Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania 801-820 z 852.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
Arsenal Londyn
lordigla - - Piłka Nożna
PostJako kibic bezstronny jestem zachwycony grą Arsenalu, chyba nikt tak z Barca odważnie nie zagrał i przynosi to zamierzony skutek, no ale fakt faktem cała przemiana to zasługa niezawodnego w takich sytuacjach Valdesa Jak świat światem, co sezon LM musi wpuścić takiego farfocla że całą Europa będzie się śmiała Zdziwiła mnie tylko zmiana za Ville, bo w Arsenalu rozruszali Ci rezerwowi tę grę. Co do Szczęsnego, no to po raz kolejny pokazał kto będzie gwiazdą światowego footballu, szkoda że mamy aż t…
-
Historyczny
PostO tym nie pomyślałem Ale nie o niego mi chodziło, choć zawsze może być Tytuł księcia nadał sobie sam, a w zasadzie we współpracy z własnym wujem. Pochodzili z rodu panującego, ale w przeszłości przed tym, jak obaj żyli E: Podpowiedź nr 2 Osoba ta była przywódcą pewnego powstania, przeciw państwu, które zajęło większość ówcześnie znanego świata
-
Historyczny
PostPewien "książę" nosił nazwisko, przez okres swojego życia, od pewnego ciała niebieskiego. Jak miał na imię on i osoba, która nadała mu to nazwisko?
-
Historyczny
PostParkany??
-
Historyczny
PostIzraela nawet nie miałem an wykładzie więc nie wiem o co Ci chodzi Mam taki kaprys, więc pytam ze starożytnej, zmieni mi się, będę pytał z czego innego Odpowiedź poprawna, możesz zadać pytanie
-
Historyczny
PostWymień powstanai izraelskie w czasach rzymskich razem z ich efektami
-
Historyczny
PostWlk Księstwo Litewskie i Mendog ??
-
Historyczny
Postno miał, ale ja mam wybierać, czy on ma podać odpowiedź?? Cheronea, Sulla, dawać pytanie.
-
Juventus Turyn F.C.
lordigla - - Piłka Nożna
PostI znów wtopa w słabym stylu... Moggi wróć!! Nie wiem jak można twierdzić że nie potrzeba żadnych nowych zakupów w zimie, a potem dochodzi po raz kolejny w tym miesiącu do sytuacji, że na szpicy gra Del Piero, w zasadzie dziś jedyny któremu się chciało grac do przodu, a u jego boku gra najbardziej przepłacony zawodnik serie a martinez... Miernotta nie posiada chyba żadnych umiejętności negocjacyjnych, że zapłacił za niego więcej niż Napoli dało za Inlera... Del Neri i jego zmiany na ostatnie kilk…
-
Historyczny
PostNie
-
Historyczny
PostGdzie, kiedy i z jakim skutkiem po raz pierwszy użyto fortyfikacji w bitwie?? Kto ich użył??
-
Historyczny
PostChodzi o Jana I Luksemburskiego, który zginął po Crecy, gdy w czasie odwrotu Francuzów przywiązany do konia ruszył naprzeciw Anglikom ze słowami: "Nie będzie to, żeby czeski król z pola uciekał"
-
Historyczny
PostTo tak od siebie, odpowiedzi dobre ( prawie ) Bob, angielska wiki wprowadza w błąd, prowincja powstała w 74 pne, ale jako Cyrenajka Nie utworzono wtedy prowincji z Kretą, bo nie była w rękach Republiki, dopiero 7 lat później zajął ją Metellus
-
Historyczny
PostW jaki sposób Republika Rzymska przejęła kontrolę nad Cyrenajką?? Kiedy została tam utworzona prowincja??
-
Historyczny
PostBitwa pod Czesmą
-
Historyczny
PostNie tyle wsysło, co wymyśliłem pytanie, nie wpisałem od razu i 5 dzień się zastanawiam o jakie chodziło To może chodzi o bitwę pod Lepanto??
-
Historyczny
PostTrochę tych bitew z okrążeniem wcześniej było Pierwszy był Maraton, gdzie Miltiades, nie wiedząc że Persowie nie mają konnicy ustawił armię tak, że falanga na skrzydłach miała 2 razy więcej szeregów niż w centrum ( bodajże 16 do 8 ), i w takim szyku uderzyli na Persów, przełamując oba skrzydła podczas gdy w centrum Persowie potrafili zatrzymać mniej liczne szeregi falangi. A jak kilkadziesiąt lat wcześniej to może chodzi o bitwę pod Aspis ( lub bitwę w dolinie rzeki Bagradas) w czasie I wojny pu…
-
Historyczny
PostDawaj pytanko
-
Historyczny
PostPodaj, kto wchodził w skład komisji agrarnej utworzonej po reformie z 133 roku pne ??
-
Historyczny
PostZwycięstwa Anglików: Sluys 24 VI 1340 Crecy 26 VIII 1346 ( o tą bitwę chodzi w pytaniu o genueńskich kuszników ) Azincourt 25 X 1415 Zwycięstwa Francuzów: Patay 18 VI 1429 Formigny 15 IV 1450 Castillon 17 VII 1453