Dlaczego promieniowce określa się jako organizmy z pogranicza bakterii i grzybów?
Biologiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Promieniowce podobne są do grzybów że posiadają nieregularną, cylindryczną budowę z tendencją do rozgałęziania się, co upodabnia je do grzybów nitkowatych. Ze splątków nitek powstaje pseudogrzybnia (pseudomycelium), która może być powierzchniowa, wgłębna lub powietrzna. Promieniowce rozmnażają się przez podział (fragmentację) pseudogrzybni, czyli wytworzenie zarodników pseudokonidialnych, jak również przez podział poprzeczny pseudostrzępek.
Z kolei do bakterii updabnia je to że wywołuja choroby ludzi, zwierząt i roślin, przyczyniają się do rozkładu esztek roślinnych i zwierzęcych, polisacharydów oraz związków trudno rozkładalnych, jak sterydy, celuloza, chityna, wyższe kwasy tłuszczowe czy związki aromatyczne. Wytwarzają antybiotyki (zwłaszcza gatunki z rodzaju Streptomyces - np. streptomycynę, terramycynę), syntetyzują pestycydy, insektycydy oraz związki chemiczne o działaniu przeciwwirusowym. -
Zastanawiałem się czy zaliczyć tą odpowiedź, ale brakuje mi pewnych podobieństw takich tylko do bakterii, bo cechy podobieństw do grzybów na 5.
Z kolei do bakterii updabnia je to że wywołuja choroby ludzi, zwierząt i roślin
Wytwarzają antybiotyki (zwłaszcza gatunki z rodzaju Streptomyces - np. streptomycynę, terramycynę)
Akurat grzyby też powodują choroby i wytwarzają antybiotyki, więc z tym się nie zgodzę.Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Chief ().
-
Jedna cecha co mi sie narzuca to budowa korómki taka sama jak baterii, i to że podajrze mogą rozkładac martwa matrię orgniczną, do grzybó to znalazlem jesli chodzi o podobieństwo do grzybni..
-
Jedna cecha co mi sie narzuca to budowa korómki taka sama jak baterii
O tą cechę mi chodziło. Czajnik Twój. -
Jaki narząd odpowiada u ślimaka za odbieranie bodźców chemicznych?
-
Jaki narząd odpowiada u ślimaka za odbieranie bodźców chemicznych?
Czułki -
Nie, chodzi mi o bardzo konkretny narząd.
Poprawka źle napisałem nie u ślimaka tylko u roztoczyPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Taulin ().
-
To w takim wypadku nogogłaszczki
-
Tez nie oto mi chodzi
Ten narząd jest wewnatrz roztocza ale blisko nogogłaszczek -
To moze narząd Hallera?
-
Demonek_ napisał(a)
To moze narząd Hallera?
Zgadza się
Twoja kolej -
Bedzie bardzo proste, ale nie mam weny xD
Gdzie znajduje sie plamka Mariotte'a? -
Plamka Mariotte'a to inaczej plamka ślepa - miejsce na siatkówce oka kręgowców, w którym nerw wzrokowy opuszcza gałkę oczną i biegnie w stronę mózgu. Jest ono całkowicie pozbawione fotoreceptorów (czopków i pręcików), jest więc niewrażliwe na światło.
-
Taulin napisał(a)
Plamka Mariotte'a to inaczej plamka ślepa - miejsce na siatkówce oka kręgowców, w którym nerw wzrokowy opuszcza gałkę oczną i biegnie w stronę mózgu. Jest ono całkowicie pozbawione fotoreceptorów (czopków i pręcików), jest więc niewrażliwe na światło.
Mowilem ze bardzo proste Zadajesz. -
Która rodzina ptaków posiada zdolność poruszania się po pniach drzew głową w dół?
-
Ptaki z rodziny kowalikowatych?
-
Demonek_ napisał(a)
Ptaki z rodziny kowalikowatych?
szybki jesteś
zgadza się -
szybki jesteś
zgadza się
A co
Jak nazywa sie zjawisko, polegajace na samoistnym obumarciu komorki (zaplanowane samobojstwo), dla dobra calego organizmu?Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Demonek_ ().
-
Zjawisko to nazywa się apoptoza
-
Taulin napisał(a)
Zjawisko to nazywa się apoptoza
Lecisz -
Oddaje pałeczkę pierwszej osobie
Jakoś nie mam weny na wieczór -
Ok, ja zadam. Ktory gatunek roslin odznacza sie najszybszym reagowaniem na dotyk?
-
Ok, ja zadam. Ktory gatunek roslin odznacza sie najszybszym reagowaniem na dotyk?
To Pływacz -
Chodzilo mi jednak o roslinke samożywną. Sorki, że niesprecyzowałem, ale uznaje
-
Trochę zagadkowe teraz pytanie dam.
Ten kluczowy enzym ma identyczny skrót w języku polskim jak pewna grupa hip-hopowa, jaki to enzym i jaką reakcję katalizuję.
Jak do dwóch dni nikt na nic nie wpadnie dam podpowiedź. -
Przydalaby sie ta podpowiedz
-
Popieram kolegę
jak zaczołem szukać to sporo tych enzymów jest a poza tym hip hop to nie moja dobra strona -
enzym katalizuję jedną z reakcji glikolizy.
-
Fosfofruktokinaza I (PKF) ?
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 8
8 gości