Zadajesz
Biologiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Załóżmy, że niewielką liczbę osób wywieziono jako więźniów na bezludną wyspę, po czym pozostawiono ich tam samymi sobie. Były tam kobiety, byli mężczyźni, były warunki do przeżycie. Co nastąpi w ciągu 100 lat na tej wyspie z genetycznego punktu widzenia i jak nazywamy takie zjawisko?
Lwica jest boska :) -
Nastąpi chów wsobny w wyniku którego dojdzie do utraty alleli czyli zmniejszenia różnorodności genetycznej populacji.
-
Ludzi się nie hoduje Zmniejszenie różnorodności genetycznej to prawda, jest ona skutkiem pewnego efektu, który jest odpowiedzią na moje pytanie.
Chów wsobny następuje po specjalnym, zamierzonym wyodrębnieniu, którego skutkiem jest zmniejszenie różnorodności genetycznej populacji. Natomiast z pewnością nie jest ono zamierzonym skutkiem uwięzienia na wyspie.
Aha, byłbym zapomniał: witam nowego użytkownika w dziale. Życzę wielu udanych odpowiedzi i przyjemnego układania pytań. Zachęcam do śledzenia działu.
Witam również
Dryf genetyczny opisany przy efekcie założyciela.Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Marta12 ().
-
Dokładnie, chodziło mi o efekt założyciela. Twoja kolej
Jak nazywa się zjawisko przepływu puli genów z jednego gatunku do drugiego, dodam, że nie chodzi o transfer poziomy.
-
Introgresja, przepływ genów z puli genowej jednego gatunku do puli genowej drugiego w procesie krzyżowania.
-
Dobrze
Zadajesz -
Coś łatwego:
choroba związana z zaburzeniem metabolizmu kwasu moczowego to ... -
Dna moczanowa inaczej artretyzm
-
A mniej poetycko podagrą, zadajesz.
-
Hormon roślinny o najmniejszej masie cząsteczkowej, inhibitor wzrostu wydłużeniowego komórek.
-
-
Tak
Zadajesz -
Wymień trzy androgeny produkowane w jądrach mężczyzn.
-
testosteron
5-alfa-dihydrotestosteron (5-α-DHT)
androsteron
Czy cykl Calvina zachodzi w komórkach tkanek zwierzęcych? -
Nie
Dzięki jakiej taksji plemniki dostają się do komórki jajowej? -
-
Nie, nie chemotaksja.
Dzięki tej taksji ryby ustawiają się pod prąd w wodzie.Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Marta12 ().
-
pozwole sobie na cytat:
Ryby przeważnie wykazują reotaksję dodatnią, czyli obracają się głową w kierunku prądu i płyną do przodu nie dając się znosić wodzie. -
Tak Plemniki też wykazują reotaksję dodatnią
Zadajesz -
Zwierzę wymarłe, tworzące stada nawet do 2 miliardów osobników. Samica w jednym miocie mogła "opiekować się" tylko jednym z nich. To zwierzę to ...
-
Gołąb wędrowny.
Był na quizie w niedzielę. -
Muszę poszperać za czymś trudniejszym. Zadajesz
-
Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje krwotoków spowodowanych przez uszkodzenia naczyń krwionośnych (nie licze aortalnego ani sercowego). Który z nich jest najniebezpieczniejszy?
-
Hmm znalazłem cztery ... tętniczy, żylny, włośniczkowy, miąższowy.
-
Mi tłumaczono, że dwa ostatnie to to samo. Ale niech będzie, że 4.
-
kopiuję co dają ;p
Słowik jest konsumentem którego rzędu ? -
Który? Bo jest kilka.
A więc po kolei:
Słowik szary: 1/2 rząd (uzupełnia jadłospis owocami)
Słowik rdzawy: 2 rząd
Słowik syberyjski: 2 rząd
I jeszcze dwie prośby: czytaj pytania uważniej i podaj właściwą odpowiedź na moje
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 4
4 gości