Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania 141-160 z 852.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Liga typerów - dyskusje

Igła - - Piłka Nożna

Aby ułatwic, w olnym czasie podliczyłem ostatnią kolejkę: Igła - 17 pkt (8+9) Tomasz1988nh - 16 pkt (7+9) Toadie - 17 pkt (10+7) Gootek - 16 pkt (6+10) Cezarcfc - 13 pkt (6+7) maly92losiek - 20 pkt (10+10) ^Zaborca63^ - 23 pkt (13+10) xaero32 - 11 pkt (4+7) lipa55 - 14 pkt (7+7) Mysterious - 10 pkt (5+5) piekarz - 5 pkt (0+5) Jak ktoś gdzieś znajdzie błąd to pisac :P

• Graty Cichy. Dobrze, że te pance wysłałeś bo po prostu kosmiczny wkład, szczególnie Twoich lmów by był :E Agresorom przetopu, obrońcy SzO i pytanie - jak można było puścic tyle gęsi w jednym slocie?

• Historyczny

Igła - - Nauka

Na szczęście to jest Karánsebes, więc wiesz ;)

• Historyczny

Igła - - Nauka

Sesji w spokoju opic nie można ;) Bitwa w której pewna armia pokonała się sama - przeciwnik nawet nie zdążył dotrzec na pole bitwy. Jak już dotarł, to pozostału mu tylko liczenie trupów. Łatwe, ale nie mam pomysłu.

• Historyczny

Igła - - Nauka

Płowce.

• Historyczny

Igła - - Nauka

Z Jaczynowską żadnej styczności nie miałem (oprócz tego, że pobrałem ją na dysk). Preferuję Scullarda i Krawczuka ;) Zadajesz ;) PS. Zakładam, że za wcześnie dałem podpowiedź o pieniążkach? ;>

• Historyczny

Igła - - Nauka

Nie :E Strasznie zawęziłeś ;) Historyk miał okazję poznac 8 cesarzy :D w tym w całości jedną dynastię ;) Nasz cesarz w licytacji przebił swojego konkurenta o 5 tysięcy ówczesnych monet ^^

• Historyczny

Igła - - Nauka

Zważywyszy na to, że Othon zginął z własnej ręki, to nie mógł potem zabic Witeliusza :P Nasz cesarz w licytacji o której była mowa pokonał szwagra poprzedniego cesarza ;)

• Historyczny

Igła - - Nauka

Nie i nie, choc blizej był Aecjusz. Poprzednik cesarza o którego pytam rządził niewiele dłużej i został zabity przez tych samych ludzi co interesująca nas osoba. Obaj zostali różnie ocenieni przez współżyjącego z nimi pewnego znanego historyka (obu spotkał osobiście).

• Historyczny

Igła - - Nauka

Rządzący przez krótki okres czasu cesarz, zabity przez tych, którzy go wybrali w niewiele ponad dwa miesiące po udanej licytacji.

• Historyczny

Igła - - Nauka

Juan Ponce de Leon, ten od źródła wiecznej młodości :]

• Historyczny

Igła - - Nauka

Jak w II wojnie zdałem trudniejsze to dwa miechy wisiało :E Si zadajesz. Aczkolwiek pod Bagradas (albo ładniej z łaciny na Campis Magni) zadecydowało zatrzymanie przez Scypiona 2 i 3 szeregu i puszczenie ich skrzydłami obok walczących hastati, co zapewniło im ochronę na skrzydłach. Dajesz!

• Historyczny

Igła - - Nauka

W bitwie tej pewien rzymski dowódca zastosował pewien manewr taktyczny, który pozwolił jego legionom na rozbicie armii z wrogiego państwa. Gdy rok później spróbował tego manewru przeciw największemu wrogowi swojej ojczyzny nie udało się go wykonac, jednak wróg został pokonany, a zwycięzca otrzymał za wygraną pewien przydomek, dzierżony również przez jego wnuka, któy również walczył przeciw temu samemu państwu. Wszystko to działo się przed reformami Mariusza. O jakie bitwy chodzi, o jakie 3 posta…

• II wojna światowa

Igła - - Nauka

Wisi toto juz dwie miechy, więc się poddaję. Chodziło mi oczywiście o rajd 6 włoskich płetwonurków na port w Aleksandrii i posłanie na dno portowego basenu pancerników HMS Quenn Elizabeth i HMS Valiant. Oddaję ;)

• Historyczny

Igła - - Nauka

Izrael przed Saulem miał wybieranych dwóch sędziów jako władców.

• Historyczny

Igła - - Nauka

Si, zadajesz.

• Historyczny

Igła - - Nauka

Poeta starożytny, znany z dośc niewybrednego słownictwa :E Do naszych czasów pozostało ponad 100 jego utworów ;) Świeta, więc takie łatwiejsze ;)

• Historyczny

Igła - - Nauka

Niemcy - bo Schliemann go odnalazł Turcja - bo wywiózł go z terenu Turcji Rosja - bo chce rekompensaty za Bursztynową Komnatę (gdzieś czytałem że jakaś radziecka minister na pytanie z NRD o Skarb Priama odpowiedziała, że jak Niemcy oddadzą Bursztynową Komnatę, to może i skarby Schliemanna się odnajdą w radzieckich archiwach).

• Historyczny

Igła - - Nauka

Toadie zadajesz ;)

• Historyczny

Igła - - Nauka

Kodeks ten nie powstał stricte w Grecji, a w jednej z greckich kolonii. Wydawało mi się względnie łatwe ;p