Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania 321-336 z 336.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• O matko, przecież to oczywiste, że żadna z tych awarii nie była na miarę Czarnobyla. Skoro jednak podajecie jakieś linki to podawajcie chociaż dwa z różnych obozów bo w necie można znaleźć właściwie wszystko na poparcie jakiejkolwiek tezy. Jeżeli chodzi o Three Mile Island to z tego co wiem celowo uwolniono radioaktywną chmurę by zapobiec wybuchowi wodoru i rozerwaniu kopuły. Gdyby była to tylko awaria czujnika, nie byłaby to najpoważniejsza awaria EJ w historii USA ... Taka teza akurat pojawia …

• Krwawy Tapicerze, jedna patologia nie sankcjonuje drugiej. Jeżeli chodzi o awarie, mniej lub bardziej bagatelizowane, to prócz Czarnobyla należałoby wymienić przynajmniej między 2002 a 2010 rokiem: Three Mile Island USA Davis - Besse USA Paks Węgry Tricastin Francja Vermont USA We wszystkich tych przypadkach ludność nie była dostatecznie informowana. W Vermont chyba było najgorzej bo tam zatajano prawdę. Prócz tego skutki katastrofy w Czarnobylu, nie mówiąc o reperkusjach zdrowotnych, to ~ 180 m…

• A jednak faktem jest, że za każdym razem kiedy dzieje się coś złego z EJ jest to ukrywane tudzież bagatelizowane.

• Ja bym jednak wolał, żeby środki na budowę EJ przesunąć na nowsze technologie związane ze źródłami odnawialnymi, szczególnie na badania nad efektywnością. Ostatnio czytałem, że wymyślili rodzaj szyb, które działałyby na tej samej zasadzie co ogniwa. Są jakieś zapory też, które nie przeszkadzają rybkom a wykorzystują energię fal. Podejrzewam, że gdyby pojawiła się gruba kasa to i pomysły byłyby dobre, które potem można z powodzeniem sprzedawać na innych rynkach. Nie dość, że czysto to jeszcze moż…

• Znani i lubiani ludzie

Aecjusz87 - - Nauka

Jeżeli chodzi o Jezusa, to w istocie zawodem Dragona jest kaznodziejstwo //Aecjusz, to nie jest podforum, gdzie dopuszczamy się flame'u i obrażamy cudze (w tym moje, czego nie ukrywam) uczucia religijne - buleon.

• Znani i lubiani ludzie

Aecjusz87 - - Nauka

Prezydent Niemiec w pewnym okresie, posiadał honorowe obywatelstwo 8 polskich miast i co ciekawe tylko jednego miasta w Niemczech. Urodził się również w polskim mieście ( biorąc pod uwagę dzisiejsze granice ), ale akurat to miasto nie nadało mu honorowego obywatelstwa. Pewien statek powietrzny otrzymał nazwę na jego cześć.

• Geograficzny!

Aecjusz87 - - Nauka

Dobrze Proste było do wyguglowania ale nie miałem lepszych pomysłów Zadajesz

• Geograficzny!

Aecjusz87 - - Nauka

Gdzie znajduje się "najstarsza woda na ziemi" ?

• Geograficzny!

Aecjusz87 - - Nauka

Czy chodzi o sprawki "zimnych ogrodników" najczęściej w Maju ? sneaky.gif

• Historyczny

Aecjusz87 - - Nauka

Dla mnie jednym z takich dziwnych aktów był Rozejm w Andruszowie oraz jego następstwo czyli Pokój Grzymułtowskiego. Sytuacja była dla I RP nieciekawa, owszem - sama wojna z Rosją była długa, po drodze potopy i inne powstania Chmiela ale ... Generalnie mimo iż, praktycznie do I rozbioru zabezpieczył on granicę na wschodzie to pozwolił on na ekspansję Rosji na wschód no i oddaliśmy im niebagatelnie wielkie terytoria. Sam rozejm w Andruszowie miał być tymczasowy, Kijów oddany na 2 lata - wyszło jak…

• Jak takie dobre to chyba sobie poczytam A ja ostatnio w łapki dostałem nowe wydanie: Przez kraj ludzi, zwierząt i bogów / Antoniego Ferdynanda Ossendowskiego wydane nakładem wydawnictwa ZYSK - w ramach serii podróże retro. Wydanie jest wspaniałe , okraszone wieloma zdjęciami, edytorsko pierwsza klasa. Jeżeli ktoś lubi książki podróżnicze, ale takie z jajem i pewną historią w tle, to ja osobiście lepszej książki nie znalazłem i całym sercem polecam. Powiem szczerze, że z takiego gatunku była to p…

• Cytat od Fireredsky: „Zapytam więc wprost, jest mi ktoś w stanie polecić dobrą utopię/antyutopię? Dla ułatwienia podam co już przeczytałem Książeczka zaiste złota i niemniej pożyteczna jak przyjemna o najlepszym ustroju państwa i nieznanej dotąd wyspie Utopii (jak kto woli Utopia, ja preferuję tytuł pełny ), Folwark zwierzęcy, Rok 1984, Nowy wspaniały świat i Archipelag GUŁag (jako opis utopii wprowadzonej w życie). Zamówione z biblioteki są: Miasto Słońca i 451 Fahrenheita. W kolejce: My.” My, …

• Historyczny

Aecjusz87 - - Nauka

Tak, chodzi dokładnie o tę osłonę. Tylko od razu się nie spaliła a właśnie jakiś czas podążała za sputnikiem i to ją było faktycznie widać. Czajnik Twój

• Historyczny

Aecjusz87 - - Nauka

Nie wiem czy nie za trudne ale w sumie były tu takie pytania i odpowiedzi, że czasami mi szczęka opadała. 1957 rok - Rosjanie wystrzelili Sputnika. Kapeczkę potem prasa amerykańska informuje o czasach przelotu nad terytorium Stanów Zjednoczonych i na przykład podaje, że jego działanie "powoduje samoistne otwieranie się drzwi garażowych w spokojnych amerykańskich domostwach". Amerykanie wychodzili wieczorami do ogródków i podziwiali przelatującą jasną kuleczkę. To co jednak oglądali nie było w is…

• Nie znam się na tego typu tematyce a szukam prezentu dla fana tego typu rzeczy, w swojej biblioteczce ma już: Bóg i nowa fizyka Fizyka i religia Kłamstwa, przeklęte kłamstwa ... 50 teorii fizyki 50 teorii matematyki Krótka historia prawie wszystkiego Teoria kwantowa nie gryzie Optoelektronika Elektrotechnika coś tam o automatyce i podstawach elektrotechniki i układach cyfrowych Sztuka elektroniki Fizyka rzeczy niemożliwych Poznaj świat pogody Jeszcze krótsza historia czasu No generalnie myślałem…

• Ja polecam " Oni nie skrzywdzili by nawet muchy, zbrodniarze wojenni przed trybunałem w Hadze " - świetna książka - język prosty ale bardzo wymowny i w swojej prostocie bardzo inteligentny - książka pobudza do myślenia i opisuje wydarzenia których nie uczą w szkole - coś co swoją brutalnością dorównywało 2 wojnie światowej a rozgrywało się praktycznie 10/15 lat temu na bałkanach. Książka zawiera portrety zbrodniarzy wywodzących się z różnych nacji - w swoich krajach uznawanych za bohaterów narod…