Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania 21-40 z 763.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Astronomiczny

Heksogen - - Nauka

Prawie wszystko jest ok, ale chodzi o to co powoduje siłę Coriolisa a nie nią samą.

• Astronomiczny

Heksogen - - Nauka

Wtedy bez zmiany kierunku osiągnąłbyś orbitę polarną. A to nie jest korzystne z założeniami zagadki. Coś co można wykorzystać podczas takiego startu w pewien sposób każdy z mieszańców Ziemi doświadcza codziennie :).

• Cytat od Rentek: „chyba trzeba zaczac zapelniac jak na pamietnym u31” To Ci się Faremko nie uda;P. Stawiam browar, że Ci się nie uda:D. Tak, podpuszczam Cię. Wbij na IRCa przy okazji, sprawa jest. Gratulacje dla Was:).

• Astronomiczny

Heksogen - - Nauka

Załóżmy, że chcemy wynieść czajnik na orbitę, zarazem chcemy wykonać konstrukcję posiadającą minimalną ilość paliwa potrzebną do osiągnięcia orbity równikowej. Gdzie powinien odbyć się start i w jakim kierunku?

• Astronomiczny

Heksogen - - Nauka

Jest to nutacja.

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Oddaje pytanie.

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

A, faktycznie. Filaria Bancrofta, komary.

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Elefantiaza.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Jest nią wrzenie i topnienie.

• Astronomiczny

Heksogen - - Nauka

W rzeczy samej:D.

• Astronomiczny

Heksogen - - Nauka

Wspomniana królowa pojawia się w pewnej, dość popularnej komputerowej grze przygodowej z roku 2013, której główna bohaterka jest archeologiem.

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Nie, nie jest to zimowit jesienny. EDIT: Teraz masz racje, pytałem o tojad mocny :).

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Wszystko się zgadza, włącznie z rodziną. Tylko toksyczność rośliny z zagadki ogromnie większa. Jedna z najbardziej trujących jakie można spotkać na terenie Polski.

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Roślina o fioletowej barwie kwiatów, w Polsce pod ochroną. Jest niezwykle toksyczna - kiedyś jej alkaloidy były używane przez zielarzy. Występuje w umiarkowanym klimacie Europy i Azji.

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Kojarzy mi się z aligatorem, szczególnie te bagna... A pytałem o hemy, chlorofile i bakteriochlorofile.

• Astronomiczny

Heksogen - - Nauka

Chodzi o przywódcę, władce wspomnianego kraju - była nią kobieta. Jej nazwa ma bezpośredni związek z Słońcem. No i od niedawna z obiektem zagadki.

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Tak:D. To jest grupa związków o którą pytałem w odniesieniu do ludzi. Jak to rozgryzłeś to myślę, że bez problemu odniesiesz się do związków z roślin i bakterii - wiedząc czego pochodną są(tak samo jak hemy). Dodaj i zadawaj ;).

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Inna choroba u człowieka związana z metabolizmem substancji z zagadki objawia się żółtą barwą skóry czy białek oczu. Związek z roślin jest stosowany jako barwnik w przemyśle spożywczym.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

To stosunkowo prosta zagadka, trzeba powiązać parę faktów z życia codziennego wraz z właściwościami wspomnianych rozpuszczalników. Dodam, że zjawiska, którymi możemy ją uzasadnić widujemy na przykład w kuchni :).

• Cytat od mateuszgg: „To lepiej zeby stawiac satki i marnowac surowce na bunkier?” Marnować? Bardzo łatwo można to wyjaśnić, satki i okop to wydatek jednorazowy, fuzyjna ciągły. Skoro ciągły to po pewnym czasie przyniesie straty. Cytat od Starrk vel Lord Pyrek: „Ludzie, po cholerę obniżać jakiekolwiek koszta? Mniejszy koszt = mniej punktów. Nie pozwolę nikomu zabrać mi moich punktów. Bo i co: sąsiad za wybudowanie 41lvl kopalni metalu podskoczy w punktacji o 830.000 punktów, a ja biedny idiota ró…