ta ciesnina to M.Grenlandzkie
Geograficzny!
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Nie" Trzeba marzyć tak jak by się żyło wiecznie, a żyć tak jak by się miało umrzeć dzisiaj. "
Uni 21
Badania TOP 1
-
cieśnina Frama ?chodząca zaraza
AMe do piachuKu Chwale Syjonu -
cieśnina Fram" Trzeba marzyć tak jak by się żyło wiecznie, a żyć tak jak by się miało umrzeć dzisiaj. "
Uni 21
Badania TOP 1
-
No to pytanie
Jaki jest najbardziej wysunięty na zachód punkt Ziemi ?chodząca zaraza
Wedlug Miedzynarodowej Listy Zmiany Daty jest to wyspa Attu na Alasce w USA
-
zgadza sięchodząca zaraza
W panstwie tym najnizej polozony punkt znajduje sie na wysokosci 115 m n.p.m (wedlug niektorych zrodel jest to 117 m n.p.m). Około 93% obszaru państwa zajmują tereny wyżynne, znajdujące się na wysokości od 300 do 1000 metrów n.p.m. Co to za kraj ?
-
z najblizszej okolicy to moze Czechy? jesli nie to podaj wiecej info bo krajow takich moze byc troche...
-
Jak przeczytałem odpowiedź na pytanie o najdalej położony na zachód punkt Ziemi i zobaczyłem odpowiedź opartą na lini zmiany daty to aż się za głowę złapałem, a co gorsza ktoś tą odpowiedź uznał. Linia zmiany daty w żaden sposób nie jest wyznacznikiem tego co jest na zachodzie a co na wschodzie, od tego są południki. Sorry za czepialstwo, ale dla mnie to jest po prostu karygodne.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Syn Dziczy napisał(a):
z najblizszej okolicy to moze Czechy? jesli nie to podaj wiecej info bo krajow takich moze byc troche...
Zgadza sie, zadajesz
Toadie, linia zmiany daty opiera sie na poludniku 180, wprawdzie sa tam male odchylki w rejonach zmieszkanych przez ludzi,ale jednak glownym wyznacznikiem jest poludnik 180. . Przy okazji, skoro juz kwestionujesz poprawnosc odpowiedzi, to moglbys podac wlasna - byc moze lepsza -
pytanie oddaję
-
Najbardziej wysuniętym na zachód punktem na ziemi, według Międzynarodowej Linii Zmiany Daty jest wyspa Attu na Alasce w USA.
polecam lekturę Wikipediichodząca zaraza
Wikipedia nie zawsze jest wiarygodnym źródłem informacji. Poza tym na Ziemi nie ma punktu położonego najdalej na zachód, ponieważ zawsze można pójść dalej na zachód. Wyspa Attu jest najbliższym lądem od linii zmiany daty, położonym na wschód od niej samej.
Nie byłem ostatnio zbyt aktywny, to nie będę Wam zabierał pytań:)
Lwica jest boska :) -
no tak fizycznie nie ma takiego punktu istnieje jedynie ten "umowny "chodząca zaraza
zada ktoś pytanie ?chodząca zaraza
Co oddziela Nizinę Orinoko od Niziny Amazonki ?
Trochę map nie zaszkodzi ;dSie sehen mich rodeln
Sie hassen ... -
Egzamin z geografii regionalnej ameryk miałem pół roku temu więc spróbuję bez mapy. Chodzi o wyżynę gujańską?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
tak zadajeszSie sehen mich rodeln
Sie hassen ... -
Jaka wyżyna w Afryce ma taką samą nazwę jak jeden ze stanów Nigerii, jedna z prowincji Kamerunu, historyczne państwo oraz grupa językowa?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Adamawa
atlas z liceum jeszcze się przydaje ;D -
Zgadza się
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
z pewną karaibską wysepką możemy powiązać 2 kolory - pomarańczowy i niebieski. Dzięki jednemu z tych kolorów nazwa tej wyspy jest powszechnie znana. Jak nazywa się ta wysepka?
-
Hej Fire ; ))
Odp. Curacao -
Hej Pajhi
dobra odpowiedź, zadajesz -
Już ponad miesiąc zastoju w temacie więc zadam pytanie. Jaki jest najbardziej wybitny szczyt w Polsce?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Śnieżka
będę kiedyś tam musiał wejść bez korzystania z wyciągu, pewnie wtedy jak się zbiorę, żeby GSS przejść. Czyli trochę zejdzie, samemu na to nie ma co się puszczać, a drugiego równie szalonego, znudzonego i zakochanego w górach człowieka nie znam -
Dobra odpowiedź. Na śnieżce byłem tylko raz bo jako Małopolaninowi bliżej mi w Beskidy, ale polecam wszystkim, warto się wybrać. Warto też zwrócić uwagę na piękną, trzeciorzędową powierzchnię zrównania jaką jest równia pod śnieżką.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ja byłem dwa albo trzy razy, mieszkam w stolicy Śląska, to bliżej mam do Sudetów Na Śnieżkę można spokojnie wejść, wjeżdżając wyciągiem na Równię, gdy wyjedzie się z Wroclawia po 10 osobiście sprawdziłem
wracając do tematu, oto zagadka.
Obiło mi się o uszy powiedzenie, że pewien wygasły wulkan jest polskim/polską [nazwa innego wulkanu, dość rozpoznawalnego]. O jaką polską górę chodzi i jak nazywa się wulkan, do którego jest porównywana ze względu na wygląd?Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Ostrzyca Proposzczowicka jako polska Fuji-jama?
Góra Cisowa jako suwalska Fuji-jama? (góra Cisowa nie jest wygasłym wulkanem)
Lwica jest boska :)
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 18
18 gości