Ze stoków gór skalistych wieje pewien rodzaj wiatru powodujący bardzo gwałtowne wzrosty temperatur, zdarzały się wzrosty nawet o ponad 20° w 2 minuty. Wiatr ten nazwę zawdzięcza temu, że potrafi bardzo szybko stopić śnieg. Proszę o nazwę tego wiatru.
OGame.pl Z Życia Uniwersów Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
Dobrze nie mam zbytnio pomysłu, geografia, to nie moja bajka, więc daje coś łatwego:
Wyspa w Europie, której nazwa kiedyś obejmowała cały archipelag, obecnie jednak archipelag dorobił się własnej nazwy:).
Tak. Pamiętam, że jak byłem mały, to nie lubiłem tego miasta. Niby zamek-ruiny mają, ale nie można po nim swobodnie chodzić jak po innych ruinach - a takie miałem hobby w młodości
W drugiej i trzeciej dekadzie XX wieku pewien niemiecki uczony sformułował teorię. Teoria ta została przyjęta chłodno i niewielu naukowców się z nią zgadzało. Dopiero odkrycie dokonane na przełomie lat 50 i 60 spowodowało, że przypomniano sobie o niej. Obecnie uznaje ją większość naukowców. Co to za teoria?
OGame.pl Z Życia Uniwersów Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
Coś prostego:
Gdzie znajduje się góra, która została nazwana na cześć polskiego wodza. Miejscowi, nie przywyczajeni do polskich znaków zniekształcili jej zapis.
Coś prostego. Miejsce to stanowi grupę 115 wysp pochodzenia wulkanicznego i koralowego na Oceanie Indyjskim. Podstawą gospodarki jest turystyka. Jest to dawna kolonia francuska. Co to za miejsce?