Geograficzny!
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Dokładnie
-
Dzięki Toadie za przypomnienie
W którym kraju obowiązuje najwięcej języków urzędowych i ile ich jest ? -
RPA, bodajże 11 albo 12?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
-
Jak się nazywają pływy w których oddziaływanie Księżyca jest zwiększane przez oddziaływanie Słońca?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Pływy syzygijne.
-
Oczywiście, twoja kolej
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Oba miasta mają coś wspólnego z lwem, oba są nierozerwalnie związane z morzem. Miasta te leżą na różnych kontynentach.
Co to za miasta? -
Jedno z nich leży w Europie, drugie w Azji To azjatyckie, było kiedyś we władaniu Brytyjczyków.
-
Singapur i Gdańsk?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Dobrze - co prawda bardziej myślałem o Wenecji ale oczywiście Gdańsk też pasuje.
Czajnik Twój -
Jak się nazywa najstarszy lód lodowcowy którego powstanie trwa 150-200 lat?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
błękitny lód?
-
Tak, twoja kolej
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Nazwa tej epoki geologicznej jest identyczna jak nazwa pewnego miasta w Rosji.
-
Perm
-
zgadza się
-
Ponoć są plany wybudowania kanału Odra-Łaba-Dunaj i tak skojarzyło mi się z innym kanałem (bo poziom planowania po stronie polskiej może być podobny).
W pierwszej połowie XX wieku wybudowano kanał, który miał pozwolić na przerzucanie okrętów wojennych z jednego morza na drugie, znacznie skracając drogę morską między nimi. Okazało się jednak, że zbudowano go zbyt szybko i zbyt płytko dlatego miał i ma wyłącznie znaczenie gospodarcze. Obecnie jest także udostępniony turystom.
O jaki kanał chodzi? -
-
tak, zadajesz
-
To może coś prostego: najbardziej zmilitaryzowany kraj na świecie procentowo to ... ?
-
Korea Płn.
-
Nie.
E: Z tego co pamiętam to armia KRL liczy ok. miliona żołnierzy przy 20 milionach mieszkańców. To daje nam pięć procent. Szukany procent to 10Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Guardian Rex ().
-
a na wiki tak było napisane wiem, przekonujący argument
Watykan w takim razie -
-
Pieszy szlak liczący kilka tysięcy kilometrów, wiodący przez niezbyt wysokie góry (żaden ze szczytów nie jest wyższy niż Rysy). Ponieważ biegnie z północy na południe (mniej więcej), przebiega przez strefy o różnym klimacie, różnej przyrodzie, ale cały czas idzie przez te same góry i od nich jego nazwa pochodzi. Jak się nazywa?
-
Szlak Appalachów?
-
zgadza się
właśnie sympatyczną książeczkę o nim przeczytałem, stąd pytanie -
Jaką książkę? Jak sympatyczna to może obalę
Zagadka graficzna raczej prosta ale ja lubię zdjęcia, które działają na wyobraźnię. Pytanie: Co przedstawia poniższe zdjęcie i czemu jest to wyjątkowe.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 20
20 gości