Jak nazywa się pewien wulkan, który jest najwyższy na swoim kontynencie, powstał w trzeciorzędzie oraz jest dość aktywny (kilka- kilkanaście razy do roku się uaktywnia)?
Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Johnatan ().
Toadie wszystko się zgadza, mało widocznie sprecyzowałem pytanie, bo pasuje jeszcze jedna odpowiedź- którą miałem na myśli. Nie wiem co w takim przypadku. Czy zaliczamy czy inny wulkan musi być podany.?
Wybacz, ten wulkan nie jest najwyższy na swoim kontynencie. więc nie spełnia jednej z podpowiedzi.
bo jest jeszcze Mauna Kea wyższy o 35 m.
EDIT:
Kurde.! teraz dopiero zauważyłem. podałem złe informacje. znalazłeś już wulkan właściwy do moich informacji Toadie. Nie zaakceptowałem tego, gdyż chodziło mi o Etnę. ale.. ona powstała w czwartorzędzie. a ja napisałem o trzeciorzędzie.
Wybacz za błąd. Sądzę iż w takim przypadku..
ZDAJESZ i zadawaj..
Obiecuję, że taka pomyłka już się nie powtórzy
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Johnatan ().
Pewien obszar stanowiący około 70% powierzchni kraju w którym się znajduje. Graniczący od północnego wschodu z innym obszarem o podobnych warunkach klimatycznych z którym to dzieli taki sam drugi człon nazwy. Różnica w powierzchni pomiędzy tymi obszarami wynosi ok 50tyś km^2 na rzecz obszaru o który pytam.
Zapraszamy do quizów w dziale HydePark Forum Ogame.pl:
W Tatrach linia wiecznego śniegu przebiega na wysokości około 2300, ale nie tworzą się tam, ani powyżej lodowce, ponieważ rzeźba terenu oraz klimat temu nie sprzyjają. Powyżej tej wysokości nie ma dostatecznie obszernych basenów, gdzie mógłby się długo gromadzić śnieg. Do tego opady śniegu nie są wystarczająco obfite.
W odpowiedzi na wyraźną prośbę, zadam pytanie jednak ja. udało mi się na coś wpaść.
Jezioro wielkie, mające około 140 km długości, jest w czołówce pod względem wielkości jezior w państwie, w którym się znajduje. W pobliżu tego jeziora możemy znaleźć hodowców reniferów mieszkających w namiotach (coś a'la tipi).
Poproszę o nazwę tego jeziora i nazwę kraju w którym się znajduje.
chyba nie zgadza się długość jeziora. Reniferowe ma około 230 km. To o które pytam, 140 a mimo to jest jednym z największych w swoim kraju.
Próbuj dalej.
Od najbliższego czwartku tj 3.08 nie ma mnie przez 3 tygodnie więc liczę ze zagadka się rozwiąże inaczej będę mógł sprawdzić odpowiedzi dopiero po takim czasie.
Szczy położony bardzo blisko równika a jednak występują na nim lodowce. Pierwszego wejścia dokonano później niż wejścia na Mount Everest. Jak się nazywa?
OGame.pl Z Życia Uniwersów Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.