Wasze ulubione książki

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• gorąco polecam wszystkim ostatnio wydaną w Polsce ;
      - Krucjata przeciwko maszynom z cyklu Diuna

Jestem zakochany we wszystkich częściach Diuny , zarówno w starym cyklu jak i nowych pozycjach .

Do moich ulubionych pozycji należą oczywiście wszystkie pozycje z cyklu o gwiezdnych wojnach a szczególnie polecam :
      - Czarny Lord - narodziny Dartha Vadera . Po prostu super !!!
    • ja właśnie zaczynam czytać sagę o wiedźminie Sapkowskiego :)

kończę pierwszy tom "Miecz Przeznaczenia", który jest póki co tylko zbiorem opowiadań, ale i tak książka jest godna polecenia :D

wiem co mówię, bo nie lubię czytać, a ta książka sprawia, że aż chce oderwać się od kompa i iść czytać ^^
    • Zgadzam się z poprzednikiem i równie gorąco polecam książki Sapkowskiego :)
      Chwilowo jednak skoncentrowałam się na tematyce górskiej:) Hermann Buhl, "Poniżej i powyżej 8000 metrów". Dla amatorów wspinaczki i terenów "nieco wyżej położonych" :)
    • Moimi ulubionymi książkami są:

Trylogia Władcy Pierścienia
      Hobbit
      Silmarillion

do tego dochodzi może już nie ulubione ale bardzo lubię to czytać ponieważ fajnie się czyta i szybko czas leci Harry Potter :)
    • a mi się "Krzyżacy" podobali i "Naruto" M. Kishimoto, to 100x lepsza rzecz a niżeli to co w TV znajdziesz, badziewne anime!

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Qui-Gon Jinn ().

• Wiec tak:
      -"Krzyzacy" , bo to dobra ksiazka , wolno sie czyta ale kozak ksiazka naprawde warto no i przy okazji lektura :P
      -Najlepsza ksiazka jaka przeczytalem to "Ojciec Chrzestny" Mario Puzo
      -Kolejna ksiazka napisana przez Mario Puzo , takze nawiazujaca do mafii ale to juz lata 90-te , "Omerta"
      -wszystkie czesci Harrego Pottera :)
      -Niedawno przeczytalem pierwszy tom "Gildii Magow" (autora teraz nie pamietam bo ksiazke pozyczylem koledze) , sa jeszzce 2 czesci ale z racji ze jest szkola to ciezko mi sie zabrac za kolejne czesci
      -Kolejna fajna ksiazka , to wakacyjny bestseller "Tunele" , (autorow takze nie pamietam) , nie jestem pewny ale chyba niedawno wyszla kolejna czesc tego bestsellera pt. "Tunele-Głębiej" , takze nie mialem okazji jej zakupic jeszcze :(

-Nie dokonczylem czytac 1 czesci Wiedzmina , ale ksiazka warta polecenia :)
    • Ja ostatnio przeczytałem naszą rodzimą sagę fantasy o Mordimerze Madderdinie autorstwa Jacka Piekary.

I cóż mogę rzec? Że zdecydowanie polecam.

To nie jest typowe, popularne fantasy. Nie ma tu smoków, szlachetnych elfów, dzielnych wojowników ani księżniczek niezwykłej urody. Nie ma nieskalanych złem serc i dobra, które w ostatnim rozdziale zwycięża nad siłami mroku. Nie ma magicznych mieczy, pierścieni i legendarnych koron dawnych władców.

Świat przedstawiony w książce to alternatywne, europejskie średniowiecze. Pełne brudu, smrodu, cierpienia i beznadziei. Pełne błota, nędzy i okrucieństwa.
      Głównym bohaterem jest licencjonowany inkwizytor biskupa Hez-Hezronu, Mordimer Madderdin. Jest to człowiek który za nic ma sobie ludzką godność, dla którego wolność to herezja, którego chlebem powszednim jest torturowanie i palenie na stosie prawdziwych i domniemanych wrogów kościoła.
      Jego kompanów stanowią bliźniacy-akrobaci, których ulubionym hobby jest zoofilia, oraz Kostuch, szkaradny młodzieniec z ropiejącą raną na twarzy obdarzony fotograficzną pamięcią.

Owa "drużyna pierścienia" przemierza świat na kartach sagi, najmując się szlachcie do rozmaitych zadań oraz tropiąc wrogów jedynego słusznego kościoła.
      Można ich polubić? Ja ich pokochałem.

Warto jeszcze dodać, że w alternatywnej wersji historii Jezus Chrystus nie umarł na krzyżu. On zszedł z krzyża i pozabijał swoich oprawców. W tym świecie nawet słowa modlitwy Ojcze Nasz mówią:
      ...i daj nam siłę, abyśmy nie przebaczali naszym winowajcom...

Jeśli komuś podobał się Wiedźmin, jeśli ktoś lubi dobrą polską fantastykę gorąco polecam - to nie będą zmarnowane pieniądze.
      zgniły liberał/podły ateista

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Thorgoth ().

• zaciekawiliście mnie Piekarą :E

niestety właśnie skończyłem III tom Mrocznej Wieży Kinga i muszę dokupić jeszcze 4 tomy 8-/ - a kasy jak nie było, tak nie :rolleyes:

jednak Piekara jest następny na liście ]:-D

a z moich ulubionych:
      podam autorami;)

Cussler, King, Tolkien, Sapkowski, Wernic, Follet, Brown, Defoe (qurcze Robinson mnie kiedyś powalił ^^ ), Nienacki (za Pana Samochodzika.... :E )

Mastertona cosik mam, coś o obrazach, obdzieraniu ze skóry itp. nie powiem, napisane dobrze, jednak to nie to co lubię - jednak czyta sie przyjemnie i też polecam ;)
    • podobna ta fantastyczna saga Kinga jest fajna, ale nie wiem, nie czytałem ^^
      z tego co ja czytam to polecam:
      1. Andrzej Pilipiuk - Operacja Dzień Wskrzeszenia
      2. Saga Sapkowskiego
      3. Simon Beckett - Chemia Śmierci(!) i Zapisane w Kościach(właśnie czytam:))
      4. Stephen King - Smętarz dla zwieżaków, Komórka, Carrie
      5. Mario Puzo - Ojciec Chrzestny (też czytam :D)
      6. Harry Potter :E
      7. Tolkien - Władca Pierścieni
      8. Wiktor Suworow - Lodołamacz

hmm... jeszcze coś książek o II Wojnie czytam ale jestem pasjonatem i to mnie ciekawi :)

pozdrawiam
    • czytam odkąd pamiętam....

najpierw był "Tomek ...." A.Szklarskiego i "Pan Samochodzik...." Nienackiego

potem SF, fajna była Trylogia Gigantów Jamesa P. Hoogana i "Wędrowcy" Bena Bovy, polecam też książke SĄ WŚRÓD NAS - Garfield Reeves-Stevens, to autor Mrocznej Materii, oraz Artura C. Clarka cykl "Rama"

następnie przyszła fascynacja II wojną światową i tak mam do dziś :D

co do innych gatunków to na pewno mogę polecić

cały Harry Potter, saga o Wiedźminie /żałuję że tak późno przeczytałem, czyta się wspaniale/, wszystko Dana Browna

oraz moje ostatnie "odkrycie" /chociaż trudno to nazwać odkryciem bo facet pisze od ponad 10 lat/ HARLAN COBEN

przez przypadek wpadła mi w łapki jego książka "I nie mów nikomu" i po prostu umarłem.... dwa wieczory i było po książce, potem "Tylko jedno spojrzenie" też w dwa wieczorki a na koniec "Ostatni szczegół" a wczoraj kupiłem "W głębi lasu" i jeżeli ta pozycja też okaże się tak dobra to chyba kupie wszystkie jego książki

autor pisze niesamowicie, sensacja/thriller coś a`la Dan Brown czyli czyta się bardzo szybko, niemal połyka kolejne rozdziały, pisze o zwykłych ludziach, którym nagle życie przewraca się do góry nogami a rozwiązanie wszystkich zagadek i tak zawsze jest na ostatnich stronach a finału serio nie można przewidzieć - tak jak w "I nie mów nikomu" pewnemu lekarzowi zaraz krótko po ślubie ktoś morduję żonę a po 8 latach gość dostaje maila z linkiem do strony z miejskim monitoringiem i przed jedną z kamer staje jego żona.... a dalej jest jeszcze ciekawiej

jak ktoś to napisał o książkach Cobena "najpierw jest trzęsienie ziemi a potem akcja przyspiesza"

i jeszcze jedno, jak ktoś widział film "I nie mów nikomu" to książka jest o niebo lepsza, francuzi spaprali wspaniały materiał na film, a kto nie widział niech nie ogląda tylko przeczyta -książka po prostu wymiata

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez WITTMANN ().

• Obecnie tak się rozleniwiłem z czytaniem, że lektury dłuższe niż 100 stron przerabiam w wersji skróconej :D Ale nie zawsze tak było... Najwięcej czytałem w wieku 9-12 lat. Przez ten okres czytałem głównie przygodówki: niemal wszystko J. Verne, cykl o Tomku A. Szklarskiego, Harry'ego Potter'a doczytałem do 4 części (potem uznałem, że to się robi coraz nudniejsze) oraz, wiele, wiele innych.

Z innych rzeczy pamiętam jeszcze książkę Klucz do Rebeki Kena Folletta, super powieść szpiegowsko-sensacyjna, godna do polecenia... Z fantasy jest jeszcze Ursula Le Guin i "Czarnoksiężnik z Archipelagów" - 100 razy lepsze od Harry'ego Pottera... A obecnie ostatnią książką jaką przeczytałem z własnej woli była biografia Jerzego Dudka (ale to było z dwa lata temu :D ).
      ex SMod ZŻU, MN
      ex Mod Handel, Wojny, DiD, S&D, ST, PoO, WiP

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
      mirela jest wspaniała!
      Pręgierz (*)
    • Moje Ulubione książki.? ^^

Oczywiście Tolkien (choć szczerze, trochę ciężko mi się go czytało :P)
      I Jacek Piekara - głównie te książki, które opowidają o przygodach Mordimera Maderdina. Świetne książki, świetny pisarz.
      :super: POLECAM :super:

Thorgoth widzę, że doceniłeś twórczość Piekary i naprawdę polecam Ci (i wszystkim) inne książki tego autora. 8-)

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez TomeszGW ().

• a co sądzicie o Alchemiku P. Coelho ??

kupiłem, przeczytałem, pożyczyłem znajomym i jestem pod wrażeniem - tak jak i moi znajomi ^^ zabrałem ja takze na przeszkolenie wojskowe i ludziom się podobała! były słowa krytyki, jak zawsze ma to miejsce, ale każdy zachwalał tak proste i przyjemne dla oka zawarcie życiowych prawd w tak małej książeczce ;)
    • Polecam książkę Alice Sebold "Nostalgia Aniola" .
      Po jej przeczytaniu na pewno szybko o niej nie zapomnicie. Czytałam ją jednym tchem. Naprawdę polecam.

Poza tym coś na rozluźnienie np. seria przygód Artemis'a Flow (Eoina Colfera).

Hmmm... No i to co ostatnio czytam to "Opowieści rodu Otori" Lian Hearn.
      Polecam jestem na 3 części i jutro udam się w poszukiwaniu kolejnej ;)
    • spokojnie z tymi propozycjami......

dzisiaj byłem w uczelni załatwić kilka sparw (i wszystko załatwiłem :E - bardzo mnie to zaskoczyło - pozytywnie rzecz jasna :XP: )

a wiec skoczyłem do mojego ulubionego sklepiku z książkami (ceny bardzo fajne), niestety nie mieli 4 tomu Mrocznej Wieży, ale zobaczyłem Sługę Bożego Piekary - właśnie czytam :E, zapowiada sie dobrze, zobaczymy później..... ^^

edit: błędy

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez r-A-f-A-l ().

• xP

Ja polecam klasyke Horroru:
      S.Kinga- wszystkie ksiazki jak i saga mroczna wieza, mi najbardziej podobala sie komórka :)
      I ksiazki akcji :)
      M. Reilleya :) - Nieuchwytny cel, Strefa 7, 7 cudów starozytnosci, Stacja lodowa :)
      + czasem Tom Clancy :)
    • xP

S.Kinga- wszystkie ksiazki jak i saga mroczna wieza, mi najbardziej podobala sie komórka :)
      M. Reilleya :) - Nieuchwytny cel, Strefa 7, 7 cudów starozytnosci, Stacja lodowa :)
    • SoyeR napisał(a)
      xP

Zdecydowanie King to król :)
    • Philippe Masson "Armia Hitler 1939-1945"

Czytalo się fajnie ^^ ksiazka typowo historyczna, jak ktos lubi II WŚ to wrecz musi to przeczytac :P

okładka:

5 ST
      Gram:
      U17 top71
      Emeryt:
      U1 jp top35 flota top14; U28 top167; U35 top450; U39 top235

• No trochę tego jest:
      horrory; S. King(zwłaszcza"Lśnienie"), G. Masterton
      fantasy; Tolkien - Trylogia i Silmarilion , no i A.Sapkowski-Wiedźmin chyba ze trzy razy przeczytany ^^
      Paulo Coelho- Alchemik, Pielgrzym- prawie wszystkie jego książki mi się podobały
      Alistair MacLean- Działa Nawarony i ogólnie tytuły dot. II wojny światowej