Seszele
Geograficzny!
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Teraz Ty.
-
Wulkan ten znajduje się na Filipinach. Na początku lat 90 XX wieku jego erupcja zabiła kilkaset osób. Podaj nazwę tego wulkanu.
-
-
Poprawna odpowiedź
-
Z tego co pamiętam miałem na geografii o tranzycie i transporcie, a więc banalne pytanie na które miło się patrzy. Co to jest ?
-
Natężenie ruchu lotniczego na świecie w ciągu doby.
-
-
Jaką tradycyjną marynarską nazwę nosi obszar stałych wiatrów zachodnich o dużej prędkości na półkuli południowej wykorzystywany niegdyś przy żegludze z Australii do Europy.
-
Chodzi o Ryczące Czterdziestki albo o Wyjące Pięćdziesiątki?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Chodziło o Ryczące Czterdziestki, Wyjących Pięćdziesiątek raczej w żegludze unikano. Zadawaj
-
To ja zadam podobne pytanie. Jak się nazywają obszary wysokiego ciśnienia znajdujące się w okolicach 30 równoleżnika, pomiędzy strefa pasatów i strefą ryczących czterdziestek? Charakteryzują się one stanem ciszy na oceanach, nazwę również nadali im żeglarze.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
-
Jasne, twoja kolej
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Obywatelstwo tego kraju jest wyłącznie czasowe
-
Watykan?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
-
Wyspa, zamieszkana przez ponad 10 tys. osób, z których większość stanowią członkowie ludu będącego rdzennymi mieszkańcami tej wyspy, ale już w całym kraju stanowiącymi mniejszość etniczną. Najwyższy jej szczyt tej wyspy ma wysokość ponad 2 tys. m n.p.m. Sama wyspa została odkryta prawdopodobnie około 1000 roku n.e., ale swoją obecną nazwę dostała na cześć człowieka który badał ją na początku XVII wieku.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
-
Ale żeś wyskoczył Chodzi o Ziemię Baffina, ale ponieważ Helluland to według dzisiejszych historyków albo Ziemia Baffina albo północny Labrador to zaliczam.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ciężko jest być roztargnionym człowiekiem w dzisiejszym świecie. Zauważyłem, że zgadza się 1000 rok i wstawiłem.
Czy pytałem już o najbardziej ocenzurowane państwo świata ? Według pewnego rankingu jest to państwo o najmniejszej wolności dziennikarskiej. Wszystkie telewizje nadające w tym państwie należą do skarbu państwa. -
Chodzi zapewne o Erytreę
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Brawo, a byłem pewien, że powiedzą Korea
-
Forma ukształtowania terenu powstająca w wyniku działania wód płynących, będąca podłużnym zagłębieniem o wąskim dnie i zboczach dość stromych, ale nie na tyle, aby uniemożliwić wzrost drzew. Nazwa tej formy została błędnie użyta przy tłumaczeniu na język polski nazwy miejsca w pewnej popularnej książce.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Jar
-
Zgadza się, zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ta kanadyjska wyspa nosi nazwę pochodzącą od bóstwa nordyckiego.
-
Czy ta wyspa znajduje się na tej liście: pl.wikipedia.org/wiki/Wyspy_Kanady
Ja tu nie znalazłem nic co by miało nazwę od nordyckiego bóstwa i nie wiem czy źle szukam, czy chodzi o jakąś mniejszą wyspę
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Tej wyspy nie ma na tej liście. Chodzi mi o małą wyspę, jest długości ok. 18,5 km, szerokości ok. 7 km (ma w miarę prostokątny kształt). Znajduje się na południe od znacznie większej wyspy.
-
Wyspa ta znajduje się na południe od Wyspy Ellefa Ringnesa
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 21
21 gości