Wasze ulubione książki

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• co do HP to czytałem część drugą - Komnata Tajemnic i hmm książka niezła czyta się całkiem dobrze ale na te wszystkie zachwyty, ochy i achy wg mnie nie zasługuje. Do tego jakoś nie chce mi się sięgać po kolejne części ;/

aktualnie czytam "Księga Tysiąca i jednej nocy " :)
      wszyscy zapewne kojarzą ten tytuł jak i kilka legend które są w niej zawarte (choć może nawet nie zdaja sobie z tego sprawy :])
      ciekawe opowieści
      Polecam
      do książek a komputer wyrzucić za okno :]

o
      mam pytanko

czytacie książki na komputerze (np . w pdf) czy tradycyjnie :>

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fr3ncho ().

• Ulubione... Sporo ich...

Ktoś niżej wymienił Sto lat samotności Marqueza. Zacna książeczka.
      Idąc dalej [ dość wybiórczo ] ... Pociagi pod specjalnym nadzorem Hrabala... uczta. Ślub Gombrowicza... Więcej nie będe zanudzał..
      A dalej skrótowo i autorami...Tolkien, Hemingway, nasi wieszczowie, Sienkiewicz, Mistrz Lem, King i dużo, dużo wiecej.
      Wpisałbym Sapkowskiego, ale nie zrobie tego bo według mnie facet nie wykorzystuje nawet w 60% swoich możliwości.
      "jak mnie będą wieszać
      kat ma być we fraku."

Andrzej Bursa "Kat"
    • Wszystkie Ksiazki S.Kinga (Wypas !) , Tolkiena nawet Lubie czytac , Rowling Swietnie napisala imho "Glupia Ksiazke" , Naprawde ciekawie , czekam na kolejne jej ksiazki ... 8)
      Jak Bylem mlodszy to bardzo Lubilem przygody Pana Samochodzika , nadal lubie do nich wracac:E
      Za Duzo NIe czytam , ale ... w gruncie rzeczy lubie czytac ;]
      PS. Tworczosc Lema mi ogolnienie pasuje nie wiem czemu :quasi:
    • Mi się podobają "Krzyżacy" Sienkiewicza :)
      Podczas czytania trochę łezka mi się zakręciła, jak wygralśmy bitwę. Szkoda, że nie ma II częście. :(

A tak to jeszcze Mikołajek, Wyspa Skarbów itp :)
    • Gdybym miał opisać wszystkie książki które lubię to większość nie doszłaby do połowy tego postu... :E
      Więc tylko te naj, naj:
      Terry Goodkind - seria "miecza prawdy"
      Jacek Piekara - seria o Mordimerze
      Andrzej Sapkowski - Wiedźmin of cozzz
      David Farland - seria o "królu ziemi"
      O.S. Card - seria o "Alvinie Stwórcy" - zadżabiste książeczki :D
      O.S. Card - seria o "Enderze"
      Tolkien - chyba nie muszę pisać...
      Andrzej Pilipiuk - o "Wędrowyczu" - hyhy... szykowne... :E
      i dalej to już Simak, Asimov, Dick, Wolski, Clarkson (tak, ten od Top Gear :D), Aldiss, Bear, Clarke, Sheckley, Silverberg, Anthony, Norton, Strugaccy, Macapp, Adams, Zahn, Brosnan... i pewnie jeszcze sporo o których zapomniałem... :E
      Ogólnie to ja bardzo lubię książki... ]:-D
    • Parę Książek w moim marnym życiu przeczytałem...

ostatnimi czasy bardzo spodobał mi się autor Orson Scott Card...

książki "Gra Endera" i jego dalsze części
      "Opowieść o Alvinie Stwórcy"
      oraz "Glizdawce"

po przeczytaniu zmuszają do chwili refleksji ;)
    • wczoraj zabrałem się za utwór "Prowokacja"
      są w niej zawarte 2 recenzje książek których recenzentem jest Stanisław Lem , Polecam najlepiej najpierw przeczytać a potem dowiedzieć się o nich czegoś wiecej w necie.
      kto czytał ten wie o co chodzi
      a kto nie czytał ten niech nie zwleka ;]
    • Ulubione ksiązki?
      ehhh dużo by wymieniać:

LOTR w oryginale, polcam bo naprawdę odbiera się to inaczej niz tłumaczone.
      Stachura Się (wogóle cała proza Staxhury: Siekierezada, Cała jaskrawość, Wszystko jest poezja) jesli ktos ma ochotę na poznanie filozofii Heideggera, franciszkanimu, hipisowstwa to polecam, polecam tą rozmowę z samym sobą jakie prowadził Sted
      Terry Pratchett Disc World, znów w oryginale ale i po polsku, za co? za humor i odwołanie do rzeczywistości
      Calderon de la Barca Zycie snem (la vide es sueno) bo nie wiadomo w co ma się wierzyć
      Piekara Łowcy dusz obrazoburcze, mocne, wciagające
      Norman Davies Europa krótka rozprawa historyka... no bo jak historyk może nie znać tej pozycji... a polecam wszystkim, którzy chcą zobaczyć rozwój naszego kontynentu oczami historyka...

i mogłabym tu dalej i więcej, ale zostawiam miejsce dla innych
      Pozdrawiam
      Lakshmi
    • J.R.R.Tolkien - Władca pierścieni, Hobbit, (Silmarillion - dopiero zaczęłam czytać ale stwierdzam że mi sie podoba :) )
      D.Brown - Kod Leonarda da Vinci, Anioły i demony, Cyfrowa twierdza, Zwodniczy punkt
      P.Coelho - Alchemik, Zahir
    • Vampire. napisał(a)
      Władca Pierścieni przypadł mi do gustu :)
      Nawet maturę ( po części ) z niego miałem :D
      Tak poza tą książką / książkami to podręczniki głównie czytam i na nic innego czasu nie mam. :E

Owszem, ponoć fajne. Ale nie czytałem ;P Nie kusi. Może dlatego, że zniechęca mnie popularność?

Ogólnie ja lubię fantastykę. Począwszy od "Achaja". Polskich i Czeskich autorów. Można na chwilę oderwać się od rzeczywistości i pobujać w innym świecie.

Poza tym Nelson De Mille - Żywioł Ognia - ciekawa pozycja.

Harry Potter to dla mnie porażka, ale kwestia gustu.
    • Powieści Dana Browna....
      - Kod Leonarda Da Vinci
      - Anioły i Demony
      - Cyfrowa Twierdza
      - Zwodniczy Punkt

Druga pozycja wg mnie jest najciekawsza, ciekawsza i mroczniejsza nawet od "Kodu..."... Szkoda że Brown napisał dopiero 4 książki, bo to dla mnie za mało (4 książki po 500-700 stron, eee tam, a Harry Potter (nie nawidze) to co? :D)... Jeżeli chodzi o bardziej "przyziemne" książki to zawsze lubiłem czytać książki Zbigniewa Nienackiego (ale to całkiem dawno), Alfreda Szklarskiego (przede wszystkim seria "Tomków..." :D)....No i rzecz jasna kilka książek z serii "Star Wars", ostatnio "Zemsta Sithów" :D Ale oczywiście takie klasyki jak Umberto Eco czy Harlan Coben to chleb powszedni dla mnie... Ogołem lubię czytać książki fantastyczno-naukowe, detektywistyczne, historyczne i kryminalne.... PzDr :E

czytacie książki na komputerze (np . w pdf) czy tradycyjnie

Jeszcze lepiej.... na komórce xD Mam tam 2 części książki Dana Bursteina pt. "Tajemnice Kodu Leonarda Da Vinci"... Zacząłem czytać, jestem gdzieś na 20 stronie (stron jest około 1000 na oko) :D

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Dziadek Party ().

• HP wszystkie części, yyy polecam książkę "Księgę Imion"
      Ksiązke opowiada o 36 sprawiedliwych. to ludzie którzy nigdy w życiu nie zrobili
      nic złego. na kazde pokolenie przypada ich 36. gdy wszyscy zgina zacznie sie koniec swiata :D

serdecznie polecam takze ksiązke "ostatni tamplariusz" czyli o zakonie templariuszy których potomkowie zyja w dzisiejszych czasach :D
    • Mnie wciągnęła ostatnia część HP Insygnia Śmierci. Aktualnie jestem na 468 stronie :]

Nie wiem czy ktoś słyszał o takiej książce "Niegrzeszny Mag" Eugeniusza Dębskiego. Mi się podoba. Niestety zdecydowałem ją sobie odłożyć, aż przeczytam HP.

• rosol z kluskami napisał(a)
      moja ulubiona to "latarnik"
      jedyna ksiązka którą cała przeczytałem a lucie ją bo jest taka krótka

Jeżeli to prawda to Ci szczerze wspólczuję... :?
      Jeżeli jedynym powodem dla którego czytasz książkę to jej rozmiar to szkoda mi Cię.

K9N Neo napisał(a)

Mnie wciągnęła ostatnia część HP Insygnia Śmierci. Aktualnie jestem na 468 stronie :]

Zapewne już skończyłeś, więc jak podoba się?
      Według mnie całkiem niezła ale to już nie to co kiedyś.
      No i koniec w ogóle mnie nie usatysfakcjonował...

Teraz czytam "Nie ma jutra w Saint Nazaire" Andrzeja Przypkowskiego.
      Jestem gdzieś tak w połowie i muszę powiedzieć, że jak na powieść wojenno-obyczajową to książka jest dobra, a nawet więcej. Nie wieje nudą jak z innych pozycji z tej kategori. Wątek wojenny(szpiegowski) i obyczajowy(życie w czasie okupacji) doskonale się uzupełniają. Na dodatek ukazane są obie strony konfliktu, co daje pełny obraz wojny.
      Mam tylko nadzieję, że mojej oceny nie popsuje końcówka, o którą się trochę boję.
    • generalnie czytam wszelaką poezję, bo też piszę (ale tylko po pijaku - dużo lepiej wychodzi - myśli nabierają prostych sensów, zrozumiałych nie tylko dla schizofreników).

ulubione powieści:

mechaniczna pomarańcza
      na zachodzie bez zmian
      ojciec chrzestny
      wszystkie cykle wołoszańskiego (chociaż to abstrakcja i sensacja dla prawdziwych wielbicieli historii)
      sagi Tolkiena (wszystkie -superextra)

komiksy: spawn, thorgal, batman, spiderman, lobo.
      komiksy czytam bo kocham rysować.
      Twórca postaci spawna to najgenialniejszy spośród rysowników. kreska nie do podrobienia. Warto zobaczyć nie dla tekstu. Dla kreski.
    • przez ostatnie kilka dni czytałem S. Lema
      "Anake" "Okamgnienie" "Odruch Warunkowy"
      świetne po prostu

mam pytanie
      czy ma ktoś ksiażki Jacka Dehnela (to ten gość z programu Łossskot ) "Lala" i "Rynek w Smyrnie". Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś podeslał mi link :)