Hmm... Nie o to mi chodziło Jezioro o które pytam ma i w nazwie i dosłownie w sobie coś kojarzące się z Obamą. A wspomniany kraj jest wielokrotnie mniejszy niż Szwajcaria
Geograficzny!
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Double post
Podpowiedź:
To jezioro i w sobie i w nazwie posiada coś, co w Polsce jest przedmiotem wiecznego narzekanie. Tyle, że w jeziorze mamy do czynienia z naturalną odmianą, gdzie u nas stosuje się tą sztuczną (w związku z potrzebą wytrzymałości na niższe temperatury). Inne złoża tego materiału występują także w Wenezueli lub Albanii.
-
Jezioro Asfaltowe z Trynidadu?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Pięknie Toadie
-
Jak wiadomo płyty litosfery są w ciągłym ruchu, pod nimi są jednak punkty które nie zmieniają swojego położenia. Skąd wiemy, że takie punkty istnieją i jak się one nazywają?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Są to Plamy gorąca - wraz z ruchem płyt, powstają różnie grzbiety jak np Hawaje, drugą równie znaną jest ta pod Parkiem Narodowym Yellowstoneu4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
u7 - 18291% - 34 ST - średnia 537%
u35 - 53941% - 43 ST - średnia 1254%
"Honor nie szpeci godnego, ani godny honoru." -
Dobrze, tak myślałem, że nie będę długo czekał na odpowiedź Zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Jaki duży wulkan ostatnio się obudził i gdzie się znajduje i rzecz jasna jak się nazywau4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
w Nikaragui wulkan San Cristobal
-
nie o ten wulkan mi chodzi - inny kontynentu4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
Hmm... to może chodzi o Indonezyjski Paluweh ?
-
też nie, kontynent już dobry trochę "bardziej" na północu4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
Czyżby chodziło ci o aktywność Kluczewskiej Sopki na Kamczatce... ?
-
Tak, zadajeszu4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
Pewien akwen wodny znajdujący się w pewnym Afrykańskim państwie będący zarazem bardzo nisko usytuowaną depresją...
-
Jak akwen to nie wodny, bo to masło maślne
Jezioro Asal, najniżej położony punkt Afryki? -
Tak
-
Naród bez własnego państwa, dążył do jego utworzenia na pewnej wyspie. W wyniku konfliktu ciągnącego się latami, zginął w zamachu prezydent tego kraj. Co to za wyspa, naród i organizacja, uznana za terrorystyczną. Podpowiedź nie jest to państwo europejskie.
-
wyspa Cejlon vel Sri Lanka
naród - Tamilowie
organizacja to tamilskie tygrysyu4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
Twoja kolej
-
Bardzo dobrze widoczny z morza żeglarski punkt nawigacyjny, odnotowany na najstarszych mapach morskich tej części Bałtyku.u4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
Wzgórze Rowokół?
Lwica jest boska :) -
tak, zadajeszu4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
W starożytności i średniowieczu jedną z wysp określano mianem krańca świata. Jeden z byłych prezydentów pewnego europejskiego państwa mówił, że być może starożytnym chodziło o wyspę... no właśnie, o jaką wyspę?
Dla ułatwienia dodam, że w przeciągu 3k lat trafił w nią spory meteoryt:)
Pytasz o Sareme, prawda:)?
:evil: -
Dokładnie, o największą estońską wyspę, która ma ambicję być średniowiecznym Ultima Thule:) Twoja kolej, yno nie oddawaj^^
Pewna mogiła słynie z rzekomych potoków ciekłego metalu w którym pływają zwierzęta wykonane z szlachetnego metalu czy symbolicznych gwiazd na suficie zrobionych z wytworów pewnych mięczaków. Gdzie znajduje się owa mogiła i do kogo należy?
mauzoleum znajduje się w Chinach i pochowano w nim cesarza Chin. Tyle wiedziałem, zanim zacząłem szukać
konkretnie jest to w Lintong, a ten pan, to Qin Shi Huang i o dziwo nie ma o tym ani słowa na polskiej wiki. Zadziwiające, bo wystawa figur armii terakotowej była przez jakiś czas w Polsce, ja miałem szczęście ją zobaczyć i niesamowite wrażenie robią -
Dokładnie.
Sam chciałbym zobaczyć precyzje z jaką miały być wykonane figurki żołnierzy. Choć nie powiem, wizja rtęci jako rzek czy gwiazd z pereł jest intrygująca ^^. Mam nadzieje, że dożyjemy czasu otwarcia i udostępnienia filmów/zdjęć z środka tego grobowca:D.
coś prostego, bo nie mam pomysłu
w jednym z krajów UE oficjalnym językiem jest język, o pochodzeniu innym, niż reszta oficjalnych języków UE.
jakie to państwo?
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 9
9 gości