w tym kraju była próba przeprowadzenia zamachu stanu przez armie, dlatego siły zbrojne rozwiązano, jaki to kraj
O jakim państwie mowa?
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Dominika
-
dobrze, dajesz
-
Pierwszy papier wartościowy na ziemiach tego państwa został wydany w 1768 roku. No, przynajmniej tak się uważa.
-
W Polsce tradycje emisji i obrotu papierami wartościowymi mają ponad 200 lat3. Jedną z pierwszych akcji emitowanych na ziemiach polskich była akcja dywidendowa Kompanii Manufaktur Wełnianych wydana w Warszawie w czerwcu 1768 roku (wyemitowała ona 120 akcji o nominale 360 czerwonych złotych)
POLSKA ?
Jeśli chodzi Ci o papiery wartościowe to uważasz, że to jest;
- Pieniądz (banknoty)
- Akcje,obligacje itd.?
Pytam się dlatego że ludzie różne pojęcia mają pod tym hasłemIrcowy spamer
Emeryt
<`marcik> `kwachu chyba ci sie oswiadcze ;p -
Tak Polska.
Pierwszy polski banknot wyemitowano w czasie insurekcji kościuszkowskiej - to chyba była oblężona przez moskali Warszawa z tego co kojarzę. Skoro miałeś wątpliwości wystarczyło sprawdzić daty. Jeśli chciałeś coś mi udowodnić to przykro mi, że nie widzisz różnicy.
Czajnik Twój. -
Nie chciałem nic udowodnić ...ale nie drążmy tematu
Oddaje tobie nie mam teraz pomysłu a nie chce zwlekać do jutraIrcowy spamer
Emeryt
Stolica tego Państwa posiadała ogromny rynek/plac, z którego wychodziły 4 drogi. Każda z dróg prowadziła do jednej prowincji. Nie trudno zatem zgadnąć, że kraj był podzielony na 4 podstawowe regiony. Prócz tego wiemy, że mieszkańcy rzeczonego Państwa znali koło. Władca tego Państwa był tak święty, że nie mógł dotykać ziemi w obecności poddanych. Raz na jakiś czas palono wszystkie rzeczy, których używał władca tak by nikt inny nie mógł ich posiąść - nawet szmatki ze smarkami. Co to za państwo?
-
Chiny?Ircowy spamer
Emeryt
Niet.
-
Nepal
(strzał) -
Niet. No to podpowiedzi:
To nie Azja.
Państwo to miało wątpliwą przyjemność spotkać Hiszpanów. -
kecz. Tahuantinsuyu, Imperium Czterech Części - Państwo Inków ?
-
Tak Inkowie Czajniol Twój
-
Środkiem płatniczym w tych państwach były pręty. Miały one zniechęcić ludzi do gromadzenia bogactw. Na terenie jakiego dzisiejszego kraju leżą te państwa?
-
Leżą na terenie Grecji był to tak zwane państwa-miasta np. SpartaIrcowy spamer
Emeryt
-
Pewien Kraj leżący dzisiaj pomiędzy dwoma rzekami w europie (Ordrą i Bugiem) miał mieć pewną ziemię(kraj ) (było to niedawno patrząc z punktu historyka) . Kraj ten to spory kawał rolniczej ziemi i również ma sporo wspólnego z państwem, które pomagało Internować nasz rząd po wybuchu II wojny światowej w Rumuni.
Jakie nazwy noszą te 3 państwaIrcowy spamer
Emeryt
<`marcik> `kwachu chyba ci sie oswiadcze ;pPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez kwachu007 ().
-
Polska, Rumunia, Mołdawia.
-
-
Polska, Francja i Madagaskar.Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%
Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.
13 -
Dobrze Igła zadajeszIrcowy spamer
Emeryt
Tak łatwiej.
Na teren tego państwa miała wybrac się jedna z ostatnich wspólnych wypraw wojennych wschodniego i zachodniego cesarstwa. Nie doście jej do skutku doprowadziło ostatecznie do upadku Zachodniego Cesarstwa. Co to za państwo i na terenie jakiego współczesnego kraju się znajduje?Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Ja bym strzelił, że chodzi o Państwo Wandalów założone na gruzach Afryki Prokonsularnej. Dzisiaj na tym terytorium znajduje się Tunezja i Algieria.
Moim zdaniem to właśnie upadek prowincji afrykańskich doprowadził do ostatecznego upadku Cesarstwa zachodniego, więc stąd ten strzał. Ponadto właściwie do samego końca istniały plany odbicia tych terenów ze strony obu cesarzy. -
Si, zadajesz ;)Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Oh tak - w sumie fajnie znać odpowiedź na pytanie po przeczytaniu jakiejś książki, czyli w tym przypadku "Upadku Cesarstwa Rzymskiego", a nie jak to zwykle bywa dzięki guglom. Tzn, nie mam nic do gugli - zazwyczaj sam szukam, ale czasami człek się zastanawia po co czyta te papierowe pierdoły i teraz wiem!
Teraz pytanko - stosunkowo proste: Państwo o najdłużej funkcjonującym systemie republikańskim? -
Republika Wenecka?Ircowy spamer
Emeryt
Yeap - czajnik Twój
-
Jest to budynek wspólny z religią, drewniany z początków istnienia ów religi powstał ok. VI w, p. n. e.
Do dzisiejszych czasów zachowała się tylko drewniana struktura.
W jakim kraju się znajduje ?Ircowy spamer
Emeryt
<`marcik> `kwachu chyba ci sie oswiadcze ;pPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez kwachu007 ().
-
Nepal
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 14
14 gości