O jakie ciekawe pytania - z chęcią odpowiem
Zolnierz Apokalipsy napisał(a)
Witam pozwole sobie zadac kilka pytan z okresu miedzywojennego o ile nie bede wrogiem publicznym No.1
1. Kiedy niemcy przystapily do rekonstrukcji marynarki wojennej i kiedy podjeto ostateczna decyzje o budowie masowej okretów podwodnych? Zdaje mi się, że wraz z ogłoszeniem planu Z, czyli w 1939 roku, jednak na prawdę masowa rozbudowa Ubotwaffe miała miejsce po 1943/1943 roku, kiedy to aktywność nawodnych jednostek Kriegsmarine znacznie zmalała
2. Co to byl plan "Z" i czy niemcom udalo sie go zrealizowac? plan rozbudowy floty, który miał zbliżyć liczebnie a przede wszystkim jakościowo Kriegsmarine do Royal Navy - jednak Hitlerowi się zapomniało powiedzieć Readerowi, że wojna z Anglia wybuchnie trochę wcześniej niż w 1944 - a w czasie wojny nie można już było zrealizować tego planu, bo zbyt duże potrzeby były Wehrmachtu i Luftwaffe
3. 8 kwietnia 1940r Niemiecki transportowiec "Rio de Janeiro" tonie po storpedowaniu przez polski okręt podwodny - jaka byla nazwa okretu? ORP Orzeł - który nie wrócił z tego patrolu - podejrzewa sie, ze trafił na pole minowe
4. Kiedy Donitz wydal U-bootom zaprzestanie działań wojennych? zdaje się, że 4 maja. lenia mam dzisiaj i nie chce mi sie sprawdzać w odpowiedniej książce
5. kiedy nastapilo zatopienie pancernika "Bismarck" przez brytyjską Home Fleet na północnym Atlantyku. 27 maja 1940 - są zdania, iż Bismarck do końca zachował stateczność i uległ samozatopieniu przez załogę - nie oszukujmy sie jednak - w walce z King George V i Rodney'em poniósł tak znaczne uszkodzenia, że kwestia zatonięcia okrętu była tylko limitowana czasem - Bismarck przecież w momencie odpalenia ładunków wybuchowych nie miał ani sprawnej maszynowni, ani steru, ani żadnych sprawnych urządzeń nawigacyjnych
C.D.N.
Pozdrawiam takowoż pozdrawiam
Arnhem napisał(a)tu bym się spierał bo Brytyjczycy obezwładnili okręt to prawie zerowej zdolności bojowej ( ale jaka to walka z okrętem, który znacznie górował nad brytyjskimi i nie mógł manewrować )
a co do zatopienia to bardziej jestem skłonny powiedzieć , że Niemcy sami go zatopili
a tak żeby spamu nie było czemu wakat jesteś taki sztywny w wojnach i na ircu kiedy ktoś chce się z Tobą dogadać ... niestety, cechę określaną jako sztywniactwo posiadam od dawien dawna i raczej ciężko to zmienić ;)
Członek Rady S&D oraz moderator podforum Wojny
W razie jakichś wątpliwości/zapytań/interpelacji zapraszam do pisania na pw.