Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania 61-80 z 336.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Wiki twierdzi, że to Anihilacja Pola Magnetycznego.

• Biologiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Strzał: Aksolotl meksykański

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Bodaj odpowiedzialna za to jest zamiana energii pola magnetycznego (ruch cząstek z ładunkiem elektrycznym) na energię kinetyczną i cieplną. Innymi słowy to co lata między polami magnetycznymi podgrzewa plazmę i boom.

• Geograficzny!

Aecjusz87 - - Nauka

W ogólności tak. Konkretnie Czin War Czajnik Twój.

• Geograficzny!

Aecjusz87 - - Nauka

W jakiej krainie dzieje się akcja książki "Mocni Ludzie" Ossendowskiego?

• Geograficzny!

Aecjusz87 - - Nauka

Góry Św. Eliasza?

• Nowe Filmy

Aecjusz87 - - Muzyka i Film

grand_budapest_hotel.jpg GRAND BUDAPEST HOTEL. Bardzo przyjemny ale zarazem nieoczywisty film. Otoczony nimbem przemijania jak i optymizmu. Pierwszorzędny humor sytuacyjny. Kosmiczna obsada, która dała czadu. WARTO!

• Nowe Filmy

WITAJ W KLUBIE Zachęcony Oscarami, medialnymi doniesieniami i wysoką oceną na filmwebie (7,8) uznałem, że pójdę i poszedłem. Mefju i Dżared aktorsko dali radę. Oscary zasłużone bo nie było nikogo lepszego. Niestety sam film mnie znudził i aktorzy go nie wybronili. Historia red necka z Teksasu, który zachorował na AIDS i przechodzi powolną (i moim zdaniem niekompletną/nieuświadomioną) przemianę, jest raczej banalna. W filmie była jedna scena, która mnie zmusiła do próby interpretacji czy ruszenia…

• Zdarzenia astronomiczne

Aecjusz87 - - Nauka

Piękne kulki upolowałeś. Gal skoro ogarniasz temat obserwacji. Poleciłbyś jakiś teleskop do astrofotografii planet powiedzmy do 2500 zeta? I czy lustrzanka jest wymagana by uzyskać zadowalającą jakość czy cyfrowy kompakt wystarczy? Mam Panasonica TZ-30. Aha i takie pytanie bardziej ogólne. Czy mając 2500 zeta zainwestowałbyś w tubkę do oglądania obiektów w US i Księżyca, czy raczej obiektów głębokiego kosmosu. Co będzie bardziej interesujące dla laika pod względem wizualnym? Oczywiście jeżeli kt…

• Zdarzenia astronomiczne

Aecjusz87 - - Nauka

Al na forum. Świat się kończy.

• Wasze ulubione seriale

Sci-Fi? Może "Pod Kopułą"? Póki co obejrzałem 2 odcinki i robi się ciekawie.

• Nowe Filmy

OBROŃCY SKARBÓW Przestrzegam przed oglądaniem tego filmu. Pozornie fajny temat (odszukiwanie i zabezpieczanie dzieł sztuki zrabowanych przez nazi) i dobra obsada powinny gwarantować dobrą zabawę. Niestety zmarnowany potencjał. Sceny nie wynikają z siebie, chłopcy przemierzają Europę jakby to był piknik, a nie wojna. Multum głupkowatych patetycznych tekstów w stylu czy warto oddać życie za dzieła sztuki bla bla bla. Miałem darmowe wejściówki a i tak żałuję 2 godzin życia. Lepiej poukładać puzzle …

• Oh, szczerze mówiąc po Praczecie i Sapkowskim Brown może wydać Ci się grafomański. Może to nawet będzie prawda. Ja tak po prostu mam, że mnie książki tego faceta wciągają. Sądząc po wynikach sprzedaży nie tylko mnie tak ujmuje, ale przestrzegam przed traktowaniem tego jako literatury z górnej półki. Raczej czytadło. Metro 2033 jest świetne! Przeczytałem również 2034 oraz Korzenie Niebios czyli tam gdzie akcja dzieje się w Watykanie i Italii. Faktycznie klimat niesamowity. Nie jestem doświadczony…

• Wasze ulubione seriale

Mi mama też polecała Most Nad Sundem. Właśnie też na jakimś kanale ogląda i mnie namawia. Ja niestety muszę mieć nastrój na północne filmy i seriale. Są bardzo solidnie wykonane ale z drugiej strony takie jakieś surowe, hermetyczne i z ostrymi krawędziami. Tak jakby ktoś ekranizował IKEĘ. Dla mnie chyba te produkcje są za mało emocjonalne i spontaniczne.

• rycerz_siedmiu_krolestw_IMAGE1_304837_7.jpg Wyczekując na kolejny tom Pieśni Lodu i Ognia można sięgnąć po wydane niedawno trzy opowieści o przygodach Duncana Wysokiego. Całość dzieje się kilkadziesiąt lat przed wydarzeniami z Gry O Tron. Książka jest krótka - ma zaledwie 350 stron. Poniekąd zawiera znane z GoTa bystre dialogi, fajnie oddane postacie i ogólnie wprowadza w klimat Westeros. Niestety jak już się książce oddałem to nagle się skończyła. To po prostu 3 opowiadania, które łączy jedynie…

• Menel zadawaj, nie mam pomysłu.

• Nowe Filmy

AMERICAN HUSTLE Aktorsko rewelacja, szczególnie jeżeli chodzi o 2 towarzyszki życia głównego bohatera Irvinga (w tej roli Christian Bale). Jedna to żona, a druga to heroina. Obie go przyciągają, chyba głównie swoimi neurotycznymi zachowaniami. Rzeczywiście z ekranu bije jakiś niewypowiedziany magnetyzm. Jako widz ma się ochotę poznać obie. Są sceny, w których są przerażające, by zaraz nęcić na nowo swoją ofiarę. Bo to nie główny bohater jest "rozgrywającym" w tym filmie, a kobitki o bardzo silny…

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Dokładnie tak. Wewnętrzna krawędź ekosfery, a przynajmniej tego co nazywamy strefą najlepszą do zamieszkania, chociaż i ten pogląd może być mylny. Czajnik Twój. A jak tam pytania z Ligi? Dasz radę? :D

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Czy ziemia znajduje się na krawędzi zewnętrznej czy wewnętrznej ekosfery? Co to oznacza dla przyszłości planety?

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

10 parseków