czy wstrzemięźliwość traktujemy jako środek antykoncepcyjny?
O jakim państwie mowa?
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Egipt?
-
Ciekaw jestem prawidłowej odpowiedzi
Strzelam, że chodzi o Libię i jakieś ziółka, choć jakiś owczy pęcherz z Izraela też wydaje się możliwym -
Chodzi o Libię. Sylfion rósł tylko w okolicach Kyrene, a był bardzo popularnym środkiem antykoncepcyjnym w starożytności. Sheldonie Cooper, zadajesz.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Toadie ().
-
Najwyższy szczyt w tym Państwie nosi nazwę na cześć dowódcy wojsk powstańczych, nie zabrakło Polaka w tej historii, gdyż były uczestnik wojen napoleońskich był adiutantem zagadkowej postaci. Co to za kraj i o jakich Panów mi chodzi?
Dla ułatwienia dowódca nie miał okazji zobaczyć krakowskich Sukiennic -
Czyli Góra Kościuszki odpada:) Józef Szeliski był adiutantem Simona Bolivara, więc państwami mogą być:
- Kolumbia (szczyt Simon Bolivar, ale również Cristobal Colon)
- Wenezuela (szczyt Pico Bolivar).
Lwica jest boska :) -
Jasne! Kolumbia, miałem nadzieję, że trochę pomęczę
zadajesz -
Kraj nizinny, najwyższy szczyt jest niższy niż 1000 m. n.p.m. Suma granic lądowych jest większa od podwojonej granicy morskiej, ale mniejsza od potrojonej. W kraju tym cudzoziemcy stanowią ponad 30 % społeczeństwa. Język urzędowy podlegał wpływom krajów obcych, spośród których tylko jeden z nich graniczy z tym państwem obecnie.
Najbardziej pasowałaby mi tu Łotwa
-
I Łotwa jest odpowiedzią prawidłową:)
Na terenie tego państwa powstał praktycznie w całości jeden z najbardziej kasowych i utytułowanych filmów w historii kinematografii. Banalne, wiem
-
Wszystko zależy od tego co rozumiesz pod pojęciem "jeden z najbardziej kasowych i utytułowanych filmów", bo tu każdy może sobie wstawić dowolny utytułowany i dochodowy film i wtedy będzie pasować USA (kupa filmów), Australia (Matrix), Nowa Zelandia (władca pierścieni) czy nawet Polska (Lista Schindlera) i mnóstwo innych krajów. Sprecyzuj pytanie.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Rzeczywiście mogłem doprecyzować z nagrodami, w domyśle miałem Oscary, ale to wiedziałem tylko ja Mimo tego, nie miałeś problemu z wymieniem Władcy Pierścieni. Zadajesz
-
Nazwa pewnego kraju pochodzi od imienia króla Hiszpańskiego. Dawniej stosowano inne nazwy, w jednej z nich występowała nazwa jednej ze stron świata. W innej, odnoszącej się jednak tylko do części tego kraju, występowało imię świętego. Jaki to kraj?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Toadie ().
-
wiki mówi, że Filipiny :p
-
Dobrze mówi, zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Pewien człowiek z nieprawego łoża, pochodzący z terenów obecnego państwa, które jest częściej kojarzone raczej ze słabą armią, zdołał podbić inne państwo. Jakie?
-
Juan de Austria. Hiszpan, syn Niemki i cesarza austriackiego. Podbił Tunis (a raczej go odbił).
Nieco naciągane. BTW Fireredsky - zapewne wiesz, że są teraz może 4 armie na świecie, które nie są słabe?
buleon, wiem, mam na myśli stereotyp o tchórzostwie żołnierzy pewnego kraju zachodnioeuropejskiego
na herbie królestwa które zdobył jest o 50% więcej zwierzątek, niż na herbie księstwa z którego pochodził -
ten pan otwarcie był nazywany Bękartem, przynajmniej dopóki nie został królem, bo wtedy zmienił sobie przydomek na inny
całe 70 metrów przedstawia jego czynyPost był edytowany 2 razy, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Możliwe,że chodzi o Wilhelma Zdobywcę zwanego Wilhelmem Bękartem który to był królem Anglii i Księciem Normandii,ale nie mogę znaleźć powiązań jeśli chodzi o państwa.
-
zgadza się, chodzi o Wilhelma/Williama Bękarta/Zdobywcę. Pochodził z Normandii, czyli z obecnej Francji, z której żołnierzy, a w zasadzie ich "męstwa" często sobie dworujemy I księstwo Normandii (czyli wyspy z kanału La Manche) ma 2 lwy/lamparty w herbie, a Anglia, którą podbił i o którą pytałem, ma 3 takie zwierzątka. No i ostatnia podpowiedź dotyczy tkaniny z Bayeux
-
Państwo o które pytam,leży w Ameryce Środkowej - wschodnią część tego państwa odkrył w XVI wieku Krzysztof Kolumb
-
Ciocia wiki nie pozostawia złudzeń, Nikaragua.
-
Dokładnie
-
Nazwa tego państwa może się kojarzyć z jego rzeką graniczną i nazwiskiem bardzo popularnego sportowca, który zakończył karierę kilka lat temu
-
Chodzi o Jordanię, z rzeką Jordan, która to kojarzy się z nikim innym jak oczywiście z Michaelem Jordanem.
-
Jasne
-
Moje Państewko ze swojej nazwy kojarzyć się może z dwoma modelami samochodów produkowanymi przez dwa koncerny,jeden z nich swoją siedzibę ma w Ameryce Północnej druga siedziba mieści się na zachodzie europy... dawne opowieści głoszą iż na tereny tego państwa przybył pewien kartagiński żeglarz...
-
Hannon i jego wyprawa na południe? Dotarł do miejsca, gdzie w naszych czasach leży Sierra Leone, kojarzące mi się z Fordem Sierrą i Seatem Leon.
Lwica jest boska :)
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 14
14 gości