Mieszkańcy jednego z państw stanowią mniej niż 1% wszystkich osób używających pewnego języka, choć jest ono jedynym, gdzie język ten ma status języka urzędowego na terenie całego państwa. Język ten jest głównie kojarzony z regionem który sąsiaduje z tym państwem, zawdzięcza on bowiem swoją nazwę temu regionowi i to tam mieszka większość osób które się nim posługują. Region ten, pomimo dążeń jego obywateli, nie jest jednak niepodległym państwem i język którym posługują się jego mieszkańcy jest językiem urzędowym tylko w tym regionie i w dwóch sąsiadujących z nim jednostkach administracyjnych, ale nie w całym państwie do którego region ten należy.
Jak się nazywa państwo o którym mowa jest w pierwszym zdaniu tej zagadki?
OGame.pl Z Życia Uniwersów Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
Obie odpowiedzi są błędne, aczkolwiek jedno z państw które wymieniliście jest położone w miarę blisko państwa o które mi chodzi ale z nim nie sąsiaduje.
No wreszcie Chodzi o Andorę, która jest jedynym całym krajem gdzie językiem urzędowym jest katalonski, a mimo to mieszkańcy Andory stanowią mniej niż 1% użytkowników tego języka.
Zadajesz
Nie dokończyłem czytać Twojego pytania a już wiedziałem o jakie państwo chodzi jak dla mnie to prościzna
W tym państwie występują regiony, największy z nich liczy prawie 26 000 (km²)
To Państwo ma swoją Eksklawe w innym sąsiadującym państwie.
O jakim państwie mowa?
Post był edytowany 4 razy, ostatnio przez marcin21m ().