Myślę, że chodzi tu o Australię i Tasmanię.
O jakim państwie mowa?
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
RPA.
-
buleon napisał(a):
Myślę, że chodzi tu o Australię i Tasmanię.
Odpowiedź poprawna.Zagadkę prosimy ;). -
Coś prostego może: największe kontynentalne państwo europejskie, które graniczy z tylko jednym krajem.
-
Wielka Brytania? Graniczy z Irlandiąu4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
u7 - 18291% - 34 ST - średnia 537%
u35 - 53941% - 43 ST - średnia 1254%
"Honor nie szpeci godnego, ani godny honoru." -
Jeśli chodzi o państwa leżące na kontynencie, czyli odrzucamy Wielką Brytanię, zostaje Dania i Portugalia, przy czym większa jest ta druga Stawiam na Portugalię
-
Dokładnie. Zadaje krecik:)
-
W 1999 roku podwoiła się liczba departamentów tego kraju, większość mieszkańców jest wyznawcami animizmu
-
ZSRR
-
Benin
-
Laos?"...Krótko mówiąc, Mort należał do takich osób, które są groźniejsze niż worek grzechotników. Chciał mianowicie zrozumieć logikę praw rządzących wszechświatem..."
Ten kraj w swojej historii miał około 60 premierów. Jest jednym z najbardziej zalesionych krajów na swoich kontynencie. Geograficzny środek tego państwa znajduje się w miejscowości, która nazywa się tak samo jak pewien były bramkarz, którego karierę przerwała choroba
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Mati ().
-
Finlandia? Miała 61 premierów w historii.
-
Hmm...
Tu znalazłem, że środek Finlandii znajduje się w mieście Kajaani, ale tu nie znalazłem żadnego fińskiego bramkarza o takim nazwisku Jeśli potrafisz umiejscowić geograficzny środek Finlandii czy też znaleźć bramkarza o takim nazwisku to będzie ok
Jednakże nie o to chodziło, dodam, że ów bramkarz był kiedyś nawet powołany do kadry, jednak przesiedział cały mecz na ławce.
-
Polska? Pasuje mi tu bramkarz Waldemar Piątek.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
-
W jakim kraju położone jest najgłębsze jezioro Europy?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Norwegia i jezioro Hornindalsvatnet?
Edit do buleona: akurat myślałem, że artykuł z wiki akurat o Polsce jest dopracowany Oo
"Polska jest jednym z najbardziej zalesionych krajów w Europie. Lasy zajmują powierzchnię 9,1 mln ha czyli 29,2% powierzchni kraju. Lasów w Polsce cały czas przybywa. Odpowiada za to Krajowy program zwiększania lesistości, zakładający wzrost lesistości do 30% w roku 2020 i do 33% w roku 2050"
[klik]
Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Mati ().
-
Odpowiedź Matiego na pytanie zadane przez Toadiego jest poprawna. Odniosę się do pytania Matiego - jeśli Polska pod względem zalesienia przoduje w Europie, to pokaż dane, które o tym mówią. Moje dane (z dość nieciekawego póki co źródła) mówią, że jest w Europie na 16 miejscu.
-
Odpowiedź oczywiście poprawna. Co do lesistości Polski, to jest ona niższa od średniej dla Europy więc w czołówce raczej nie jesteśmy.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Granica lądowa tego kraju jest o 7% krótsza od linii brzegowej. Kraj ten jest dość mały, gdyż jego powierzchnia jest mniejsza niż średnia powierzchnia polskiego województwa. Niemal nie istnieje rolnictwo w tym kraju.
-
Kuwejt
-
Dobrze panie modzie
Tylko modzie póki co.
-
Państwo wyspiarskie, przez pewien czas po uzyskaniu przez nie niepodległości w Polsce posługiwano się nazwą pochodząca od nazwy rdzennych jego mieszkańców.
-
Sri Lanka, czyli dawny Cejlon?
-
buleon napisał(a):
Sri Lanka, czyli dawny Cejlon?
Chodziło mi co prawda o Madagaskar ale ta odpowiedź również pasuje zatem zadawaj. -
Kraj, o który pytam również zmieniał nazwę w XX wieku. W 2007 r. miał największy wskaźnik analfabetyzmu.
-
Może Pakistan? Podpowiedź jakaś by się przydała
-
Ja stawiam na Sudan. W XX wieku był kolonią, niedawno nastąpił podział. Głosowanie odbywało się za pomocą obrazków.
Pokaż spoiler
U12
Top 1 wydobycia
Czołówka górników ogame.pl
Top 1 bunkier
Solo: 3'300%
ACS 17'000%
Łącznie: 39'472,17%
Uczestnik 5 S&D
Zniszczone moony ~40
Electra
Top 75