Czuję się wypalony, oddaje pytanie
Biologiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Drapieżnik, pierwotnie występujący we wschodniej Azji. Sprowadzony pod koniec lat 30 XX wieku do europejskiej części ZSRR, rozprzestrzenił się samorzutnie we wschodniej Europie. W Polsce pierwszy raz zanotowano jego obecność w 1955 roku, obecnie występuje w całym kraju. O jaki gatunek chodzi?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Jest to jenot.
:evil: -
Oczywiście, zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
U dużej części zwierząt, roślin czy bakterii występują związki oparte na jednym szkielecie, który daje podstawę bardzo ważnym funkcjom życiowym, rzecz jasna trochę zmodyfikowanym w przypadku różnych królestw. Związki te są silnie barwne i potrafią pochłaniać energię w postaci promieniowania. Proszę o nazwanie związku/grupy związków dla wymienionych wcześniej królestw.
:evil:Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Heksogen ().
-
U ludzi schorzenie zaburzające biosyntezę wspomnianej substancji objawia się charakterystycznie i dzięki niemu powstały legendy o stworzeniach nadwrażliwych na światło, czosnek i kołki osinowe :E.
Trp? Czyli dla ludzi melatoninaHowever strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
“The man once wrote: Do not meddle in the affairs of wizards, for they are subtle and quick to anger. Tolkien had that one mostly right."GO - 2015-2016 -
Nie, nie jest to melatonina.
Tyrozynaza (EC 1.14.18.1) i AlbinizmHowever strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
“The man once wrote: Do not meddle in the affairs of wizards, for they are subtle and quick to anger. Tolkien had that one mostly right."GO - 2015-2016 -
Nie pytałem o chorobę - to tylko podpowiedź do trzech różnych grup substancji.
W każdym z przypadków związek ten posiada skoordynowany metal w swoim pierścieniu. Barwa tych związków jest tak intensywna a ich występowanie powszechne, że nie ma możliwości aby ktoś ich koloru nigdy nie widział. To są bardzo, ale to bardzo powszechne związki i ciut za daleko kombinujesz, Drakensang ;).
:evil:Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Heksogen ().
-
Inna choroba u człowieka związana z metabolizmem substancji z zagadki objawia się żółtą barwą skóry czy białek oczu. Związek z roślin jest stosowany jako barwnik w przemyśle spożywczym.
Chodzi może o hemy (bo zaburzenia metabolizmu hemów powodują porfirię)?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
-
Pozwolę sobie tylko zadać pytanie
Pewne zwierzęta zamieszkują obie Ameryki i południowo-wschodnia Azję (a dokładniej - Chiny). Bardzo podobne i blisko spokrewnione z nimi zwierzęta zamieszkują natomiast wszystkie kontynenty, poza Europą i Antarktydą. Najbardziej znany gatunek należący do rodziny o którą pytam kojarzony jest głównie z pewnymi bagnami w USA.
O jaką rodzinę zwierząt chodzi?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Kojarzy mi się z aligatorem, szczególnie te bagna...
A pytałem o hemy, chlorofile i bakteriochlorofile.
Dokładnie, chodzi o aligatory. Zadawaj
Tak myślałem, że te bagna w podpowiedzi to za dużo
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Roślina o fioletowej barwie kwiatów, w Polsce pod ochroną. Jest niezwykle toksyczna - kiedyś jej alkaloidy były używane przez zielarzy.
Występuje w umiarkowanym klimacie Europy i Azji.
Chciałem mówić szafran, ale zmieniam na przylaszczkę pospolitą
Pokaż spoiler
U12
Top 1 wydobycia
Czołówka górników ogame.pl
Top 1 bunkier
Solo: 3'300%
ACS 17'000%
Łącznie: 39'472,17%
Uczestnik 5 S&D
Zniszczone moony ~40
Electra
Top 75
Top 8 wydobycia
-
Wszystko się zgadza, włącznie z rodziną. Tylko toksyczność rośliny z zagadki ogromnie większa. Jedna z najbardziej trujących jakie można spotkać na terenie Polski.
Zimowit jesienny?
edit: teraz widzę, że chyba rodzina nie zgadza się z przylaszczką Może tojad mocny?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
-
Gatunek zwierzątka żyjącego w wodzie. Ma dwie dość popularne w języku polskim nazwy, jedna z nich pochodzi od kończyn które służą mu do przemieszczania się. Obecnie populacja tych zwierząt rośnie i uznawane są za gatunek "niższego ryzyka", choć jeszcze kilkadziesiąt lat temu sytuacja była dużo gorsza. Zwierzątka te odegrały sporą role w pewnym filmie s-f z lat osiemdziesiątych. O jaki gatunek pytam?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Jak film i kończyny to powinny być chrzęstnoszkieletowe - rekiny. Co do zagrożenia wymarciem nie jestem taki pewien.
Pokaż spoiler
U12
Top 1 wydobycia
Czołówka górników ogame.pl
Top 1 bunkier
Solo: 3'300%
ACS 17'000%
Łącznie: 39'472,17%
Uczestnik 5 S&D
Zniszczone moony ~40
Electra
Top 75
Top 8 wydobycia
-
Ne o to chodzi
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Toadie napisał(a):
Ma dwie dość popularne w języku polskim nazwy, jedna z nich pochodzi od kończyn które służą mu do przemieszczania się.
Jeśli chodzi o tą podpowiedź, to przychodzi mi do głowy płetwal błękitny, zwany potocznie wielorybem czy zdrobnienie "zwierzątko" jest zastosowane przekornie?
"I want to fly like an eagle till I'm free...
Oh, Lord, through the revolution."
uni58 - off
Capella - off
Wasat - on again ]:-D -
Wielorybem zwane są też zwane inne gatunki, nie tylko płetwal. Ale jesteś już blisko
No i faktycznie, słowo "zwierzątko" tak średnio pasuje do bohatera zagadki
Aha, przy odpowiedzi poprosiłbym o obie nazwy
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Teraz już trochę bez przekonania, ale skoro byłem blisko, to może chodzi o walenia - orka vel miecznik?
Fragment podpowiedzi o filmie zdaje się być bardzo sugestywny, ale jakoś nie może mnie oświecić...
uni58 - off
Capella - off
Nie o to chodzi. Chyba, że wyjaśnisz jaki związek z kończynami mają nazwy orka lub miecznik. Wtedy uznam
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
no nie mają związku xD
no ale dobra, chyba znalazłem, chociaż w życiu nie słyszałem ani jednej ani drugiej nazwy, ani tym bardziej nie przypominam sobie filmu, w którym by mógł się taki zwierz pojawić liczę, że podasz tytuł czy tym zwierzątkiem jest długopłetwiec vel humbak?
uni58 - off
Capella - off
Tak, to jest to zwierzątko Myślałem, że będzie łatwiejsze, bo zaraz po płetwalu błękitnym to chyba najbardziej znany wieloryb.
Tytuł filmu Film o który chodzi to Star Trek IV
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 2
2 gości