Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania 61-80 z 763.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
Astronomiczny
PostJest rozbieżność w masie do syntezy wodoru, jednak to co dotyczyło zagadki się zgadza:). Co do zagadki, Messier 1.
-
Biologiczny
PostNie pytałem o chorobę - to tylko podpowiedź do trzech różnych grup substancji. W każdym z przypadków związek ten posiada skoordynowany metal w swoim pierścieniu. Barwa tych związków jest tak intensywna a ich występowanie powszechne, że nie ma możliwości aby ktoś ich koloru nigdy nie widział. To są bardzo, ale to bardzo powszechne związki i ciut za daleko kombinujesz, Drakensang ;).
-
Biologiczny
PostNie, nie jest to melatonina.
-
Astronomiczny
PostToadie podałeś odpowiedź której oczekiwałem - 0,013 masy Słońca. Z tego co wiem, synteza protonów zachodzi w gwiazdach o masie większej niż 0,06 masy Słońca a 0,013 masy Słońca to minimalna masa jaka pozwala na połączenie, fuzję dwóch protonów w deuteron, następną reakcją jest jego "spalenie" z udziałem protonu a produktem tej nukleosyntezy jest hel-3. Niestety nie znam minimalnej masy dla syntezy helu-3 jednak za tę pierwszą reakcje jestem pewien albo źle rozumiem zagadnienie. Jak masz źródło p…
-
Astronomiczny
PostDarthMario. podana przez Ciebie wartość jest za mała:).
-
Astronomiczny
PostJeszcze mniej:).
-
Biologiczny
PostU ludzi schorzenie zaburzające biosyntezę wspomnianej substancji objawia się charakterystycznie i dzięki niemu powstały legendy o stworzeniach nadwrażliwych na światło, czosnek i kołki osinowe :E.
-
Astronomiczny
PostKilogramów? Mas Ziemi? Jak piszesz notacje do zaznacz, że jest tam potęga bo teraz to jak jakaś bzdura wygląda:P. Jeżeli Twoja odpowiedź była dla kilogramów, to nie jest poprawna - obiekt z zagadki jest lżejszy.
-
Astronomiczny
PostMasywne obiekty posiadające w dużej ilości najlżejszy pierwiastek są w stanie prowadzić fuzję, w której są uzyskiwane cięższe jądra atomowe. Proszę o podanie minimalnej masy obiektu, w którym może dojść do fuzji dwóch protonów.
-
Astronomiczny
PostTaki skoncentrowany strumień materii nosi miano dżetu.
-
Astronomiczny
PostMasz racje, Ogrze.
-
Astronomiczny
PostW złym kierunku szukasz. Zagadnienie nie odnosi się do atmosfery - taka linia pojawia się na Ziemi jak i na Księżycu czy Merkurym.
-
Astronomiczny
PostNie, nie jest to ten termin;).
-
Astronomiczny
PostBędąc wysoko nad powierzchnią, dajmy planety, możemy zobaczyć wyraźną linie między częścią w ciemnościach a oświetloną przez gwiazdę/obiekt odbijający światło. Jak nazywamy linię styku wspomnianych części?
-
Geograficzny!
PostTak, ten piękny krajobraz znajdziemy w Chinach. Dodekaedr czyń swą powinność.
-
O jednym z wielkich chemików krąży anegdota. Dawno, dawno temu :E, pracownik rozlewni wyrobów spirytusowych został oskarżony o kradzież trunku. Jako, że ktoś z jego rodziny znał pewnego chemika to załatwił jego ekspertyzę przed sądem w tej sprawie, a tym samym uratował gorzelnika przed więzieniem. Jak nazwa się osoba, która została biegłym w tej sprawie i na podstawie czego nieszczęsny gorzelnik został uniewinniony?