Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania 621-640 z 763.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Jest to plankton :).

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Oddaje pytanie:P.

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Cytat od Mocny Zawodnik: „jest to roślina..... myślę że więcej nie musze pisać” Zagadka dotyczy rośliny, dobrze wiem co chciałeś usłyszeć jednak niesprecyzowanie zagadki pozwala na dowolną odpowiedź z zakresu wszelkich roślin. Chyba, że chcesz wejść w polemikę na temat tego czy pietruszka jest rośliną... Hm?

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Pietruszka zwyczajna.

• Panowie bardzo zacna akcja! Zapisaliście się w historii Hydry z wielkim hukiem. Mam nadzieje, że to nie będzie ostatni pokaz kunsztu strategicznego graczy Hydry przed całkowitym wymarciem bądź UF :). Wielkie gratulacje!

• Mówiłem, że pójdzie gładko :P. Zacny %, do wojenki i z jakim zyskiem. Graty! Przetop na flotę i podbij jeszcze wynik wojenny :D. //EDIT: Za brak dofarmu :P.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

No nic, zadanie wisi prawie dwa tygodnie, pozostaje podać odpowiedź... Ciśnienie azotu: 20/23 = 0,8696 100 x 0,8696 = 86,96 Ciśnienie argonu, helu oraz chloru(każdy z tych gazów wywiera takie ciśnienie ponieważ liczba moli jest taka sama): 1/23 = 0,0435. 100 x 0,0435 = 4,35 86,96 + 3 x 4,35 = 100,01 (błąd wynika z zaokrąglenia wyników) Azot wywiera ciśnienie około 86,96 atmosfer a argon, hel i chlor po około 4,35 atmosfery.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

W rozwiązaniu pomoże prawo ciśnień cząstkowych :P.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

W stałych warunkach temperatury i objętości mieszanina gazów: N2, Ar, He, Cl2 będąca w stosunku molowym 20:1:1:1 wywiera ciśnienie 100 atmosfer. Jakie ciśnienie wywierają poszczególne gazy?

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Octan winylu?

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Tak. Zadajesz.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Cytat od Heksogen: „Jedna z metod osuszania etanolu - w sumie jej spodziewałem się w odpowiedzi:P wykorzystuje właśnie to zjawisko, które nie pozwala tak łatwo uzyskać bezwodnego alkoholu;D. ” I to także jest na Wikipedii opisane. Jest to pewien rodzaj mieszaniny. A ona jest odpowiedzią na pierwszą część mojego pytania (drugą także jednak już padły odpowiedzi;P).

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Nie:). Żeby pochłaniał wode musi mieć to stężenie bliskie 100%, a my nie możemy osiągnąć go przez rektyfikacje ponieważ skład mieszaniny przed tą operacją jest taki sam jak ten po niej. Jedna z metod osuszania etanolu - w sumie jej spodziewałem się w odpowiedzi:P wykorzystuje właśnie to zjawisko, które nie pozwala tak łatwo uzyskać bezwodnego alkoholu;D.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Tak, metodami membranowymi otrzymamy alkohol absolutny. Dodam, że są proste metody na odwodnienie etanolu:P. Jednak jest to niepełna odpowiedź na moją zagadkę :).

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Destylując wodny r-r etanolu w kolumnie rektyfikacyjne otrzymamy najwyższe stężenie około 96%. Dlaczego nie uda nam się otrzymać bezwodnego alkoholu? Jeśli w jakiś sposób można otrzymać bezwodny etanol to jak tego dokonać?

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Acetylen.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Benzen.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Tak, większa ilość powłok niż w licie ogranicza oddziaływanie jądra na powłokę walencyjną i co za tym idzie na elektrony walencyjne dzięki czemu pierwiastek ma niższą energie jonizacji. Zadajesz:D.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Masz racje, jednak coś trzeba dodać. Coś o ilości czegoś:D.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Niech będzie:P. Cez w porównaniu do litu jonizuje się bardzo łatwo. Dlaczego tak jest?