Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania 41-55 z 55.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Chemiczny

MacAbra - - Nauka

Sód. Metaliczny sód można otrzymać podczas elektrolizy wodnego roztworu chlorku sodu stosując jako katodę rtęć, z którą sód tworzy amalgamat. I PYTANIE: Jak nazywa się najsilniejsza konwencjonalna substancja wybuchowa, podaj również wzór sumaryczny.

• Chemiczny

UnnamedSoldier - - Nauka

No ja przejrzałem właśnie cykl krebsa gdzie się roi od kwasów wielokarboksylowych no ale cóż nie ma :\ drmichalak.pl/data/studenci/zwiazki_cyklu_krebsa.gif

• Chemiczny

UnnamedSoldier - - Nauka

Też zacząłem szukać cóż to może być za kwas. Narysowałem go dla ułatwienia innym. Poprawie trochę nazwę bo kolega z błędami napisał: 2,4 dihydroksy penta 1,3,5 triowy dsc00501qjt.jpg EDIT: Pomyślałem że może to być kwas cytrynowy ale to jednak nie on niestety.

• Chemiczny

UnnamedSoldier - - Nauka

Demonek nie zadawaj jeszcze kolejnej zagadki tylko dla tego że ta jeszcze nie została rozwiązana. Jeżeli ustalicie dobry wzór sumaryczny na podstawie tego wzoru strukturalnego jaki wam dałem. To nazwę zwyczajową znajdziecie w GOOGLACH bez problemu.

• Chemiczny

UnnamedSoldier - - Nauka

Poproszę o nazwę zwyczajową tego związku dodam iż jest to GAZ i to żółte tudzież pomarańczowe to fosfor. xxxryp.png

• Chemiczny

UnnamedSoldier - - Nauka

O matko takie łatwe i tego nie wiedzieliście swoją drogą odpowiedź na to pytanie jest chyba stronę wcześniej. Jest to próba lustra srebrnego bardziej fachowo zwana próbą tollensa. Pytanie oddaję.

• Chemiczny

UnnamedSoldier - - Nauka

Zadanie: Oblicz ile atomów znajduje się w próbce miedzi o masie 32 gram.

• Chemiczny

UnnamedSoldier - - Nauka

Cytat: „NoDaS napisał(a) Cytrynowy?” moje gratulacje odpowiedź prawidłowa teraz ty zadajesz

• Chemiczny

UnnamedSoldier - - Nauka

Cytat: „duno napisał(a) Ile jest Moli w 70 gramach fluoro wodoru ? :)” 3,5 Mola Takie rzeczy to ja w pamięci liczę. Pytanie: Podaj nazwę zwyczajową tego kwasu: HOOC-CH2-C(OH)(COOH)-CH2-COOH

• Chemiczny

UnnamedSoldier - - Nauka

Ta odpowiedź mi wystarczy teraz ty zadaj: Cytat: „Aminoliza przekształcenie estrów w amidy. Estry reagują z amoniakiem i aminami, dając jako produkt reakcji amidy. Reakcja ta nie jest zbyt często stosowana, gdyż z reguły znacznie większe wydajności uzyskiwania amidów otrzymuje się w reakcji chlorków kwasowych z aminami.”

• Chemiczny

UnnamedSoldier - - Nauka

Ta reakcja to próba Trommera oczywiście i wydziela się osad tlenku miedzi (I) CH3-CHO + 2Cu(OH)2 -> CH3COOH + Cu2O +2H2O Jedna cząsteczka aldehydu octowego reaguje z dwoma cząsteczkami wodorotlenku miedzi (II) dając: jedną cząsteczkę kwasu octowego, jedną cząsteczkę tlenku miedzi (I) (czerwony osad a ściślej ceglasty) i dwie cząsteczki wody. U wierz mi na słowo że nie muszę zgadywać Teraz moje pytanie: Jest to jedna z reakcji charakterystycznych estrów, w której bierze udział związek zawierający…

• Chemiczny

UnnamedSoldier - - Nauka

Ależ to proste. Z tym że to raczej nie jest quiz chemiczny no ale niech będzie. Próba tollensa zwana inaczej próbą lustra srebrnego używana jest do wykrywania nawet śladowych ilości aldehydów. AgNO3 + NH3 * H2O -> AgOH + NH4NO3 2AgOH -> Ag2O + H2O HCHO + Ag2O -> HCOOH + 2Ag Powstanie kwas mrówkowy. A na ściankach próbówki (o ile była idealnie czysta) osadzi się cienka warstwa srebra dając efekt lustra proces ten jest używany w produkcji luster, bombek choinkowych itp. A tu poniżej już z przygoto…

• Chemiczny

UnnamedSoldier - - Nauka

Takie proste pytanie . . . Tu masz wycinek pewnego tekstu: Cytat: „Rozpuszczalność w wodzie może się zwiększyć pod wpływem obecności detergentów (zjawisko solubilizacji) lub innych substancji organicznych (hydrotropia). ” A tutaj nieco głębsze wyjaśnienie: efekt hydrotropowy. inaczej "efekt pH". Jest to wykorzystanie możliwości tworzenia soli amin, kwasów i fenoli umożliwia łatwe. Przeprowadzanie ich do warstwy wodnej. Jest to nieco podobny system jak w przypadku "prania" i użycia detergentów kt…

• Mam nadzieję że mi pomożecie bo inaczej chyba mnie to zamęczy. Jest taka piosenka amerykańska zdaje się pojawia się często w filmach związanych z wojną w Wietnamie. Szło to jakoś tak: Hu ! haaa apsolutly naaaat Nie jestem pewien czy to takie słowa na pewno błędnie napisane. Ale może ktoś to zna xD? O GOD znalazłem przypadkiem xDD Cóż za radość youtube.com/watch?v=bX7V6FAoTLc

• Największa sumaryczna wielkość (9) księżycy: Nick: Mac Abra Sojusz: Senate Universum: 15 Księżyc 1: 8.602 Księżyc 2: 8.426 Księżyc 3: 8.888 Księżyc 4: 8.944 Księżyc 5: 8.544 Księżyc 6: 8.888 Księżyc 7: 8.544 Księżyc 8: 8.660 Księżyc 9: 8.485 ________________________________ Średnio: 8.664,(5) w zaokrągleniu 8.665 W razie czego podam koordy na PW.