W stolicy regionu, który kiedyś był państwem, a teraz jest częścią innego państwa (najlepiej w odpowiedzi podać oba państwa), lecz dąży by znów być państwem, jest bardzo wysoki pomnik człowieka, którego nazwisko różni się tylko jedną literką od jego narodowości pisanej w języku urzędowym tego państwa.
O jakim państwie mowa?
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Katalonia/Hiszpania i pomnik Kolumba w Barcelonie?
Lwica jest boska :) -
a Kolumb był Hiszpanem/Kolumbijczykiem?
e. ten pan pisał książki których bohaterami byli ludzie, będący mieszkańcami tych 2 krajów. Całkiem znane te książki, głównym bohaterem jednej był bandyta, a w drugiej bandyta, bardziej znany od tego pierwszego, się pojawia.Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Nie, był Włochem Tak, to był strzał. Myślałem jeszcze o pomniku Cyda, ale to Burgos, nie Bilbao. Także póki co zgłupiałem^^
wyżej jest podpowiedź.
się tej Hiszpanii uczepiłeś niepotrzebnie zupełnie -
Ale gdzieżby Szkocja chciała się odłączyć od UK
ostatnio mówili, że ponoć chce się odłączyć i to o nie chodzi
to za takie brzydkie strzelanie masz jeszcze napisać o czyj pomnik chodzi i możesz zadawaćPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Sir Waltera Scotta.
Królestwo podzielone na trzy części pod względem językowym, graniczy z 4 krajami, a różnica rekordów wysokości jest niższa niż 700 m.
Sądzę, że Luksemburg, chociaż jest to księstwo.
-
Państwo, o które mi chodzi, jest królestwem. Leży geograficznie niedaleko.
Belgia?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Dokładnie. Twój czajnik
Młode państwo, bardzo biedne choć ma po sąsiedzku państwa bogate. Leży w rejonie pustynnym, ale jako jedyne państwo w okolicy posiada spore obszary naturalnych lasów. W starożytności na jego terenie istniało pewne królestwo, o którym wspomniano m.in. w Starym Testamencie.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Jordania?
-
Nie
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Jemen i tamtejsze lasy akacjowe + starożytne królestwo Saby?
Dokładnie, teraz ty
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Państwo to 45 lat temu miało nazwę taką jak kontynent, na którym leży + określenie kierunkowe części tego kontynentu (coś jak Antarktyda Północno-Zachodnia). Chociaż tylko ok. 1% społeczeństwa mówi po angielsku, to jest on jedynym oficjalnym językiem.
Namibia
-
Istotnie. Teraz Ty
Pewien orzech w naszym kraju jest uważany za rarytas. W niektórych innych to odpad. Kto produkuje go najwięcej?
-
Iran
-
to jeszcze napisz o jakim orzechu myślisz i link do danych, bo albo masz inne dane, albo innego orzecha, niż o którym ja myślałem
-
Pistacje dane program Galileo
-
ale z pistacji chyba używa się przede wszystkim pistacji
a jest też orzeszek, od którego ważniejsze w pewnych regionach jest to, co go otacza -
Chodzi o kokos? Państwo: Indie
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez K A S T O R ().
-
nie, mam na myśli dużo mniejszy orzech
ale Indie produkują go też dużo -
Australia i makadamia?
-
Nanercz Zachodni i Indie lub Wietnam?
-
K A S T O R napisał(a):
Nanercz Zachodni i Indie lub Wietnam?
roślinka dobra, ale chodziło o Nigerię (dane z angielskiej wiki)
zadajesz
z nerkowców robi się przede wszystkim alkohol a orzechy sprzedają tylko te najlepsze, reszte się wywalaPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 23
23 gości