Dokładnie! Twoja kolej
Biologiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Genetycznie uwarunkowana choroba metaboliczna wywołana niedoborem enzymu syntetazy cystationiny w wątrobie, powoduje to wzrost poziomu metioniny. O jakiej chorobie mowa ?
-
Homocystynuria
-
-
Pytanie dotyczy czynników zakaźnych, a mianowicie tego - który powoduje choroby najtrudniejsze do wyleczenia?
-
Podejrzewam, że priony
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Dobrze podejrzewasz
-
Małe nitkowate struktury, ich istnienie nie jest do końca udowodnione, odkryto je niespełna 20 lat temu. Są prawdopodobnie najmniejszymi formami życia, około 10 razy mniejszymi niż najmniejsze znane bakterie. Jak się nazywają?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Nanoby?
-
Oui, zadawaj
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Który zmysł człowieka "wyłącza" się jako ostatni po śmierci?
-
Ruffi napisał(a):
Który zmysł człowieka "wyłącza" się jako ostatni po śmierci?
wzrok ? -
Niestety nie
-
Różnie źródła podają, jednak najczęściej pojawia się dotyk oraz słuch. Jeśli muszę wybrać jedno to dotyk z względu na wiarygodniejsze źródło.
:evil: -
I źle wybrałeś Heksogen:D
Chodziło o słuch, ale byles najblizej, więc zadajesz:P -
Wiesz, słuch się pojawiał na stronach typu ściąga itd, pod źródłem z dotykiem podpisała się osoba z tytułem doktora (promotor pracy licencjackiej) ciężko uznać tego typu strony wiarygodniejszymi gdyż nawet źródła/przypisów pracy nie podali:P.
Czyje pole(i z jakim numerem/numerami) zajmuje cześć mózgu odpowiedzialna za wzrok?
To raczej potylica, znajduję się z tyłu głowy..
Ale nr? nie kojarze;/ -
Potylica to część czaszki:P. Ale fakt w gdzieś blisko znajduje się to o co pytam:).
Wydaje mi się, że chodzi o Pole 17
Aczkolwiek za wzrok odpowiedzialne są też pola 18 i 19 -
Tak, to pola kory wzrokowej. Napisz jeszcze według czyjego podziału są te pola zgodnie z zagadką i zadawaj pytanie:).
Brodmanna.
Po której stronie ciała ludzie mają więcej żeber? -
Ruffi napisał(a):
Brodmanna.
Po której stronie ciała ludzie mają więcej żeber?
Po żadnej stronie, ponieważ ilość żeber po lewej, zarówno jak i po prawej stronie, jest taka sama. -
Dokładnie. Twoja kolej:D
-
[...] dzieci zwykle umierają w ciągu tygodnia po porodzie, z powodu odwodnienia, zaburzeń termoregulacji lub posocznicy, ale zdają się przypadki dłuższego przeżycia. Płody rodzą się zwykle w społecznościach hermetycznych, gdzie dochodzi do małżeństw osób spokrewnionych. Dotychczas stwierdzono około 100 przypadków choroby.
Jak się fachowo nazywają płody, tej paskudnej choroby. -
Myśle, że chodzi o płody arlekinowe..
I masz racje, okropna choroba 0_o -
Ruffi napisał(a):
Myśle, że chodzi o płody arlekinowe..
I masz racje, okropna choroba 0_o
Poprawnie.
Przejmujesz władzę. -
Dlaczego jaja ptaków nie mają kształtu kuli ani elipsoidy obrotowej, i posiadają ostry i tępy koniec?
-
Ruffi napisał(a):
Dlaczego jaja ptaków nie mają kształtu kuli ani elipsoidy obrotowej, i posiadają ostry i tępy koniec?
Może jakaś podpowiedź ? Bo chyba nikt nie ma pojęcia.
Ma to coś związku z czynnikami fizjologicznymi ptaków ?Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Marys ().
-
DarthMario. napisał(a):
Ma to coś związku z czynnikami fizjologicznymi ptaków ?
Chodzi mi bardziej o bezpieczeństwo takiego jajka, podatnośc na urazy mechaniczne:) -
Ruffi napisał(a):
DarthMario. napisał(a):
Ma to coś związku z czynnikami fizjologicznymi ptaków ?
Chodzi mi bardziej o bezpieczeństwo takiego jajka, podatnośc na urazy mechaniczne:)
Ciekawe rzeczy piszesz. Ja się poddaję, bo nie mam pojęcia o co chodzi, ale jak Heksogen wróci to pewnie odpowie.
BTW urazy mechaniczne nie mają nic wspólnego z kształtem jajka, tylko z strukturą twardości skorupki, a to z kolei ma związek z czynnikami fizjologicznymi.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 5
5 gości