Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania 101-107 z 107.

• Historyczny

ZaxHunter - - Nauka

Cytat od Bob Budowniczy: „Hunter, chyba żartujesz? Ney to jeden z największych kretynów wśród napoleońskich marszałków Co do pytania, to strzelam: buńczucznej zapowiedzi Neya o przywiezieniu Napoleona do Paryża w złotej klatce? EDIT: Pomyłka, klatka miała być żelazna, co nie zmienia faktu, że Ney obietnicy nie dotrzymał.” Brawo, a myślałem że to dość trudne... Kretyn nie kretyn ale Bonaparte go lubił, bo jak na Francuza był odważny (jak na Francuza czyli jak na Polaka co najwyżej średnio odważny…

• Historyczny

ZaxHunter - - Nauka

No dobrze, skoro tak... Zostańmy więc przy Napoleonie, jakoś tak bardzo lubię tą postać... Czego Bonaparte nie mógł do końca swoich dni wybaczyć (mimo iż niektórzy twierdzą, że tuż przed Waterloo wybaczył mu powierzając komendę części wojsk) jednemu ze swoich najlepszych dowódców marszałkowi Michałowi Ney'owi?

• Zdarzenia astronomiczne

ZaxHunter - - Nauka

Oglądałem... Podobało mi się... Zdjęć niestety nie posiadam...

• Historyczny

ZaxHunter - - Nauka

Głównie opierałem się na W. Łysiaku... Zdaje się że w książkach "Cesarski Poker" oraz "Empirowy pasjans" dokładniej rozwodzi się nad tymi kwestiami... Do tego kilka wiadomości z netu (niestety nie pamiętam, adresów stron a było ich kilka)... No i "Nędznicy" W. Hugo (tam zdaje się pisało jednak że to Cambronne krzyknął, ale z kolei jako jedna z pierwszych książek dowodziła że okrzyk brzmiał "merde")... Przede wszystkim jednak Łysiak...

• Historyczny

ZaxHunter - - Nauka

Cytat od Old Shatterhand: „"Gówno! Gwardia umiera ale się nie poddaje!" Wiele osób uważa, że Cambronne powiedział tylko tę pierwszą część, zaś pozostali że pominął francuskie "Merde" (o ile dobrze pamiętam "Cholera/gówno"). Aczkolwiek tak to by wyglądało.” jasiek 1 - zadałeś pytanie o które od lat spierają się historycy, jedni twierdzą że było to właśnie "merde" inni że poetyckie "gwardia umiera ale się nie poddaje" jeszcze inni tak jak Old Shatterhand napisał że połączenie obydwu... Równie trud…

• Djablica

ZaxHunter - - Archiwum CT

No to takie pytania ode mnie na które nigdy nie dostałem pytanie chociaż pytałem nie raz... -Co za nick "Raijas"? -Dlaczego taki? -Skąd się wziął? -Czemu nie Djablica? -Grasz jeszcze na innych uni poza uni 44? Jakich tam nicków używasz? Też Raijas czy Djablica? [SIZE=7]Edit: literówka...[/SIZE]

• Djablica

ZaxHunter - - Archiwum CT

Cytat: „^Zaborca63^ napisał(a) a ja nie widziałem żadnej fotki ;(” Tu masz... Ale właśnie, dałabyś coś nowego...