W pytaniu było przeżyć,więc stricte samo pytanie było dobrze sformułowane.No ale dokładnie o niego mi chodzi
Dobry pomysł nie jest zły..
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
Poprzez angielską wiki The Most Extreme do tego robaczka Niesporczaki
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Dexter14 ().

Tygrysq napisał(a)
Brawo Dex
Spróbuję odpowiedzieć..wg mojej wiedzy(nie wiem,czy dobrej)w wyrostku są przechowywane bakterie symbiotyczne flory jelitowej,które pomagają trawić,chronią i oczyszczają jelita oraz wytwarzają witaminy i inne i w razie ich utraty w wyniku choroby lub innych czynników może ona zostać przywrócona![]()
No ale jak chodzi o co innego to ide szperać dalej
Dexter14 napisał(a)
Jako że odpowiedź jest pewnie poprawna, to zadaję:
Dlaczego ewolucja ma problemy z wyeliminowaniem u człowieka wyrostka robaczkowego?
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Piwosz_piwosz ().
Dexter14 napisał(a)
EDIT: Jako że odpowiedź jest pewnie poprawna, to zadaję:
Dlaczego ewolucja ma problemy z wyeliminowaniem u człowieka wyrostka robaczkowego?
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Hyde911 ().
Hyde911 napisał(a)
Dexter14 napisał(a)
EDIT: Jako że odpowiedź jest pewnie poprawna, to zadaję:
Po pierwsze wyrostek robaczkowy nie jest bezużyteczny. Pełni funkcje w dojrzewaniu układu immunologicznego oraz wspomniane już utrzymywanie flory bakteryjnej. I choć nie jest niezbędny nie jest eliminowany. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi dlaczego. Zanim wyrostek robaczkowy całkowicie by zaniknął, musiałby ulec stopniowej degradacji, czyli zmniejszania się wyrostka. A mniejsze wyrostki łatwiej ulegają zapaleniu i innym chorobom. Wobec czego sugeruje się że presja selekcyjna faworyzuje utrzymywanie się dużego wyrostka.
o tą odpowiedź mi chodziło
Post był edytowany 8 razy, ostatnio przez Hyde911 ().
Tygrysq napisał(a)
Ponieważ spirytus bardzo szybko i gwałtownie paruje mocno podrażniając przez to skorę a woda utleniona utlenia się do zwykłej wody co nie powoduje takich podrażnień?
Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Hyde911 ().

Taulin napisał(a)
Ojej alez zadał![]()
Daj moze cos innego latwiej znajdywalnego
Musician napisał(a)
On wyjechał, więc niech zada ktoś inny...;)
Taulin napisał(a)
Musician napisał(a)
On wyjechał, więc niech zada ktoś inny...;)
To zadaj ja nie mam weny do biologii do zadawania pytan

Taulin napisał(a)
"reffleks: co masz na mysli?
W "walce" o słonce czy ogolnie wzrost?

lepus2 napisał(a)
Mimoza (chyba to sie tak nazywało)
Nie
Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Chief ().
Ale podpowiem,że jest to roślina mięsożerna