to sądzę że 850 graczy to nie będzie za 4 lata tylko za jakieś 2,5-3 lat z czego 70-50%(nie jest to wzięte z kosmosu bo tak jest na prawie każdym uni teraz) to idlerzy lub urlopy i bany. Hipotetycznie za 3 lata średnio na uni będzie 300 graczy ,liczmy to że 2 nowe uni ,60 i 50 zawyża średnia więc na zwykłym uni będzie gdzieś 200-220 graczy aktywnych. Weźmy 220 graczy i 9 gal po 499 układów i po 15 planet to 67365 planet na uni , zakładając że każdy z 220 graczy będzie miał 9 planet to planet zamieszkałych to będzie 1980. Jak będzie tyle planet to loty nie będą się opłacać a robie ciągle eko już po kilku latach też się znudzi więc.... odejdzie jeszcze więcej graczy ze starych uni. Według mnie ogame.pl pociągnie jakieś 2,5-3,5 roku i tyle ,nie ma innej opcji żeby pociągnęło dłużej tego jestem pewien.

EDIT: Zapomniałem dodać że to i tak optymistyczna wersja :) ,dodajcie do tego nieudolność i zachłanność GF ,mogą przecież się pojawić generałowie czy inny syf ,wtedy też liczba graczy gwałtownie spadnie. A tak w ogóle jeśli ogame wytrzyma jeszcze te 2,5 roku to liczba graczy będzie tak mała że to będzie wegetacja a nie fajna gra więc koniec blisko niestety.

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Ponury Misiek ().

• OGame będzie musiało zrobić sobie reklamę, GF mogło by dać przez jakiś czas darmowych oficerów np.że, darmowego oficera będzie można mnieć tylko raz w tygodniu później by znów mogli wprowadzić do gry oficerów tylko, że już tańszych. Przydało by się również dodać pare nowych rzeczy do gry(statki, obrona) to dodatkowo zachęciło by nowych graczy, lub osobę która ma zamiar odejść żeby pograła sobie jeszcze.

To tylko takie moje pomysły które i tak nie zostaną zrealizowane no może z wyjątkiem floty i obrony;) Ale na pewno GF będzie musiał coś wykombinować.
      Na 100% to co pisałem wyżej to za mało:)

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Kuba53 ().

• Ja bym się cieszył jakby np. wprowadzili jakieś inwazje kosmitów :D i walkę z nimi na zasadzie wojny :D:D:D Zawsze to jakieś urozmaicenie :E Ogólnie nowości nowości i nowości są potrzebne.
    • Originally posted by kapiszon_
      biadolenie..... z grą nic się nie da zrobić. to tak jak by w kółko tunigować malucha.....

ehh ehh... marzyciele.

A właśnie, że się da i nowe rzeczy bardzo by się przydały
    • ja mam inny pomysł zrobić coś takiego jak org ale każdy w swoim języku i połączyć np. uni 1 w Polsce rosji francji itd. tak ze wszystkimi! łączenie uni 1 z 2 z 3 z4 itd było by nie sprawiedliwe bo nie każdy miałby szanse i znowu liczba graczy by spadła! ktoś jest na 1 miejscu na uni4 ma 4 miliony pkt. i jak ma konkurować z kimś z 8 mln?? a tak pierwszy w Polcse z 4 uni ma 4 mln a ogólnie najlepszy ma 4.5. W takiej sytuacji jest szansa na w miare równą i uczciwą walke
      :]
    • Julek bez urazy, ale uważam, że Twój pomysł nie wypali mogły później by wyjść niezłe komplikacje. Nie wiem czemu, ale strasznie wciągnął mnie ten temat;)
      Tak jak mówiłem nowe statki itp. i darmowi oficerowie nawet przez jakiś czas by zrobiły swoje:)
    • rednaxelA napisał(a)
      von eliminator napisał(a)
      asesor3_ napisał(a)
      Jak OGame przestanie istnieć to przestane grać.
      Prosta logika myślenia.

Bez OGame nie będzie gry, a więc i spokój

Moje zdanie.

to sobie pogramy w coś innego :)

co masz na myśli von? tibia czy plemiona? :lol:
      nic nie zastąpi ogame bo ono jako jedyna gra GF różni się kategorycznie
      posiada swój klimat, którego nic nie zastąpi

ogame umrze tylko wtedy jak zacznie przynosić stratę dla niemców - czyli jednym słowem = nigdy

gra fajna ale dyrekcja jest frajerska i zabije ta fajną gre
      zamiast aktywowac starych graczy co od dawna płacą ( wystarczy połaczyć uni żeby wyzwolic ducha walki )
      to otwierają nowe uni jest to dobre ale na krótką mete
      gracze sie rozwodnią na 500 uni i już nikt nie bedzie płacił
      po co płacić komandora czy oficerów przy 100 /200 graczach aktywnych na starych uni

ja jak i wielu innych nie pójdziemy na nowe uni bo szkoda cz\su na zdobywanie od nowa ugruntowanej pozycji ale w przypadku połaczenia uni napewno będziemy bardziej aktywni no i cos sie zapłaci żeby dołożyć sąsiadom :)

połaczenie między narodowe też jest dobre wtedy na pewno wielu wykupi płatne opcje zeby dołożyć ruskim czy innym sąsiadom :)

ja to bym chętnie zlał tych z NRD :)

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez von eliminator ().

• ja jak i wielu innych nie pójdziemy na nowe uni bo szkoda cz\su na zdobywanie od nowa ugruntowanej pozycji ale w przypadku połaczenia uni napewno będziemy bardziej aktywni no i cos sie zapłaci żeby dołożyć sąsiadom :)

Święte słowa, większość tak uważa i pewnie by tak zrobiła.... Nie zapominajmy o kolekcjonerach którzy potrafią poświęcić lata.... ehh ehh..... Widać że my to tradycjonaliści, ale inne narody pewnie tego nie kumają.
    • apacz napisał(a)
      Z ogame będzie tak jak z Tibią, poważni gracze będą omijać , pozostanie tylko grupa nałogowców.

'Pro' playerzy odeszli jakis rok-2 temu, teraz gra toczy sie o pacca i nic wiecej... exp exp smok smok i byleby zdobyc 200+ lvl w 3 miesiace... Ulatwienia zniszczyly gre i zostali Ci nalogowcy, tak to wyglada... Podobnie stanie sie tutaj...
    • Ogame ma mechanike nie dostosowana do gry dluzszej, niz 3-6 miesiecy. Po takim czasie atakowanie staje sie nudne i co gorsza nie ma co atakowac.

Polepszenie grywalnosci mozna stosunkowo latwo osiagnac dajac przyzwoite mozliwosci sojuszom. W samej grze w Ogame sojusze stanowia jedynie uciazliwosc, zas ludzie sie w nich gromadza zasadniczo w celach towarzyskich.

Mechanizm prominentny w tej grze polega na stopniowej i ostatecznie calkowitej FANATYZACJI graczy topowych scigajacych sie o punkty, przy jednoczesnej DEZAKTYWACJI graczy srodka, ktorzy nie maja zadnych realnych i dostatecznie atrakcyjnych bodzcow do gry.

W ten sposob KAZDY gracz Ogame jest przypadkiem patologicznym. Ci t top, bo zupelnie miesza im sie w systemie wartosci, a ci ze srodka, bo nie wiadomo, po co w ogole jeszcze graja.

Ludzie organizuja sie w spolecznosci, firmy, instytuty i grupy badawcze po to, zeby poprzez podzial zadan i obowiazkow dzialac szybciej bez dodatkowego obciazania jednostek. Tak samo jest z procesorami pracujacymi rownolegle. Robienie wszystkiego samemu i liniowo jest po prostu nieefektywne... poza niechlubnym przypadkiem, ktorym jest Ogame.

Krokiem w dobrym kierunku moglaby byc nastepujaca idea:

Ratunek dla starych uni: ekspansja
    • Dziki Pies napisał(a)
      Ta gra nie umrze
      Ona juz umiera

A wszystko przez zachlannosc GF ktorzy chca zarabiac wiecej i wiecej...

Pogrubiony tekst jest trochę bez sensu,
      bo przecież jak umiera to w końcu umrze,
      a Ty napisałeś że nie umrze bo już umiera.
      Ale to tylko taka moja uwaga :)

Co do tematu;
      Trochę czasu minie zanim ta gra umrze. :)