Legia Warszawa

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Redyplomowany napisał(a):

To chyba było pewne. Przecież nie wywalą trenera, który zajął miejsce na pudle Ekstraklasy i zdobył PP. Bo co mieli mu powiedziec? Nie zdobył Pan MP, musimy Panu podziękować?

po częsci masz racje
      ale moim zdecydowała spora poprawa wyników w końcówce sezonu

sporo spotkan bez porażki
      a ostatnie 2 spotkania wręcz imponujące

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Black Grucha ().

• Fakt: ITI myśli o sprzedaniu Legii

Trochę lipne źródło, ale ciekawe, jak to się dalej potoczy.
      Grupa ITI dnia 8 kwietnia 2004 roku w Luksemburgu kupiła 80 % udziałów KP Legia Warszawa.
      22 października 2008 roku klub kupił 100 % akcji, stał się jedynym właścicielem klubu.
      Raczej wątpliwe info, ponieważ niedawno zakończył się trwający kilka tat konflikt na linii ITI-kibice i frekwencja dopisywała...
    • Ariel za 2 mln ojro?
      Jak na moje to kaczka dziennikarska, ale jeśli Janczyka kiedyś pchneli za 4,2 mln to kto wie...
      W każdym razie sprzedawać i ściągać Jano Muchę.
      Jak narazie 3 panów już definitywnie opuściło drużynę:
      - Bruno Mezenga
      - Sebastian Szałachowski
      - Tomasz Kiełbowicz

Oprócz Kiełbika który kończy karierę nie ma po kim płakać.
      zgniły liberał/podły ateista
    • Żewłakow piłkarzem Legii!
      Bodziach, źródło: własne / legia.com

Potwierdziły się informacje podawane przez media już w weekend. Dziś kontrakt z Legią podpisał były kapitan reprezentacji Polski, Michał Żewłakow. Urodzony w Warszawie obrońca w tym roku skończył 35 lat. Ostatnim klubem, w którym występował był turecki Ankaragücü Ankara, z którym rozwiązał umowę 15 kwietnia. Do Legii przyszedł jako wolny zawodnik.

Z klubem z Łazienkowskiej związał się rocznym kontraktem. W swojej karierze Żewłakow zagrał 102 mecze w reprezentacji Polski. Z reprezentacją pojechał na MŚ do Korei i Japonii oraz do Niemiec. Wystąpił także na Euro 2008.

Żewłakow po wyjeździe z Polonii do belgiskiego Beveren, za granicą spędził 13 lat. Po dobrych występach w Excelsiorze Mouscron przeniósł się do Anderlechtu Bruksela, z którego trafił przed pięcioma laty do Olympiakosu. Z Grecji przeniósł się do Turcji, ale w barwach Ankaragücü zagrał tylko 19 meczów i rozwiązał kontrakt wiosną tego roku.

Imię i nazwisko: Michał Żewłakow
      Data i miejsce urodzenia: 22.04.1976, Warszawa
      Pozycja: obrońca
      Kluby:
      1991-92 Drukarz Warszawa
      1991-93 Marymont Warszawa
      1993-95 Polonia Warszawa 15 meczów/0 goli
      1995-96 Hutnik Warszawa
      1996-98 Polonia Warszawa 70/5
      1998-99 KSK Beveren 25/1
      1999-2002 Excelsior Mouscron 95/2
      2002-06 Anderlecht Bruksela 95/4
      2006-10 Olympiakos Pireus 90/5
      2010-11 Ankaragücü Ankara 19/1
      2011-12 Legia Warszawa
    • Nie wiem. Ja tam fanem Żewłaka nigdy nie byłem. Przeciętne toto a teraz jeszcze stare i powolne.
      Do tego jedyny raz jak go w życiu spotkałem osobiście to akurat szluga od szluga odpalał.

Nic ciekawego z tego moim zdaniem nie będzie, drugi Mięciel tylko starszy i jego błędy się będą bardziej na bramki przeciwników przekładać, bo gra na stoperze.
    • No tak ale oni są napastnikami i tam trzeba lepszej kondycji, lepszej techniki , a tej w miarę czasu ubywa. Obrońca nie musi miec tak dobrej techniki i szybkości, kondyzji też tak wiele nie potrzebuje. Myślę, że to będzie zawodnik typu "zapchajdziura"
      Hyperion ON

Nick: NotoriousTT
    • Techniki z czasem ubywa...? Whatever.
      Zgadzam się że na stoperze mogą grać zawodnicy doświadczeni i często starsi niż na innych pozycjach (nie licząc bramki).
      Ale myślę że specyfika gry na stoperze wymaga też dobrego zgrania i zrozumienia z partnerami, choćby po to żeby przekazywać krycie czy łapać przeciwnika na offsajdzie. A Żewłak zanim się zgra z kolegami to karierę skończy.
      Są obrońcy grający dobrze w wieku 35 lat. Ale jakoś sobie nie przypominam stopera który w wieku ponad 35 lat trafił nagle do zupełnie nowego środowiska i grał dobrze.
    • Thorgoth napisał(a):

Żurawski czy Wichniarek też mieli wrócić do marnej polskiej ligi i przygwiazdorzyć. I co z tego wyszło?

Akurat Król Artur już przygwiazdorzył za granicą, bardziej chodzi o stałą pensję, bo nie wiem czy wiesz, ale kilka tygodni po przejsciu W. do Lecha w jego garażu pojawiła się nowa Audica ;)
    • Thor ----> Np Messi za 15 lat nie będzie miał takiej techniki jak ma teraz, prawda? Głównie spowodowane jest to mniejsza sprawnością fizyczną.

Redy --> Wichniarek teraz by się nie załapał do mojego V-ligowego zespołu ;P
      Hyperion ON

• Trudno ocenic ten transfer. Byc moze w naszej "Ekstraklasie" ( :E ) mu sie powiedzie, ale na Europe to chyba za malo. Zobaczymy co bedzie dalej, ale jesli Legia naprawde chce zaczac o "cos" grac to powinna sie bardziej postarac jesli chodzi o transfery. Postarac sie i... zmienic trenera. Moze sie myle, ale Skorza wogole mnie nie przekonuje.
      I jeszcze te ostatnie pogloski o jego rzekomym "obrazalstwie". Ciekawe, jesli to prawda to powinno mu sie zabrac Legie, dac lopatke i wiaderko, i wyslac do piaskownicy...
      "Zazdrość jest deklaracją niższości."
      Napoleon

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Bagin :D ().

• dragonartur napisał(a):

Thor ----> Np Messi za 15 lat nie będzie miał takiej techniki jak ma teraz, prawda? Głównie spowodowane jest to mniejsza sprawnością fizyczną.

Nie wiem, z wiekiem raczej traci się atuty motoryczne, a nie technikę.
      W Legii z dawien dawna na treningach najlepszą techniką popisuje się niejaki Lucjan Brychczy, a on młodzieńcem już raczej być przestał.

Ja bym Skorży nie wywalał z prostego względu; w naszym piekiełku nie widać nikogo lepszego, a on już przynajmniej jakieś pojęcie o drużynie ma.
    • Panowie, wycieczki może na PW??

Żewłakow- ja zawsze jestem za tym, żeby była jedna osoba, która będzie ogarniała i dyrygowała obroną. Jest doświadczony (102 mecze w reprze + ponad 400 klubowo).Sam grając czysto amatorsko wiem co daje znajomy, który potrafi nas "ustawić". Nie wiem czemu, ale ja to widzę w miarę różowo :)
    • Och, jestes... :XP:

Za to Bakero Cię przekonuje aż zanadto.

Bagin :D napisal (temat Lecha):
      "Marzy mi sie dla Lecha trener pokroju Petresceu czy Maskanta (hmm, Weiss tez chyba ciekawie wyglada :P)"
      Niech to bedzie odpowiedzia.

Tak swoja droga, jak tam Redy, dasz te argumenty czy nie? Ja wciaz czekam (wiem, naiwny jestem :E )... Tylko nie mow ze dla przyszlego studenta (chyba) klepnac dwa-trzy sensowne argumenty to mission impossible...
      Spoko, mozesz tez sie spytac "twoich" dlaczego tak myslisz i dlaczego to wy macie racje. Troche obciachowo, ale kto bedzie wiedzial... :*

-------------------------------
      Thorgoth
      Jak zwolnic Skorze to tylko po to by zatrudnic jakiegos fachowca z zagranicy, w innym wypadku nie ma sensu. Weiss wygladal ciekawie, szkoda ze sie nie udalo...

P.S
      Jestem kibicem Lecha, ale wiem swoje- bez silnej Wisly i silnej Legii nie bedzie silnego Lecha (i na odwrot). Pisze to, by tu mnie Redy nie oskarzyl o "zdrade" :quasi:
      "Zazdrość jest deklaracją niższości."
      Napoleon

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Bagin :D ().

• Thorgoth napisał(a):

dragonartur napisał(a):

Thor ----> Np Messi za 15 lat nie będzie miał takiej techniki jak ma teraz, prawda? Głównie spowodowane jest to mniejsza sprawnością fizyczną.

Nie wiem, z wiekiem raczej traci się atuty motoryczne, a nie technikę.
      W Legii z dawien dawna na treningach najlepszą techniką popisuje się niejaki Lucjan Brychczy, a on młodzieńcem już raczej być przestał.

Ja bym Skorży nie wywalał z prostego względu; w naszym piekiełku nie widać nikogo lepszego, a on już przynajmniej jakieś pojęcie o drużynie ma.

No to jest reakcja łańcuchowa. Tracisz motorykę, tracisz technikę. Jeśli nei ma szybkości, nie obrócisz się z piłką tak, sprawnie z piłką, nie będzie biegł i trzymał piłki przy nodze z taka sprawnością jak kilka lat wcześniej ale skończmy dyskusję na ten temat ;)

Bagin i Redy. Dajcie sobie gg i sobie tam pogadajcie :P
      Hyperion ON

• Bagin :D napisał(a):

Och, jestes... :XP:

Za to Bakero Cię przekonuje aż zanadto.

Bagin :D napisal (temat Lecha):
      "Marzy mi sie dla Lecha trener pokroju Petresceu czy Maskanta (hmm, Weiss tez chyba ciekawie wyglada :P)"
      Niech to bedzie odpowiedzia.

Tak swoja droga, jak tam Redy, dasz te argumenty czy nie? Ja wciaz czekam (wiem, naiwny jestem :E )... Tylko nie mow ze dla przyszlego studenta (chyba) klepnac dwa-trzy sensowne argumenty to mission impossible...
      Spoko, mozesz tez sie spytac "twoich" dlaczego tak myslisz i dlaczego to wy macie racje. Troche obciachowo, ale kto bedzie wiedzial... :*

Szukaj, a znajdziesz. :XP:
    • Danijel Ljuboja nowym napastnikiem Legii!
      Woytek, źródło: Sports.pl/ legia.com/ własne

Sports.pl poinformował, że jeszcze dziś nowym napastnikiem Legii Warszawa zostanie Danijel Ljuboja. Kilka minut temu Legia Warszawa oficjalnie potwierdziła tę informację. 32-letni piłkarz w przeszłości występował m.in. w PSG i VfB Stuttgart. Ostatni sezon spędził we francuskim OGC Nice. Jest 19-krotnym reprezentantem Serbii.

Piłkarz związał się z Legią roczną umową z możliwością przedłużenia o kolejny rok. Transfer Ljuboji stawia pod znakiem zapytania przyszłość Takesure Chinyamy, którego umowa wygasa 30 czerwca 2012 r.

Ljuboja w barwach Nice zdobył 5 bramek w 30 meczach, natomiast sezon wcześniej, w Grenoble, strzelił 10 bramek w 37 spotkaniach.

Danijel Ljuboja:
      ur.: 4.09.1978 Vinkovci (Serbia)
      wzrost: 189 cm
      waga: 80 kg
      pozycja: napastnik

poprzednie kluby:
      1998–2000 Sochaux
      2000–2004 Strasbourg
      2004–2005 PSG
      2005–2006 Stuttgart
      2006 Stuttgart II
      2006–2007 HSV
      2007 HSV II
      2007 Stuttgart II
      2008 Wolfsburg
      2008 Stuttgart
      2009 Stuttgart II
      2009–2010 Grenoble
      2010–2011 Nice
    • Trzeci post pod rząd. :|

Hapoel Tel-Aviv FC (IZR), Stade Rennais FC (FRA), PFC Levski Sofia (BUŁ), Vitória SC (POR), FK Mińsk (BLR)/Gaziantepspor (TUR)

Ehhh, patrząc chociażby na sparing z Mainz to nie mamy nawet na co liczyć.
      Zobaczymy jak jutro się zaprezentują.