Miasto. Duże, jedno z najbardziej ludnych tego dużego kraju. Leży nad ujściem rzeki, która wzięła swoją nazwę od pewnego zwierzęcia zamieszkującego licznie jej brzeg. Zwierze to jest bohaterem pewnej bajki, jednej z najsłynniejszych na świecie. Państwo, z którego pochodził autor tej bajki, niedługo będzie brało udział w dość ważnym wydarzeniu sportowym, a następnie tym samym zajmie się państwo, którego stolica jest miastem partnerskim z pewnym miastem. To 'pewne miasto' jest również miastem partnerskim z miastem, o które pytam
ex SMod ZŻU, MN
ex Mod Handel, Wojny, DiD, S&D, ST, PoO, WiP
Coś słabo idzie... Miasto zostało nazwane na cześć innego miasta, leżącego po drugiej stronie świata. Obecnie ma jednak kilkadziesiąt razy więcej mieszkańców niż owo miasto.
ex SMod ZŻU, MN
Dalej nic? :x
Wydawało mi się proste.
Te dwa państwa zagrały między sobą mecz towarzyski w piłkę nożna 15 sierpnia 2012. Skończyło się zwycięstwem gopsodarzy 3:1.
ex SMod ZŻU, MN
Wśród nazw gleb w niektórych obcych językach (np. w niemieckim lub angielskim) można się natknąć na glebę której nazwa pochodzi od jej polskiej nazwy. W tych językach nie jest jednak stosowany dokładny zapis nazwy taki jak w języku polskim. Nazwa jest zapisana bowiem tak, aby bez użycia polskich znaków wymowa była jak najbardziej podobna do wymowy w oryginale (czyli po polsku). O jaką glebę chodzi? Proszę o nazwę polską i angielską/niemiecką.
OGame.pl Z Życia Uniwersów Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Toadie ().
Państwo to początkowo nazywało się tak, jak teraz nazywa się stolica innego, istniejącego dziś państwa. Z ciekawszych elementów historii tego państwa:
- terytorium zostało podbite w 2 dni;
- jego obywatele uznali za Boga władcę innego państwa.
Co to za państwo?
Wiem, że quiz nie ten, ale nie mogłem nic innego wymyślić
tak
Miasto o które pytam zostało zaprojektowane i założone jako stolica państwa. Początkowo zostało zbudowane na planie koła, ale do dziś bardzo się rozrosło i nadal mieszka tam kilka milionów osób pomimo "niedawnych" zniszczeń wojennych.
Eeee... Najwyżej położoną miejscowością w Polsce jest Ząb - przeszło 1000 m.n.p.m. Skoro tu jest jeszcze -2000 to mamy wręcz niespotykaną depresję Dobrze kombinuję?
Edit: nvm, zmęczony byłe, czytać nie umiem
ex SMod ZŻU, MN
Nie sądzę, żebym był w stanie. To była raczej próba 'a nuż się uda'. Bagdad leży dośc nisko, a najwyższy punkt Iraku ma ok. 3600 m. Najwyższe miasto, jakie udało mi się znaleźć leży na wysokości 1600 m
Facja pewnej epoki geologicznej, która w tym roku została zmieniona, znajduje się w południowo-zachodniej części Polski. Obecnie jest pomnikiem przyrody. Jest przykładem ciosu termicznego.