Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania 41-60 z 336.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Historyczny

Aecjusz87 - - Nauka

Ok już wszystko wiem Tą organizacją kupiecką była gildia kohong, a traktat, o którym mowa to traktat nankiński.

• O jakim państwie mowa?

Aecjusz87 - - Nauka

Tak! Chodziło mi o Belgię.

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Nu, myślę, że jeżeli ktoś chce rozpocząć oglądanie nieba to najlepiej zacząć od lornetki. To wystarczy by się przekonać czy to przygoda dla nas. Odpowiedź prawidłowa - zadajesz!

• Historyczny

Aecjusz87 - - Nauka

Cholera w jakiejś książce o tym czytałem ale nie pamiętam w jakiej ani co to była za nazwa ^_- Czy chodzi może o WOKOU?

• O jakim państwie mowa?

Aecjusz87 - - Nauka

W czasie I Wojny Światowej państwo to zostało praktycznie w całości zajęte przez amie wroga. Władca wraz z resztkami armii schronił się na maleńkim kawałku swojego terytorium i tam prowadził obronę, aż do zakończenia działań wojennych w 1918 roku. Władca kraju uznał, że lepiej do końca przebywać na swoim terytorium i być podmiotem w grze politycznej, niż stać się jedynie przedmiotem politycznych tarć na obczyźnie. O jakim państwie mowa?

• Historyczny

Aecjusz87 - - Nauka

Czy ta organizacja jest związana z Chinami za czasów cesarzy?

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Okeeej to może takie cuś: Do obserwacji nieba doskonale nadają się nie tylko teleskopy ale i lornetki. Ile razy więcej światła przyjmie ludzkie oko, kiedy spogląda na niebo przez lornetkę o parametrach 10x50? By uśrednić przyjmijmy, że ludzkie oko ma 7mm średnicy.

• O jakim państwie mowa?

Aecjusz87 - - Nauka

Mali

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Chodzi o zbliżenie Rosetty do jądra komety 67P/Czuriumow - Gierasimenko i krążenie dookoła przez jakiś czas.

• II wojna światowa

Aecjusz87 - - Nauka

Tak! Przynajmniej tak twierdzi Discovery Channel i pomnik w Wilczym Szańcu. Czajnik Twój!

• II wojna światowa

Aecjusz87 - - Nauka

Niet

• II wojna światowa

Aecjusz87 - - Nauka

Hmmm nie wiem ile usunięto min jaką metodą albowiem znam tylko łączną liczbę. Dlatego proszę o całkowitą liczbę. Oczywiście ilość przybliżoną.

• II wojna światowa

Aecjusz87 - - Nauka

Ile min usunięto z terenu Wilczego Szańca?

• II wojna światowa

Aecjusz87 - - Nauka

Organizacja Todt

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

oddaję - poważnie nie mam pomysłu

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Jeżeli odległość nie ma znaczenia to zasłania ją inne ciało czy chociażby pył międzygwiezdny.

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Ponieważ absolutna jasność gwiazdowa jest uśredniana do przyjętej odległości (10 parseków). Krótko mówiąc trzeba było dodać ogólny parametr, by móc porównywać ze sobą gwiazdy. Co z tego, że Słoneczko ma największą jasność podczas kiedy jest najbliżej nas. Powiedzmy, że mamy Słońce i gwiazdę X. Ta gwiazda może nie być widoczna nieuzbrojonym okiem (chociaż jest potężniejsza od słońca) bo znajduje się bardzo daleko. Następnie oddalamy słońce na odległość 10 parseków, a gwiazdę X przybliżamy do tej …

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Widzę, że bardzo energicznie podeszliście do zadania. Otóż światło w idealnych warunkach nigdy nie "zgaśnie", obojętnie od odległości. W pewnym momencie zacznie mrugać. Im dalej tym częstotliwość mrugania będzie mniejsza. Generalnie jednak kropka światła będzie prędzej czy później zawsze widoczna. Oddaję pytanie.

• Wasze ulubione seriale

Aecjusz87 - - Muzyka i Film

True Detective to faktycznie bardzo solidna pozycja. Ostatnie 2 odcinki straciły na charakterze co opisywał już Thorgoth i Logicaus, ale po całości tak czy owak mam dobre wspomnienia. Rust mimo, że wciąż nie dawał swojemu partnerowi oczekiwanych odpowiedzi, nie wpadał przy tym w ślepą konwencję. Mnie się to wszystko o tyle podobało, że z rodzinką jeszcze jakieś pół godziny po każdym odcinku rozkładaliśmy teorie Mefju na czynniki pierwsze. Było o czym dyskutować.

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

To takie pytanie. Kiedy oddalamy się od jakiejkolwiek gwiazdy jej jasność maleje. Z czasem robi się coraz mniejsza i mniejsza. Czy istnieje punkt graniczny, po którym przestaniemy widzieć jej światło?