Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania 181-200 z 852.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• II wojna światowa

Igła - - Nauka

Straty materialne zadane przez naszą szóstkę nie były trwałe. Na wieśc o ogromnym sukcesie tej szóstki w większości pańśtw świata powstawały podobne oddziały (w jednym były one dośc specyficzne :E )

• O jakim państwie mowa?

Igła - - Nauka

Oddaje, nie mam pomysłu.

• II wojna światowa

Igła - - Nauka

Z 6 naszych bohaterów, wszyscy przeżyli tę akcję. Zginęło w niej zaledwie 8 ludzi, ale odbiła się ona głośnym echem w świecie.

• Historyczny

Igła - - Nauka

Następną podpowiedzią byłoby podanie odpowiedzi :E Chodziło o rangę Pedes (Eques dla kawalerii) - nazywani byli 'miles gregarius' czyli żołnierze bydlęcy (stąd się wzięło późniejsze 'mięso armatnie').

• Cytat od mayday: „Widzisz, tak to juz jest jak ktos glosno szczeka o brzydkich bakach graczy, ktorzy potencjalnie sa uznawani za uczciwych. Ktore moje starcie bylo nie uczciwe, mam nadzieje ze poprzesz to sensownym argumentem a nie bełkotem tak jak inni,” Jak tam idą przelewy za konto Cry'a? Tylko nie rób z siebie błazna bo mam screeny :E Pani Jadwigo :E Trzeba miec naprawdę tupet, żeby samemu kupic konto a potem wypominac innym błaźnie.

• O jakim państwie mowa?

Igła - - Nauka

Hesja-Kassel.

• O jakim państwie mowa?

Igła - - Nauka

Cytat od Guardian Rex: „Nie za bardzo się zgadza ale może Palatynat ?” Zadałbym pytanie co Ci się nie zgadza, ale wolę nie zostac zaskoczonym logiką innych ;) Zadajesz!

• O jakim państwie mowa?

Igła - - Nauka

W średniowiecznej Rzeszy odgrywało ważną rolę ;) Przez 40 lat jego władcą był przyrodni brat znanego krzyżowca.

• II wojna światowa

Igła - - Nauka

Na jednym z frontów wystarczyła operacja 6 żołnierzy by na dłuższy czas zmienic stosunek sił na korzyśc państwa z którego pochodzili. Co to za była operacja i jakich działań dotyczyła?

• II wojna światowa

Igła - - Nauka

Sauguma

• O jakim państwie mowa?

Igła - - Nauka

Ops, omsknął mi się palec na numerycznej. Oczywiście miało byc 500 lat ;)

• O jakim państwie mowa?

Igła - - Nauka

Księstwo to istniało niespełna 800 lat. Upadło w wyniku francuskiej rewolucji. Zlikwidowane decyzją 'tańczącego kongresu'.

• Historyczny

Igła - - Nauka

Stopień ten był drugim stopniem w kolejności. Inna nazwa była dla jazdy, a inna dla piechoty.

• Historyczny

Igła - - Nauka

Noszący tę rangę żołnierze używali również tytułu z nią związanego. "Zwierzęcy" odpowiednik nazwy w odrobinę zmienionej formie pozostał do dziś.

• O jakim państwie mowa?

Igła - - Nauka

Grecja.

• Historyczny

Igła - - Nauka

Mam nadzieję, że łatwo nie będzie, więc spróbujemy: Po reformach wojskowych Dioklecjana i Konstantyna I powstało w armii rzymskiej wiele rang. Żołnierze należacy do jednej z nich byli przyrównywani do zwierzęcia. Jaka to była ranga i dlaczego byli tak nazywani?

• Historyczny

Igła - - Nauka

Azuchi-Momoyama (nazwa pochodzi od rezydencji Nobunagi i Hideyoshiego, w której rozpoczęli proces jednoczenia Japonii).

• Znani i lubiani ludzie

Igła - - Nauka

zadajesz!

• Znani i lubiani ludzie

Igła - - Nauka

Jeden z najwybitniejszych historyków swojego okresu. Podróżnik, nauczyciel jednego z doktorów Kościoła.

• Znani i lubiani ludzie

Igła - - Nauka

Tak się właśnei kończy się jak w ciemno pisze nie patrząc na daty :E Idealnie pasuje do podpowiedzi Ruas (bądź Rugila). Sojusznikiem Rzymu był; sojusz z nim zawarł Aecjusz; barbarzyńca - nie Germanin; tron po nim objęli bratankowie. Tylko że ani on znany ani lubiany :E