Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania 601-618 z 618.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
Historyczny
K A S T O R - - Nauka
PostMoje źrodła mówią do nie od 30 roku... no ale cóż... różne źródła róźne opinie... a co do reszty to się zgadzam ;D
-
Historyczny
K A S T O R - - Nauka
PostW sumie nie mam pojęcia... moje pomysł y się wyczerpały... może kolejna podpowiedź chyba że czekamy
-
Historyczny
K A S T O R - - Nauka
PostCóż pogadam z moim źródłem i dam Ci odpowiedź jak nie zapomnę to nawet jutro co do pytania o Napoleona to nie mam pojęcia - będę szukał pozdrawiam EDIT: w sumie moją jedyną koncepcją było obalenie rządu strzelam raz drugi... zawarcie pokoju z Austrią zaraz po powrocie Moje źródło powiedziało że inf dotyczące potomka i ożenku są pewne... a co do krypteji to źródło jest prawie pewne i poszuka mi inf ktore gdzieś czytało EDIT; jak nie, a domyślam że nie to poproszę podpowiedź
-
Historyczny
K A S T O R - - Nauka
Postźrodła Ci nie podam bo to takowego nie mam podtrzymuje wszystko co napisałem: źle jednak się wyraziłem; miał mieć dziecko syn nie był aż tak konieczny Mi się wydaje a w zasadzie uważam że krypteja była testem po agoge. tego : Cytat: „gdzieś, że krypteje odbywały się tylko jeżeli wciągu służby młodzieńca nie odbyła się żadna wojna” nie wiedzialem mówiąc szczerze Cytat: „Ponadto można by dyskutować o rzeczywistym istnieniu Kryptei w postaci przedstawionych przez ówczesnych historyków, gdyż wydaje …
-
Historyczny
K A S T O R - - Nauka
PostPięknie przedstawiłeś wszystko tyle że tak obok tematu. lub dodatkowo, Najpierw ważne było urodzenie potem chłopak musiał przetrwać agogę, krypteję a po niej do lat 30 znaleźć żonę - spartankę i spłodzić syna. Gdy tego nie wykonał tracił przywileje a poźniej owszem można było należeć do Geruzji zaliczam
-
Historyczny
K A S T O R - - Nauka
Postdobrze a możesz to rozwinąć, bo owszem myślisz prawidłowo lecz to nie wszystko. Zważ na pochodzenie również... jednak najważniejszy kierunek to żołnierz
-
Historyczny
K A S T O R - - Nauka
PostBiorę może coś łatwego. Wyjaśnij na przykładzie że nie każdy Spartanin był Spartiatą ...
-
Historyczny
K A S T O R - - Nauka
Posthmm może mała podpowiedź bo już 6 dzień nikt nic nie napisał
-
Historyczny
K A S T O R - - Nauka
PostZgadza się, Twoja Kolej
-
Historyczny
K A S T O R - - Nauka
PostTo może i ja się dołączę Z jakich dwóch rodów wywodzili się królowie starożytnej Sparty? Po jednym królu z jednego rodu
-
Historyczny
K A S T O R - - Nauka
PostEch spóźniłem się ale potwierdzam z Wikipedii: Śmierć króla wg Chodży Effendiego Cytat: „ (...) a janczar imieniem Kodża Chazer dzielnym natarciem ranił mu konia, zwalił na ziemię wychowańca piekła, uciął nikczemną głowę i, przynosząc ją padyszachowi, pochwały, względy i hojną nagrodę osiągnął. (...) Głowa nieszczęsnego króla (...) posłaną została do Brussy, przedtem stolicy państwa, aby na widok pospolitego ludu była tam wystawiona. (...) Dla zachowania od zepsucia (...) w miodzie była zatopion…
-
Konrad W sumie to sporo się zgadza ale hematytu nigdy nie widziałem... Cytat: „Opis: imię pochodzenia germańskiego. Wywodzi się od słów: kuoni ("odważny, śmiały") oraz raat / rad ("rada", "rozkaz"). Oznacza więc: "ten, który odważnie daje rady" lub "ten, który wydaje śmiałe rozkazy". Imię wielu niemieckich rycerzy i książąt. Zdrobnienia: Konradek, Kondek, Kondzio Charakterystyka: pewny siebie oraz zaradny. Chętnie udziela innym rad, jak mają żyć i postępować, ale sam nie jest skory do słuchania …
-
Cytat od BaldwinStark: „No nie wiem może i Tolkien stworzył zbyt wyidealizowany obraz świata. Może postacie są stworzone zbyt jednoznaczne. Nie znaczy to, że taki taśmowy cykl jak Miecz prawdy jest od niego lepszy. Jestem wrogiem wszelkich sag, które liczą więcej niż 6 części, choć i tu znalazłbym z jeden albo dwa wyjątki. Przyznam też bez bicia, że z miecza prawdy przeczytałem tylko pierwszy, nawet dobrze zapowiadający się tom, ale dwójki już nie skończyłem, za nudny dla mnie był. Ogólnie uważa…
-
Przeczytałem Tolkiena tylko tyle książek ile było w mojej bibliotece w mieście ( Władca pierścieni, Silamrilion, Hobbit, dzieci Hurina) i jestem w trakcie czytania serii Miecz prawdy (seria składa się z 11 części) Tymi przykładami Które będą poniżej argumentuje iż seria miecz prawdy jest lepsza od tych Tolkienowskich książek które czytałem (one też są fajne lecz mniej - Opis walki: w sirmarilinie na przykład, opis walki ograniczył się do ,,i wycięli w pień cały oddział..." ,,i zostali pokonani..…