Syria?
O jakim państwie mowa?
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
-
-
Kraj ten graniczy z 5 innymi.
W stolicy mieszka tyle osób, co suma zamieszkujących miasta nr 2 - 6 pod względem ludności.
Kod telefoniczny składa się z + i trzech cyfr.
-
xxx lag
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Rumunia
-
Do Rumunii chyba żaden fakt nie pasuje
To jeszcze dwie podpowiedzi:
Łączna długość granic lądowych jest niemal 5-krotnie większa niż długość granicy morskiej.
Pod koniec XIV wieku kraj ten został podbity, po czym odzyskał niepodległość dopiero w XIX wieku.
-
Bułgaria
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Janca ().
-
Zadajesz Janca
-
W tym kraju istniały (teraz może jakieś szczątki coś tam działają) dwa spore lewackie ugrupowania terrorystyczne, zwalczające się (reprezentowały trochę inną lewackość;)). Jedno z tych ugrupowań ma nazwę po XVIII wiecznym bohaterze tego kraju, który to nazywał się tak samo jak XVI wieczny bohater tego kraju (niby ten pierwszy był potomkiem drugiego).
-
Peru. Chodzi Ci zapewne o walki Świetlistego Szlaku z MRTA. Nazwa tej ostatniej pochodzi od imienia Tupaca Amaru II.
Lwica jest boska :) -
Tak jest.
-
Państwo to istniało przez 36 lat, zaczęło istnieć, gdy Peru jeszcze nie było, a skończyło swoje istnienie w czasach, gdy Peru było wicekrólestwem.
Pierwszy władca tego państwa oblegał największe miasto zdobyte na kontynencie przez europejskich najeźdźców, ostatni musiał się im poddać. O jakie państwo chodzi?
Królestwo Vilcabamba
-
Dokładnie:)
Państwo to istniało 9 lat i swym zasięgiem obejmowało tereny jednostki administracyjnej( o tej samej nazwie) pewnego obecnie istniejącego państwa plus kilku innych jednostek administracyjnych tegoż państwa.
-
Czyżby państwo z europejskiego kontynentu? Jeśli nie to wybieram podpowiedź
-
Zambia - strzał przyszło mi pierwsze do głowy
mi wydaje się że może coś Afrykańskiego
-
Ani Afryka ani Europa. Państwo to istniało w XIX wieku.
-
Republika Teksasu?zgniły liberał/podły ateista
-
-
Będzie trudne (chyba) więc będę dodawał podpowiedzi jak nikt nie zgadnie.
To państwo istniało dwa razy, za pierwszym razem kilka lat, za drugim jeszcze krócej.
Miało bardzo charakterystyczną flagę, czerwony krzyż na środku białego tła.
Nie było do końca niepodległe, lecz jego suwerenem bardziej niż inne państwo był jeden człowiek.zgniły liberał/podły ateista -
Jakiś związek z papieżami?
-
Sark, albo jakaś inna wyspa europejskiego archipelagu Channel Islands?
-
@Rav4 - Nie bardzo.
Tzn "jakiś" związek z papieżem ma powiedzmy kilkadziesiąt krajów na świecie (bo są zamieszkane przez katolików) i ten kraj też miał ten związek, ale jeżeli pytasz czy to papież był tym suwerenem - nie, nie był.
@Fireredsky - nie, to było państwo śródlądowe.
Podpowiedzi:
flaga tego kraju jest niemal identyczna jak flaga anglii (nie UK!).
Ze stolicy tego kraju pochodzi człowiek od którego nazwiska utworzono nazwę pewnego państwa na innym kontynencie.zgniły liberał/podły ateistaPost był edytowany 3 razy, ostatnio przez Thorgoth ().
-
Kojarzy mi się z Templariuszami... Początkowo myślałem o Aragonii, ale jakoś udało mi się znaleźć Sardynię (głównie jej flagę) i na nią stawiam
EDIT: Patrząc jednak na podpowiedź, że to państwo śródlądowe i jako, że nie mogę znaleźć przesłanek o istnieniu Sardynii jako państwa, jakoś jednak bliżej mi do odpowiedzi Aragonia.
-
-
No ten krzyż templariuszy nie daje mi spokoju Właśnie kojarzyłem to z którąś ich prowincją...
Troszkę poszukałem i znalazłem takie cudo jak Udzielne Księstwo Zakonu Templariuszy. Nie wiem czy będzie dobrze, ale mi pasuje...
Chociaż wydaje mi się, że to może być państwo w jakiejś grze czy czymś podobnym
-
Nie.
To udzielne księstwo templariuszy ma flagę z krzyżem na czarno-białym tle, a to państwo o które mi chodzi ma jako flagę takiego klasycznego świętego jerzego - czerwony krzyż na białym tle. Bez udziwnień i kombinacji.
Nie było to państwo zakonne.
Ustrój to republika.zgniły liberał/podły ateista -
Republika Liguryjska
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 16
16 gości