Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania 61-80 z 159.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
Cytat: „Kefka 255_06 napisał(a) Z tym, że piszesz po polsku. A w polskim słowo terminator też nie jest nazwą własną, tylko oznacza ucznia mistrza rzemiosła. Coś podejrzewam, że nie o to ci chodziło. Czyli de facto - skopiowałeś nazwę własną jednostki z WH40K/robota granego przez Arnolda Schwarzeneggera” Niektórych nazw klas jednostek z pewnością nie piszę po polsku. Pancernik o nazwie Drednot nie czerpie raczej z polskiego słowotwórstwa, tak samo Avenger czy Galaxy. Starałem się ostatnio zamieni…
-
Cytat: „Kefka 255_06 napisał(a) Starcraft (Przede wszystkim statki kosmiczne latające w atmosferze. Nie przypominam sobie innego takiego przypadku.)” Eee, na pewno były jeszcze gdzieś indziej. Tyle że na chwilę obecną nie mogę skojarzyć tytułów. Cytat: „Kefka 255_06 napisał(a) Warhammer 40K (Jak brzmi słowo "terminator" w esperanto :wrr:? Zresztą, sam się przyznałeś :D.)” No dobra, tu po prostu zapożyczyłem, bo mi to pasowało. Z tym, że nazwa "Terminator" nie jest nazwą własną (bo to po prostu r…
-
W oczekiwaniu na odpowiedź o Fabryki Słów (która, jak napisałem i jak wynika z odbytej przeze mnie rozmowy telefonicznej, nadejdzie zapewne w październiku) miałbym do osób, które jeszcze odwiedzają ten temat, pytanie dotyczące powieści, ale tym razem z innej beczki. Mianowicie ile dostrzegacie w mojej książczynie powiązań z innymi znanymi wam dziełami (jeśli w ogóle takowe dostrzegacie) i jak sądzicie, czy mogę przez kogoś zostać zbluzgany za zbyt wyraźne pożyczanie pomysłów?
-
Cytat: „SkoQ napisał(a) Przeczytalem tylko to z pierwszych stron bo nei chce sobie psuc efektu...wydaj tą ksiązke to ją kupie :)... jak dla mnie fenomenalne, a czytalem juz różne książki z fabryki snów... popatrz wyżej... tej książki domaga sie lud... (juz masz fanów)” Cóż, dziękuję za pozytywną opinię. Tymczasem uśmiejecie się (a może i nie...) na wieść, że napisałem już pierwsze stronice... drugiego tomu cyklu "Fatum Darnerów". Tytuł roboczy "Zmowa na Toerdenie". Heh, jeszcze nie wydałem pierw…
-
Znów odkurzę trochę ten temat. Na razie wciąż brak wieści co do tego, czy książka zostanie wydana. Co prawda niecałe cztery tygodnie temu wysłałem fragment powieści (niestety, zdecydowania za mały - wolałbym, żeby zwiększyli ten durny limit do 20%) plus konspekt (znaczy streszczenie) do dwóch wydawnictw - Runy oraz Fabryki Słów. Fakt, że odpowiedzi żadnej nie dostałem, nie nastraja mnie optymistycznie. Tym bardziej, że w dziale nadsyłania debiutów stoi, że odpowiadają tylko tym, z którymi zdecyd…
-
Cytat: „Hans Kloss napisał(a) uuuuu szkoda kurcze - to chociaż napisz jak to się skończy takie streszczenie jakby bo rozbudziłeś ciekawość, książka nie wiadomo kiedy wyjdzie - a każdy chyba chce się dowiedzieć jak to wszystko się skończy :D:D” Wiesz, jakby się ewentualny wydawca czepiał, że tyle tego tekstu już zamieściłem gdzie indziej, zawsze się mogę na takie wasze wypowiedzi powołać - że wprawdzie zostało tylko kilkadziesiąt ostatnich stron do przeczytania, ale przerwałem w takim momencie, ż…
-
Odkurzę trochę ten temat. Zapalonych, którzy dostrzegli pojawienie się nowego posta, podpisanego moją ksywą, muszę rozczarować - niestety nie postanowiłem wznowić zamieszczania kolejnych rozdziałów. Co bardziej spostrzegawczy mogą zauważyć drobne zmiany w całym tekście - po prostu dokonałem aktualizacji systemu rozdziałów, wprowadzając wersję ostateczną, w której epizody są dłuższe (składają się z podrozdziałów, jakimi są w istocie rozdziały według starego systemu) i zaopatrzone w tytuły. Prawdz…
-
Cytat: „Hans Kloss napisał(a) Troche dziwne wydaje mi się zachowanie Hansa który zostaje na górze (w wieżowcu) gdy jest jakaś tam bitwa (już dokładnie nie pamiętam) - zostawia rodzine w schronie a sam idzie popatrzyć?” Takie hollywoodzkie wybiegi... też wydaje mi się to naciągane, ale nie mam ochoty tego zmieniać. Może po prostu Dietrich był tak cholernie ciekaw, by obserwować, co się będzie działo (i ewentualnie ogłosić, że już po wszystkim)? Cytat: „I nie jestem pewien co do tych zastrzyków na…
-
Cytat: „Mi też Ilidianie pasują” Skoro tak uważacie, nazwa zostanie... Cytat: „Szczerze mówiąc to czytając wydawało mi się że imiona 3/4 jaszczurów zaczynają się na "Z" ... - nie wiem czy tak jest ale takie miałem wrażenie” To nie wiem, skąd to wrażenie, bo imion jaszczurów na "z" jest tylko trzy: Zhack, Zera, Zheron. Dla porównania część imion nie zaczynająca się od tej litery: Dheon, Asius (zmieniony będzie na Aziusa, bo tak się to w sumie czyta), Sedhime, River, Rhadean, Taiden, Akrave... chy…
-
Moglibyście mi pomóc bez konieczności zaglądania do tekstu, bo jest kilka bardzo konkretnych spraw, w których chciałbym usłyszeć waszą opinię. Przykładem jest to, że planuję zmienić nazwę dla rasy Ildian, która brzmi w moim mniemaniu dość dziwnie. Czy wy też uważacie, że powinienem to zrobić? Teraz czytam własne wypociny i poprawiam rozmaite potknięcia, co będzie z wklejaniem kolejnych rozdziałków, to się jeszcze zobaczy.
-
Coraz więcej was tu i coraz bardziej się czuję przytłoczony... Póki co, mam niusa. Nie wiem, czy was ucieszy, ale poczuwam się do obowiązku poinformować was, że POWIEŚĆ ZOSTAŁA ZAKOŃCZONA. Hehe 8). I tak, w kwestii rozdziałowania ten nowy system (z łączeniem rozdziałów w grupy i nadawaniem im tytułów) zostaje wersją ostateczną. Zatem książka liczy sobie 23 długie epizody (według starego systemu jest ich 101) plus epilog. W Wordzie tekst ma objętość 328 (słownie: trzystu dwudziestu ośmiu) stron. …
-
Cytat: „Kefka 255_06 napisał(a) Puść wodze fantazji :D. W końcu to gad się śmieje, nie człowiek, więc to musi być ciekawe...” Mam wrażenie, że trudno byłoby coś takiego zobrazować w formie onomatopei, a jak już próbuję sobie wyobrazić, to wychodzi mi albo ludzki śmiech (fakt, że taki śmiech okrutnika), albo takie porykiwanie w odpowiednim tonie. Cytat: „Wiesz, wychodzę z założenia, że gdybyś tak bardzo chciał to wyjawić, to zrobiłbyś to po pierwszej prośbie ” Ja się po prostu migam chwilowo taki…
-
Cytat: „Kefka 255_06 napisał(a) I racja, każdy szaleniec musi obowiązkowo mieć swój śmiech. Na twoim miejscu wymyślił bym jeszcze jakąś onomatopeję, która go obrazuje 8)” Nieeee... liczba takowych jest bardzo ograniczona :P. Cytat: „No nie, wbrew swoim zamiarom intrygujesz mnie tym coraz bardziej :>” A cóż ty możesz wiedzieć o moich zamiarach? Jeśli za teksty w komiksach z Tytusem, Romkiem i A'tomkiem odpowiada ten sam gość, który je rysuje, to tę obelgę wymyślil niejaki Chmielewski, znany w pew…
-
Interwencją cichego czytelnika jestem naprawdę niebotycznie zaskoczony, ale jak już mówiłem, muszę to przemyśleć. Cytat: „mntek napisał(a) ja czytałem na bieżąco.” O tobie to ja akurat wiedziałem 8). Pamiętam jeszcze tę twoją prośbę "może tak zamieścisz jeszcze z dwa rozdziały, dla wiernego fana". Cytat: „Naprawdę szkoda że nie umieścisz tutaj ostatnich dwóch rozdziałów.” Wyjaśnię tylko krótko tę kwestię... gwoli ścisłości, nie umieszczę tutaj (przynajmniej taka jest chwilowo decyzja, jako że pe…
-
Cytat: „Kefka 255_06 napisał(a) Czemu miałby wzbudzić kontrowersje? Do dialogów Jacka z Zhackiem już się przyzwycziłem ^^.” Ale takiej sytuacji jeszcze chyba nie było. Były precedensy, ale w poprzedniej scenie bliskiej śmierci Deckarda z rąk Zhacka ten drugi nie działał w pełni władz umysłowych. Teraz był o wiele bardziej przytomny. W sumie, niby ma zrytą psychikę ten gość... No i po raz pierwszy dało się słyszeć jego śmiech, śmiech szaleńca. Cytat: „A przyznaj, od kogo” Od kogo? No... czy napra…
-
Cytat: „Kefka 255_06 napisał(a) No, jednak trochę się pogryźli nawzajem, może być ;)” To zaczekaj do kolejnego rozdziałku. Cytat: „I to bogate słowotwórstwo :D” Miałem nadzieję, że to zdanko się spodoba. A przyznaję, że je od kogoś podkradłem... Cytat: „A gdzie słowniczek?” Uznałem, że w tym przypadku to oczywiste. Rhadean powiedział po prostu "Oddajcie im z powrotem ich broń". Cytat: „Trochę szkoda, żebyś przerywał tak nie z gruchy ni z pietruchy, może wątek ze świątynią dokończysz?” Ale to by …
-
Cóż, muszę to jakoś mntkowi wynagrodzić... Do dziewięćdziesiątki chyba jeszcze dobrnę, potem się zastanowię. -------------------------------------------------------------- - 3 - Wizyta w cyfrowej bibliotece przeciągnęła się trochę, ale grupa w końcu ruszyła dalej przejściem umieszczonym na najwyższym poziomie komnaty. Tym razem wkraczali w coś w rodzaju tunelu, który po kilkuset metrach rozgałęział się. Wyglądało na to, że mieli do czynienia z jakimś rodzajem labiryntu. Zatrzymali się w szerszym…
-
Cytat: „Kefka 255_06 napisał(a) Teraz to już nie wiem, o co ci chodzi :-/. Skoro to słowo nie jest nazwą, to czemu mnie poprawiałeś?” My się chyba nie rozumiemy... Nie mówię już o różnicach między pojęciami "grupa bratnia" a "grupa młodzieżowa". Tę kwestię zakwalifikowałem jako "z głowy". Chodzi o to, że się uczepiłeś tego słówka, że niby "zaproponowałeś". Do tego od jakiegoś czasu piję, nie do subtelnych różnic klasowo-przynależnościowych... Cytat: „A na serio, domyślałem się, że nie jest tak, …
-
Cytat: „Kefka 255_06 napisał(a) Po czym poprawiłeś mnie, gdy napisałem inaczej... no mówiłem, że przeczysz sobie ]:-D.” Po prostu nie użyłem tego słowa w sensie dosłownym, tak, jak ty to przyjąłeś... Cytat: „Ooo, już widzę te rzesze "cwaniaków". No ale twoja wola, następna książka do czytania w Empiku będzie ;)” No kurde, postaw się w mojej sytuacji... to wcale nie jest takie niemożliwe, a wręcz przeciwnie. Cytat: „Świetby zwrot akcji z tą zdradą, szkoda, że więcej na razie nie napisałeś. Ale bę…
-
Ufff... coraz gorzej. W tygodniu nie mam dobrego dostępu do forum, bo siedzę z dala od domu. Jakieś sto kilometrów. Niestety, ponownie podaję w wątpliwość fakt, że zamieszczę tu zakończenie powieści. Z prostego powodu - jej obecność tutaj w całości jest zielonym światłem dla dowolnego cwaniaka, który mógłby skopiować efekt mojej ponad rocznej pracy, dać do wydawnictwa pod swoim nazwiskiem i zarobić na kradzieży mojej książki. Mógłbym też nie udowodnić, że jest moja, co już na dobre pozbawiłoby m…