Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania 21-40 z 61.

• O jakim państwie mowa?

centek125 - - Nauka

kurde, za łatwo Ci poszło xD dajesz

• O jakim państwie mowa?

centek125 - - Nauka

Państwo Nowego Świata, graniczy z dwoma innymi krajami i, oczywiście, oceanem. Należą do niego bardzo znane wyspy, nazwane na cześć pewnych gadów, które są jednymi z największych w swojej rodzinie (co też może sugerować ich nazwa gatunkowa). Walutą tego kraju jest dolar amerykański. O jakim państwie mowa?

• O jakim państwie mowa?

centek125 - - Nauka

Cytat od Cezarcfc: „Nie ładnie tak nie zadawać pytań :(” Wyjątkowa sytuacja, nie miałem czasu na wymyślenie czegoś ciekawego, a nie chciałem blokować kolejki A co do ostatniego pytania to może Bośnia i Hercegowina?

• O jakim państwie mowa?

centek125 - - Nauka

oddaję

• O jakim państwie mowa?

centek125 - - Nauka

Gwatemala?

• Geograficzny!

centek125 - - Nauka

Pewien niewielki archipelag pochodzenia wulkanicznego, odkryty przez Portugalczyków na początku XVI w., tworzy wraz z dwoma stosunkowo odległymi wyspami terytorium zamorskie pewnego kraju. Liczba ludności nie przekracza tam 300 osób. Główna wyspa nazywa się tak samo jak cały archipelag. O jaki archipelag pytam?

• O jakim państwie mowa?

centek125 - - Nauka

Oczywiście dajesz

• Geograficzny!

centek125 - - Nauka

Paleogeografia?

• O jakim państwie mowa?

centek125 - - Nauka

Oficjalne istnienie tego państwa budzi kontrowersje na arenie międzynarodowej. Oficjalna nazwa tego kraju może zmylić niejednego z nas. Władza tego kraju oficjalnie utrzymuje, że jest zwierzchnikiem znacznego obszaru kontynentalnego, podczas gdy de facto kontroluje znacznie mniejszy, wyspiarski obszar. O jakie państwo chodzi?

• O jakim państwie mowa?

centek125 - - Nauka

Księstwo Burgundii?

• Geograficzny!

centek125 - - Nauka

Bingo Twoja kolej

• Geograficzny!

centek125 - - Nauka

Jeżeli chodzi o Afganistan, to wszystko się zgadza, natomiast nie chodziło mi o Kolumbię

• O jakim państwie mowa?

centek125 - - Nauka

oczywiście brawo, Twoja kolej

• Sam bijesz własne rekordy Zysk i tak nieziemski, mimo że zebrałeś tylko połowę złomu. Takiego farmienia chyba jeszcze to uni nie widziało xD Gratulacje i szalej dalej! Obrońcy SzO

• Geograficzny!

centek125 - - Nauka

Terytoria pewnych dwóch państw tworzą swego rodzaju nienaturalnie wyglądające na mapie "wypustki", których istnienie zostało uwarunkowane przez pewne umowy i decyzje strategiczne. Państwa leżą na różnych kontynentach. W przypadku pierwszego z nich "wypustka" powstała na skutek wymiany terytoriów z innym państwem, co umożliwiło pierwszemu państwu na osiągnięcie dostępu do rzeki o tej samej co "wypustka" nazwie. Jeżeli chodzi o drugie państwo, to "wypustka" została utworzona celem oddzielenia tery…

• Geograficzny!

centek125 - - Nauka

Przylądek Marroqui?

• Biologiczny

centek125 - - Nauka

Masz na myśli splot trzewny zwany również słonecznym? Nie pasuje mi zbyt określenie "gęsto pokryty zakończeniami nerwowymi", ale nic innego nie przychodzi mi do głowy

• Geograficzny!

centek125 - - Nauka

Tak jest! Zadawaj

• Biologiczny

centek125 - - Nauka

Oczywiście, Twoja kolej

• O jakim państwie mowa?

centek125 - - Nauka

Nie, nie o Cypr pytam