Geograficzny!
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
W pierwszej połowie lat 80-tych to miasto było pełne życia. Żyło tam około 50 tys. ludzi. Pewne wydarzenie spowodowało, że teraz jest to wymarłe miasto.
Co to za miasto?
exModeratorka Wojen
exModeratorka Starć Tytanów
exModeratorka Porozmawiajmy o Ogame
exSMOD MN
exFA
-
Nie chodzi tutaj czasem o Ukraiński Czarnobyl ?
-
Senth, nie
chodzi o Prypeć, a w zasadzie Pripjat'.
oddaję, bo nie będzie mnie przez weekend -
Fireredsky napisał(a):
Senth, niechodzi o Prypeć, a w zasadzie Pripjat'.
oddaję, bo nie będzie mnie przez weekend
Zgadza się
Czyli czekamy na pytanie kolejne..
exModeratorka Wojen
exModeratorka Starć Tytanów
exModeratorka Porozmawiajmy o Ogame
exSMOD MN
exFA
-
jaki to kontynent?
-jest bardzo bogaty w surowce mineralne
-żyje tam bardzo mało zwierząt
-jest miejscem wysyłania satelit sondażowych -
Antarktyda?
Lwica jest boska :) -
dobrze
buleon zadajesz -
Pewien szczyt został omyłkowo uznany za najwyższy na kontynencie, lecz pomyłka była spora (ok. 0,5 km). O jakim szczycie mowa?
Anna Purna o wysokości 8091 m.n.p.m i K2 8611 m.n.p.m ?
-
po głowie chodzą mi Matterhorn i Kenia
-
Czy któryś z podanych przez Was szczytów był podejrzewany o bycie najwyższym? Jeśli tak, to proszę to udowodnić.
z Matterhornem coś takiego mi się właśnie kojarzy
Góra Wilhelma przez niektórych (tych, dla których Jaya jest w Azji, razem z resztą Indonezji) była i jest uważana za najwyższy szczyt Austalii i Oceanii. Różnica 375 metrów.
Ale chyba chodzi o coś innego
Na przykład coś jak: McKinley został przez Europejczyków odkryty, wraz z Alaską, dość późno, natomiast Meksyk był jednym z pierwszych odwiedzonych miejsc przez nich, dlatego mogli uważać, że Orizaba jest największą górą Ameryki Północnej, a która jest faktycznie najwyższą, jeśli nie liczyć Alaski i Yukonu. Różnica 558 metrów. Ale to czysta teoria, nie mam tego potwierdzonego -
Nie chodzi o różnice geograficzne, wynikające z różnych koncepcji granic, ani historyczne. Obie góry były znane, a błąd w liczeniu wysokości jednej z nich zaważył na tym, że jeszcze 9 lat temu geograf podawał obie góry jako najwyższe, skłaniając nas jednak do prawidłowej odpowiedzi.
Jako podpowiedź powiem, że jeszcze nawet w kontynent nie trafiliście:)
czyli zostaje Aconcagua i Masyw Winsona. Z tego co pamiętam, to ilekroć uczyłem się o koronie Ziemi, to oba szczyty w niej były. Jakaś podpowiedź?
e. sprawdziłem w mojej encyklopedii PWN i tam też nie ma nic nadzwyczajnego
e2: MAM! Pasmo Sentinel 5139 m w Górach Ellswortha
Atlas Świata, wyd. Służba Topograficzna Wojska Polskiego, Warszawa 1962
e3: fotkaPost był edytowany 4 razy, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Masyw Vinsona znajduje się właśnie w paśmie Sentinel, w Górach Ellswortha, więc nie wiem, gdzie tu drugi szczyt^^
Chodziło mi właśnie o Aconcaguę. Nie zawsze była uznawana za najwyższy szczyt Ameryki Południowej:)
buleon, ale zwróć uwagę na różnicę wysokości, między tą na mapie a tą rzeczywistą i na brak nazwy masyw Vinsona
jak patrzyłem na mapę Ameryki Południowej w tymże atlasie, to tam błędu już nie ma, Aconcagua najwyższa. Na wiki przejrzałem listę najwyższych szczytów tegoż kontynentu i takiej informacji też nie znalazłem. Podpowiedź gdzie tego szukać? -
W Ameryce Południowej:) Podpowiem nawet, że w Andach, no i nazwa podobna. Na wikipedii też tą informację znajdziesz, ale właśnie przy tym drugim szczycie.
Na Twojej mapce nazwy szczytu też nie widzę.
Masyw Vinsona też nie brzmi jak nazwa szczytu
ale mniejsza z tym, chodzi o Ancohumę
znalazłem na malutkiej, bo to chyba arkusz A2, mapce świata od PPWK z 1986, kupionej za całe 30 złociszy
aczkolwiek w wyżej wymienionym atlasie też jest ta wysokość, tyle że wcześniej przeoczyłem, bo szukałem bardziej na zachód -
czyli chyba trafiłem
żeby nie przedłużać będzie zagadka
W polskiej nazwie pewnej rzeki są dwa przeciwstawne przymiotniki. W nazwie angielskiej, czyli w pewnym sensie oryginalnej, wygląda to trochę lepiej, bo jeden z przymiotników tworzy jedno słowo z rzeczownikiem. Rzeka jest niewielka i nikt, kto nie mieszka w okolicy, nie miałby pojęcia o jej istnieniu, ale dzięki pewnemu, dość niecodziennemu, wydarzeniu, stała się sławna na cały świat.
Co to za rzeka? -
e: zapomniałem, że to quiz geograficzny, a nie historyczny, więc i podpowiedź będzie geograficzna
wydarzeniem, które rozsławiło tę rzekę, była bitwa, która toczyła się o złoto występujące w pewnych 'kolorowych' górach, ale w ich nazwie jest inny kolor, niż złoty. Góry te są znane również z pomnikaPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Little Bighorn, gdzie Siedzący Byk z Szalonym Koniem pokonali Custera
góry to Black Hills, a pomnik to głowy prezydentów USA -
zgadza się
po polsku to jest Mały Wielki Róg, nie brzmi to najlepiej
zadajesz -
Nie kojarzę czy już to było czy nie.
W ubiegłym wieku doszło do nagłej i "tajemniczej" śmierci ponad tysiąca ludzi na sporym obszarze, badaczom pewien czas zajęło rozwiązanie tej zagadki. Co to za miejsce i co było przyczyną ich śmierci? -
Hmm... katastrofa tunguska? A może wybuch w Czernobylu?
dobra widzę, że znowu za ogólnikowo.
podpowiem, że zdarzenia nie zostały wywołane przez człowieka, co więcej teraz człowiek wie co było ich powodem i skutecznie próbuję zapobiegać takim wypadkom. Można powiedź, że śmierć wielu ludzi nastąpiła podczas snu. Nie wiem czy teraz za dużo nie powiedziałem
aha i nie chodzi mi o żaden wybuch wulkanu -
-
Tak jest
-
Jest pewne niezwykłe jezioro w pewnym małym kraju. Ten kraj osiągnął kilka lat temu historyczny sukces, dzięki pracy pewnej osoby. Następnie ta osoba pomogła osiągnąć podobny sukces Polakom. To jeziora ma w sobie coś co łączy się z prezydentem USA w dwa sposoby, z czego w jeden nie za bardzo poprawny politycznie
-
W Davos, miejscowości, gdzie odbywają się szczyty ekonomiczne i gdzie bywają prezydenci, w tym pewnie Obama - 1 skojarzenie, jest sobie jeziorko Schwarzsee (Czarne Jezioro - 2 skojarzenie). Szwajcaria kilka lat temu organizowała Euro, a w tym roku my. Być może jakaś osóbka miała swój udział przy organizacji obu imprez, np. Platini
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0