Kraina geograficzna, rozciągająca się na terytorium dwóch państw, o powierzchni około 3 razy większej niż Polska, a na jej terytorium mieszka podobna ilość ludzi co w Warszawie. Odkrywca tych terenów to jeden z najsłynniejszych żeglarzy w historii.
Geograficzny!
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Patagonia?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Patagonia.
-
Chyba łatwe ale cóż, nie mam pomysłu.
Jak się nazywa następca proterozoiku?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Fanerozoik.
-
Tak, zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Jaki jest najzimniejszy obszar górski na Ziemi?
-
Góry Wierchojańskie
-
-
Gdzie leży i jak się nazywa najbardziej odludna wyspa na Ziemi? Zwana też wyspą widmo.
Jest to wyspa odludna. Była zaludniona jednak z jakiejś przyczyny została całkowicie opuszczona. Obecnie są na nią jedynie organizowane wycieczki turystyczne.Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Johnatan: podpowiedz: ().
-
Czyżby znów wyspa Tabor (zwana Marią Teresą), o którą pytałem stronę temu?
-
z racji tego, że nikt nie udzielił odpowiedzi o którą mi chodziło. Jest to wyspa Hashima leżąca w Japonii. Została ona całkowicie wyludniona przez to ze górnictwo które było na niej prowadzone zaczęło upadać.
Być może za mało sprecyzowałem pytanie. a nie chcę by gra zastała. Nikt nie próbował udzieli odpowiedzi poza Tobą Mati, w takim razie zadawaj pytanie. -
Łe... Trzeba było dać podpowiedź, a nie psuć zagadkę...
Jednostka terytorialna, druga pod względem wielkości w swoim kraju oraz druga pod względem ludności. Flaga tej jednostki jest podobna do flagi państwa leżącego na południe. Starczy?
-
Teksas A Państwo na południe to Chile.
-
Popsułeś
Zadawaj szefie.
-
Archipelag wysp wulkanicznych posiadający 6 wysp o powierzchni ponad 100 km2 Z czego trzy mniejsze spośród nich stanowią 35% powierzchni trzech większych.
-
Azory, panie kapitanie!
-
-
Nazwa sporego kraju (większego niż Polska) i sporej rzeki (dorzecze większe niż Polska) oraz małej jednostki terytorialnej pewnego kraju.
-
Niger
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Nie to było zamysłem moim... Jest taka jednostka terytorialna w jakimś kraju? I to mała w stosunku do innych?
-
Kolumbia
-
Mati napisał(a):
Nie to było zamysłem moim... Jest taka jednostka terytorialna w jakimś kraju? I to mała w stosunku do innych?
Jest taki stan w Nigerii, no ale faktycznie jest jednym z większych w kraju albo nawet największym stanem.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
No myślałem o Kolumbii Rzeka w USA i Kanadzie, państwo w Ameryce Południowej i najmniejszy stan USA
-
Cieśnina której nazwa kojarzyć się może z pewnym znanym piłkarzem, a jeden z głównych portów leżących w jej obrębie nosi nazwę bardzo podobną do nazwiska jednego z prezydentów USA.
-
Czyżby to była Cieśnina Torresa kojarzona z Fernando Torres'em. A port nośi nazwę Kennedy.
Tak? -
Dokładnie tak. Zadawaj
-
W Kordylierach Północnych jest pewne pasmo górskie o długości około 320 km. Zbudowane jest z granitów i skał osadowych. Swą nazwę zawdzięcza świętemu patronowi.
-
Góry Św. Eliasza?
-
Tak, zadawaj
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 14