Reprezentacja Polski w piłce nożnej.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• No Fornalik byłby najlepszy z 'dostępnych' obecnie, ale będzie tak, jak sobie zażyczą królowie z PZPN.

Co do drużyny - nie jest zła, podstawy do budowania są, drużyny w grupie el. MŚ nie są jakimiś potęgami (niby Anglia mocna, ale wiadomo jak to jest z Anglią) więc uważam że możemy awansować.
      Szukasz napisów do serialu lub filmu?
      Zajrzyj na ,
      może właśnie go tłumaczymy!
    • A ja uwazam, ze najlepszy bylby Piotr Nowak. I nie pisze tego z racji, ze ukazal sie jakis artykul na weszlo. Gosciu byl przez dlugi czas asystentem trenera USA, prowadzil druzyne olimpijska USA, kilka klubow w tym kraju. Szkolenie tam jest skopiowane i przeniesione na aktualna druzyne Niemiec. Wiadomo nie od dzis, ze nim Klismann objal reprezentacje Niemiec siedzial dlugi czas w USA i wiele z tego kraju wyciagnal. Jogi przeciez nadal prowadzi ja w tym samym stylu. Na bank by przygotowal pilkarzy wzorowo pod wzgledem fizycznym, co ostatnio nie jest Nasza mocna strona. Chociaz prawda taka, ze gosciu by nie dal z siebie zrobic marionetke w rekach PZPNu, wiec na starcie odpada.
    • No ale też mało o nim wiemy. Nie wiemy też jak wygląda gra w USA, z tego co wiem to jest bardzo siłowa i atletyczna, nie wiemy czy osiągnął tam jakieś sukcesy, a jeśli osiągnął to czy jest to sukces na miarę potencjału zespołu.
      Ja byłbym albo za dobrym zagranicznym trenerem (z wyrobionym nazwiskiem, i kimś, kto ma jakieś sukcesy ale to na starcie odpada, bo za takiego trenera trzeba słoną pensję płacić, a przecież Polak będzie pracował za 10x taniej) albo za Waldkiem Fornalikiem, patrząc na warunki finansowe Ruchu to chyba ni emają żadnych argumentów, by go zatrzymać u siebie.
      Hyperion ON

Nick: NotoriousTT
    • Fornalik z całym szacunkiem ale nie. Podziwiam jego skromność i dobrą robotę którą wykonał w Ruchu, ale on zagraniczne standardy widział tylko w telewizorze. Poza tym co będzie jak mu się działacze zaczną wpieprzać do pracy? To samo co z było gdy mu się Wojciechowski wtranżalał; "ja przepraszam, ja dziękuje, to ja już sobie po cichutku wrócę na Śląsk".
      Nie nie nie. Bez sensu.
      Nowak niby lepszy, ale z drugiej strony - czy on wogóle był w Europie przez ostatnie 10 lat? Sukcesy w lidze hamburgerów czy podawanie bidonów w ich kadrze to też nie są osiągnięcia rzucające na kolana, nie oszukujmy się. Poza tym co ta hamburgerowa kadra z wspaniałym niemieckim szkoleniem wygrała przez ostatnie 5 lat? Czyżby nic? Puchar Karaibów? Litości. Tuż przed euro go zresztą na zbity ryj wyrzucili z klubu (DC United?), bo z jedną z najmocniejszych drużyn w lidze wygrał 2 mecze na 11. Nie wiem, mi się szał na niego nie udziela.

Krytykować łatwo, o konstruktywne pomysły trudno. Nie wiem kogo ja bym widział. Z pewnością kogoś charakternego, raczej z zagranicy.
      zgniły liberał/podły ateista
    • Ja też bym chciał kogoś z zagranicy ale jak pomyślę, że mówi się o Niemcu, który prowadzi.... Azerbejdżan no to tracę nadzieję, ze zatrudnimy jakiegoś fajnego trenera. Patrząć na to, ze Smuda był prawie najgorzej opłacanym trenerem na tym Euro to wątpię, by PZPN spiął tyłek i dał więcej kasy zagranicznemu trenerowi niż Smudzie.
      Hyperion ON

Nick: NotoriousTT
    • Fernando Santos - obecny trener Grecji. Widać, że kolo ma wizję, dobry warsztat oraz charyzmę. Ewentualnie jakiegoś dobrego i sprawdzonego szkoleniowca z Niemiec np. Felixa Magatha. Ten by naszych w końcu nauczył szacunku do pracy. Przynajmniej by nie płakali, że mieli tylko 11 darmowych wejściówek na mecz :P
      96 ST - 512.685%
      Rzekły 3 Kropki: "... współpraca scisła z Templars realna i dostaje ostatnie spawy - umacnia się."
    • No proszę Cię, Magath by to towarzystwo rozgonił :E
      Sił nie mają na 90 minut biegania, to on by ich zamordował na zgrupowaniach :D Wziął sobie niejakiego Mateusza Klicha do siebie i o chłopie świat zaginął, a taką gwiazdą był u nas.
      Strąconych moonów - 54 :E
      Strąconych GS-ów - 1051 ]:-D
      Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%

Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.

13
    • Magath to by chciał kilku baniek ojro ;) Dwa przecież grajki by się zapłakały i zaraz leciały do Laty/innego prezesa. Można sobie przypomnieć jak Petrescu trenował Wisłę Brożki,Głowacki i reszta gwiazd leciała z wywalonym jęzorem do Cupiała aby ten wyrzucił Rumuna.
      Fornalik lub Nowak może obaj nie trenowali w Europie, ale lepszy POLAK niż jakiś szkop wykopany ze szrotu bądź inny wynalazek.
      Menelinho
    • Ale o czym Wy rozmawiacie? Selekcjoner kadry to nie jest człowiek od kondycji i treningów wytrzymałościowych. Jak on ich dostaje 3 dni przed meczem to ma z nimi interwały tlenowe robić? Bez jaj.
      Selekcjoner to ma być taktyk, to ma być boss, to ma być ekspert od wykończeniówki a nie od budowania fundamentów.
    • Dając im w kość a'la Magath :D
      Nie Karlik,
      1. Żaden selekcjoner nie jest od budowania motoryki, kondycji, wytrzymałości ani niczego tym podobnego
      2. Żaden trener pod koniec sezonu nie buduje motoryki, kondycji, wytrzymałości ani niczego tym podobnego

Nie bardzo rozumiem jak Ci się udało tyle lat interesować piłką i uchować od tej wiedzy. A spalony wiesz na czym polega?
    • A coś takiego jak świeżość piłkarzy to wiesz co to jest czy wysłać trzeba Ciebie do szkoły ? Taki selekcjoner dostaje Xaviego, który rozegrał 60 spotkań w sezonie i musi go tak przygotować aby mógł grać na pełnych obrotach podczas mistrzostw. Cóż ile osób tyle poglądów.

Spalony to jak za długo się na słońcu przebywa :D
      Menelinho
    • No i dochodzimy do sedna. Jak masz zawodnika z 60 spotkaniami w nogach to świeżość mu robisz zwiększając czy zmniejszając obciążenia?
      Potem poczytaj o mikrocyklach i makrocyklach treningowych, o tym w których momentach na co kładziesz nacisk.

I wtedy wpadniesz na to jak się ma magathowe dawanie w kość do specyfiki pracy selekcjonera czy nawet do zwykłego treningu w klubie, tyle że tuż przed samym meczem.
      EOT
    • Niby Engel wprowadził nas na Mundial, ale już same mistrzostwa do końca nie były udane - chociaż skład był wtedy klasowy - Dudek w Liverpoolu, Wałdoch kapitanem Schalke... Szkoda tylko słabej pomocy ze Świerczewskim i Kałużnym. Jednakże po tych mistrzostwach za dużo nie osiągnął - z Wisłą był blisko LM, sędzia nas wtedy skrzywdził na spółkę z Zieńczukiem, ale stylem nie powalaliśmy, lepiej za Skorży było.

Engel praktycznie od 10 lat z trenerką miał mało wspólnego, wydaje mi się, że potrzebny jest ktoś będący w kontakcie z piłką, która się zmieniła przez te 10 lat.
      No i mówi się, że nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki, bo i jakoś nie kojarzę trenerskich powrotów pełnych sukcesów.
      ex SMod ZŻU, MN
      ex Mod Handel, Wojny, DiD, S&D, ST, PoO, WiP

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
      mirela jest wspaniała!
      Pręgierz (*)
    • Jak juz sobie tak zartujemy, to ja proponuje Jacka Gmocha. Wspanialy ekspert telewizyjny, ma szacunek w Grecji, swietnie czyta gre i sporzadza grafike. Do tego udziela sie w kampanii Lidla. Ludzie, jaki Engel?
    • Przed chwilą przeczytałem, że w kuluarach PZPN mówi się o trzech nazwiskach: Fornalik, Nowak, Engel. Skoro była mowa o Piechniczku to właśnie on najbardziej optuje za Fornalikiem i wydaje się, że dość aktywnie pracuje, by go przepchnąć. Jednak należy sobie zadać pytanie czy w XXI wieku może udać się połączenie międzynarodowej kadry z miejskim trenerem. Nowak, Engel, Fornalik - w tej kolejności powinny przedstawić się wyniki głosowania, ale pewnie wyjdzie Fornalik, Nowak, Engel.

• Gdyby Engel chciał to by tę robotę dostał od ręki bez proszenia. Tylko wtedy nie mógłby trzymać łapy na pieniądzach z PZPN'u i wypadłby z obiegu przynajmniej do zakończenia eliminacji, a na to jego portfel sobie pozwolić nie może. O czym my mówimy panowie? Engel to relikt przeszłości, który znowu spróbuje tego samego, nie ma pojęcia jak prowadzi się nowoczesny klub oraz jak powinno się prowadzić treningi w dzisiejszych czasach. Fornalik prowadzi ubogi klub z Ekstraklasy, jedynym tego plusem jest to, że wprowadzi trochę ligowców do obiegu, ale i tak będzie potakiwał główką wujkom z PZPN'u żeby go nie zwolnili tak szybko. Nowak wydawałby się najsensowniejszy, bo coś tam poduczyć się w tych stanach musiał, szczególnie jako asystent reprezentacji USA, która może nie wygrała wiele jak ktoś wspomniał, ale za to podczas mundialu w RPA pokazali się ze znakomitej strony. Nowy trener musi wprowadzić nowe wzory, najlepiej niemieckie żeby chłopaki się orientowali co grają (a coraz więcej z nich właśnie dostaje się do Bundesligi, więc ten kierunek może być opłacalny i dla reprezentacji, i dla zawodników).

Możecie się śmiać, ja zostawiłbym Smude skoro nikt lepszego pomysłu nie ma. Nie grali tragicznie, jak rozwinie się Nam kilku nowych zawodników takich jak Wolski, Żyro czy (nie ukrywając jeden z moich ulubieńców) Sobiech , których Smuda (miejmy nadzieje) by wprowadził to może reprezentacja weszłaby na inny poziom. Ważne żeby jakąś ciągłość wyrobić, a nie żonglować trenerami jak Wojciechowski. Inna sprawa, że sam Smuda raczej nie pali się do tego by zostać.
    • Tez licze na Nowaka. Smuda mial swoja szanse i ja spieprzyl. Byl zapis w umowie i taki pewny byl, ze poprowadzi druzyne na MS w Brazylii. Nie dal swiezosci Naszym zawodnikom po ciezkim sezonie, do tego nie robil zmian czego mu nie wybacze. Nowak tyle siedzial przy kadrze USA i choc moze wirtuozami pilki nie sa, to pod wzgledem fizycznym praktycznie nikomu nie ustepuja. Zaznaczyc warto, ze przygotowanie fizyczne Niemiec, to aktualnie kopia wzorcow z USA.
      Niech postawia na Nowaka i w reprezentacji widzialbym Glika na srodku obrony jesli oczywiscie sie sprawdzi teraz w Serie A i zaczalbym sie przygladac Salamonowi, bo widze go jako naturalnego zmiennika za Murawskiego, ktory znaczaco cofnal sie w rozwoju.
      Czesciowe zmiany pokoleniowe niestety sa Nam potrzebne, a bajki Smudy o mlodym zespole nie na miejscu.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez **PIMP** ().

• Yamato ma rację, tragicznie nie grali, nie wiem skąd ten śmiech. Natomiast nie zgadzam się z tym że Smuda "od biedy" może zostać. Nie, nie może. Zasoby ludzkie mamy takie, że rzeźbić w nich musi fachowiec najwyższej klasy, a nie szaman.

Właśnie widziałem w telewizorze głowę Piechniczka która coś bełkotała o polskiej myśli szkoleniowej. Ja na hasło "polska myśl szkoleniowa" mam odruch wyrzygu. Jak selekcjonerem musi zostać Polak, to niech to będzie ten Nowak.